Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 10 september 2012

Ziekjes

Helaas heb ik geen monument van de Open Monumentendag bezocht in het afgelopen weekend.
Water uit mijn neus, water uit mijn ogen, hoofdpijn, een beetje koorts en een pijnlijk lijf van het hoesten. Uren slapen, inclusief nare dromen. Dat is het resultaat van een verhoudheid met als complicatie een (lichte ?) bronchitus.
Afgelopen nacht had ik een vreselijke droom: jongste was onvindbaar. Ik belde haar mobiele nummer en kreeg iemand in het ziekenhuis aan de lijn die meldde dat ze zwaar hersenletsel had en zei dat het de vraag was of het ooit weer goed zou komen. Mijn hart stond stil, ook in mijn droom. Ik werd er wakker van en realiseerde me dat het een droom was. Maar toch, heel verschrikkelijk, ik durfde nauwelijks weer te gaan slapen, misschien ging de droom met de wanhoop en paniek dan wel weer verder. Heel fijn: vanochtend heb ik haar ge-SMS-t en ze SMS-te vrolijk terug. Ik wist dat het een droom was, maar toch werd ik heel blij van haar SMS-je.

Wat die bronchitus betreft, toen ik een kind was, had ik ieder jaar minstens 2 à 3 x bronchitus en ook later, toen ik eenmaal volwassen was, kwam de bronchitus regelmatig terug. Ik ken de symptomen en ik weet dat ik de ziekte in de regel zelf wel op kan lossen door goed op te hoesten, pufjes te nemen met astma-ontstekingsremmer, veel rust te nemen en zo. Soms lukt dat niet en ga ik naar de huisarts. Op een dag was mijn eigen huisarts er niet en was er een vervanger. Ik vertelde dat ik een brochitus had die ik al wat langer had en dat ik graag antibiotica wilde. Vervanger zei cynisch: "Altijd fijn dat patiënten hun eigen diagnose kunnen stellen", om vijf minuten later vast te stellen dat ik bronchitus had en voorstelde om in dat stadium een antibioticakuur te geven. Dat was ook mijn vraag. Ik voelde me behoorlijk gekleineerd!
Misschien snap je dat ik die vervanger tot dusver zo veel mogelijk vermeden heb.

Maar goed, hoe bespaar je op/tijdens ziek zijn?
Neem geen merk-pijnstillers maar neem paracetamol van een drogisterijketen, zoals de Trekpleister of het Kruitvat. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Een prima middel, bijna voor niets, 2 cent per stuk. Het is verbazend hoe veel duurder merkartikelen zijn die dezelfde stof bevatten als paracetamol!
Boodschappen doe je niet, want daar ben je te gammel voor, dus je houdt je geld op zak.
Veel eten doe je niet, want je eetlust is minimaal.
Zelf dokteren is ook goed voor de beheersing van de kosten in de gezondheidszorg.

NB als niet (helemaal) zeker weet wat je hebt, en/of je klachten verergeren, neem dan het zekere voor het onzekere en neem contact op met je huisarts of de dokterspost.

12 opmerkingen:

 1. Oei, beterschap dan maar! Nare opmerking van die vervanger, ik mijd vervangers dan ook het liefst .Aan de andere kant weten zij vaak ook niet wat voor soort vlees ze in de kuip hebben (lees: ze kennen de patient niet) en moeten ze ook maar het beste er van maken. Maar zo'n opmerking kan m.i. niet door de beugel.
  Gelukkig is er altijd een pool van vervangende stembureaumedewerkers om voor je in te vallen, mocht je woensdag nog niet in staat zijn op het stembureau te zitten. Volgens mij zijn we allemaal verkiezingsziek en -moe. Groet, Hsm.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oei, beterschap maar. Hier ook niet helemaal fit, verkouden met wat keelpijn en vermoeidheid en gewoon niet zo fijn voelen. Hopelijk zet het niet door, want hoor aan alle kanten dat mensen ziek zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beterschap ,ik hoop dat je snel weer opknapt.

  groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vreselijk hè, vervangende doktoren, dan maar liever zelf dokteren,
  Beterschap

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Van harte beterschap! Zo'n griepje is echt nooit fijn, dit weekend had ik ook even het gevoel dat ik het weer kreeg. Symptonen zijn een zere keel en een gloeiend gevoel door koorts/verhoging. Klop maar af, het heeft zich tot nu toe bij mij nog niet doorgezet. Maar ik ben dit weekend twee keer naar het strand geweest met het mooie weer, misschien heeft de zeelucht me goed gedaan.

  Even voor mezelf, als ik me echt ziek voel, dan meld ik me voortaan gewoon ziek. Ik heb altijd de neiging gehad om toch gewoon te komen werken. Natuurlijk word je geacht voor de volle honderd procent mee te draaien, want je verschijnt immers gewoon op je werk. Ik heb weleens gehad dat ik aan het werk was en ik voelde me zo ontzettend beroerd, ik moest last minute nog even vanalles regelen, en ik kreeg ook nog commentaar op mijn werk. Oh, en in een eerdere baan voelde ik me ook een keer superberoerd, en dan nog als toetje na een werkdag lekker in de vrieskou op een vertraagde trein wachten, terwijl ik zo graag naar mijn bedje wilde... En in een nog eerdere baan verbood mijn leidinggevende me de volgende dag op het werk te verschijnen, ik had hoge koorts... Maar goed, voor haar was dat deels ook eigenbelang, ze had vast niet graag dat ik eventueel collega's zou aansteken...

  Dus voortaan ga ik beter voor mezelf zorgen, als ik me echt zo beroerd voel, gewoon ziek melden!

  Ik heb hier ook de huismerk paracetamol van een landelijke drogisterijketen in huis. Dat bevalt me prima. Wel probeer ik er zo min mogelijk van te slikken.

  Heel vroeger hadden mijn ouders nog standaard merken als Aspro500bruisofzoiets en voor mij als kind Sinaaspril in huis.

  Geef mij maar paracetamol van het huismerk.

  Nogmaals van harte beterschap voor Zuinigaan.

  Nog een fijne week.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beterschap! Zo balen om met dat mooie weer ziek te zijn. Hoop dat je er snel weer bovenop bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. op zich snap ik dat je denkt bij zon vervanger , pff ik weet toch zelf wel wat ik heb,maar aan de andere kant snap ik zon vervanger ook wel, want die kent jou niet en weet dus niet dat je zelf weet wat er aan de hand is en wil gewoon zorgvuldig te werk gaan en het zekere voor het onzekere nemen. en zeg nu zelf als ze wel doen en het zou mis gaan dan krijg zo iemand toch het verwijt dat hij of zij niet alleen naar de patient moet luisteren ,maar ook gedegen onderzoek doen, ik heb dan toch liever een zorgvuldig iemand dan iemand die er zich makkerlijk vanaf maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind ook wel dat ik in zo'n geval lichamelijk onderzocht moet worden, natuurlijk, ik had ook stiekum een lichte longontsteking kunnen hebben. Een onderzoek is ook zeker noodzakelijk, maar ik verwacht vragen als:
   Waarom denk je dat je bronchitus hebt?
   Waar heb je precies last van?
   Hoe lang bestaan je klachten?
   Wat heb je tot nog toe gedaan om weer beter te worden?

   En niet een schampere opmerking!

   Verwijderen
 8. Hallo, ik volg al een tijdje je blog met veel belangstelling.
  Nu heb ik volgens mij weleens iets gelezen bij jou over het overstappen van energiemaatschappij. Klopt dat?

  Eigenlijk durf ik nog niet zo goed, Heb jij ervaring met united consummers?

  GR Ellen

  Beterschap hoor.

  BeantwoordenVerwijderen