Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

maandag 10 september 2012

Verkiezingen

Het is al bijna zo ver! Overmorgen zijn er verkiezingen. Weet jij al wat je gaat stemmen? Er schijnen een heleboel zwevende kiezers te bestaan. Ik zie het al helemaal voor me: als ik op het stembureau zit, komen de kiezers binnenzweven. Ze stoppen voor de tafel, leveren hun stempas in en legitimeren zich en vervolgens, als ze dan hun stembiljet ontvangen hebben, dan zweven ze vrolijk verder naar het stemhokje. En dan ... dan landen ze en komen met beide benen op de grond, maken een hokje rood en gooien het stembiljet in de stembus en lopen met stevige stappen het stembureau uit.
En ik zit daar de hele dag, gewoon van 7.00 tot 23.00 uur (of nog veel later, als de telling niet klopt) en ik kijk er naar. Nou ja, ik doe wel wat meer dingen, koffie halen, stemmen tellen, machtigingen controleren en tellen, kletsen met de collega's, mensen wegsturen die per ongeluk de legitimatie van hun partner hebben meegenomen en nog veel meer. Die partners met het foute paspoort of ID kunnen met de juiste legitimatie weer terug komen en alsnog stemmen.
Het wordt een lange dag. Ik heb zo nu en dan een uurtje pauze, in totaal 5 uren. Ga ik lekker even uitwaaien. Na 20.00 uur geen pauzes meer totdat we klaar zijn.
Het zijn minimaal 16 - 5 = 11 werkuren. De betaling is 150 euro bruto, dat is nog geen tientje netto per uur, denk ik.

Ga jij stemmen en zweef jij nog, of weet je al wat je kiest!

26 opmerkingen:

 1. Ik vind het zonde om mijn stem verloren te laten gaan. Dit jaar stem ik vooral strategisch; er is geen partij waar ik me volledig in het programma kan vinden of waarbij ik het idee heb dat ze ook gaan doen wat ze zeggen, maar ik stem gewoon op de grootste partij in 'mijn richting'.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn stem staat al vast ik kies al sinds ik mag stemmen PVDA. Gezien ons inkomen kan ik beter VDD stemmen maar daar heb ik helemaal niets meer. Ik heb ook wel iets met de SP maar de PVDA spreekt me net iets meer aan.
  Groetjes Nikki

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het moet natuurlijk zijn daar heb ik helemaal niets mee.
   Nikki

   Verwijderen
 3. Ik weet nog niet wat ik ga stemmen maar geloof niet dat ik helemaal tot de zwevende kiezers hoor. Ik krijg woensdag een sms waarin zal staan waar ik op moet stemmen. Doe mee met de stembreker en heb hierbij aangegeven tussen welke 4 partijen ik men stem zou willen verdelen. Woensdag hoor ik dus welke parij het wordt. Ben wel in voor een experimentje:)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik stem PvdA, niet voor mezelf maar mijn kinderen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Omdat ik geen idee had of ik wel kon gaan stemmen dit jaar (wegens precies de 12e uitgerekend) heb ik me er niet zo in verdiept. Nu lijkt het er toch steeds meer en meer op dat het gewoon gaat lukken, dus ga ik me er wat meer in verdiepen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie al helemaal voor me dat er dan ook in het ziekenhuis (weet niet eens of je van plan bent daar te bevallen maar goed) een stembureau is en dat jij dan tussen twee weeen door nog eventjes een hokje rood gaat kleuren. Zou wel een mooie statement zijn over "kiesrecht - dat moet je doen!".

   Verwijderen
 6. Ik ga PvdA stemmen, hun partijprogramma spreekt me het meeste aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik stem SGP. Een partij die staat voor wat er in het programma staat. Doen wat ze zeggen. Normen en waarden hoog opnemen. Staat VOOR het leven, ook dat van jullie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jammer dat je ons wilt overtuigen maar dan niet je naam eronder zet.
   Dit lijkt meer op een steek onder water naar aanleiding van een eerdere posting van Zuinigaan.

   Verwijderen
  2. Dit is geen steek onder water. Dit is mijn beleving. Hieronder staat: ik stem SP, ook anoniem(je goed recht) waarom zet je daar ook niet bijv. onder dat diegene je wil overtuigen?

   Verwijderen
  3. Lees dit net pas.
   Fijn dat het geen steek onder water was.

   Verwijderen
 8. Ik stem SP, voor het onderwijs, de gezondheidszorg en de publieke sector. Ja, de SP heeft ook nadelige punten in haar programma staan, vooral op economisch gebied. Maar ik ga er niet van uit dat programma's van politieke partijen in zijn geheel verwezenlijkt worden. En een stevige kritische oppositienoot mag wat mij betreft gehoord worden. Al hoop ik uiteraard op regeringsdeelname.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik stem op de CU ( sociaal en christelijk), de nummer 3 en een vrouw. Ik vind dat de partijen van het Lenteaccoord een voorkeurstem verdienen. Deze vrouw (Carola Schouten) heeft meegewerkt / bijgedragen aan het accoord waardoor Nederland tenminste geen flater sloeg binnen Europa na het afhaken van Wilders. Dat mag worden beloond!
  En ik stem op een vrouw voor méér vrouwen in de Tweede Kamer.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik stem VVD.Als spaarder wordt je vele malen gepakt door Links NL. Via de Loonbelasting, via de vermogensrendementheffing en als je dood bent via de erfenisbelasting. Sparen wordt door links niet beloond, consumeren wel! Alsof we door sparen in de crisis zijn beland.-)-)-) We zijn volgens mij door teveel LENEN in de crisis beland! Ik snap dus niet dat mensen die sparen links stemmen!-)-)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik weet al wat ik kies dus ben niet zwevend.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eerst wilde ik niet stemmen. We zitten in Frankrijk en ik vond het te veel moeite om iemand te machtigen. Maar verhalen hier en een opmerking van de buurman,maakte dat ik hem vroeg voor mij SP te stemmen. Ik ben het niet helemaal met hen eens,vooral niet met hun partijstruktuur. Maar zij vertegenwoordigen de meeste van mijn denkbeelden. Ook volgens de kieswijzer.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik stem CU. Al is het een kleine partij, ze hebben juist mijn steun nodig.

  Ik twijfel nog wie mijn voorkeursstem krijgt op de lijst van CU. Graag zou ik wat meer vrouwen in de Kamer zien. Dus het wordt nr 3 van de CU (vrouw) of nr 4, deze man verdient het om in de Kamer te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Mag ik iedereen (zwanger, of niet, man of vrouw) oproepen te gaan stemmen? Desnoods stem je blanco, als teken van wantrouwen naar alle partijen. Stemmen per machtiging mag ook (handig voor zieken en net bevallenen?).
  Maar stem!
  Als ik zie hoeveel moeite de politici doen om je stem te krijgen, moet het toch impact hebben. En persoonlijk vond ik de maatregelen van het vorige kabinet niet het land opleveren zoals ik het er voor kende, dus stemmen heeft wel degelijk invloed.
  Ik vertel nooit wat ik stem, maar ik heb de afgelopen jaren/maanden proberen op te letten wat partijen DEDEN. Dat bepaalt nu mijn stem. Wat ze nu zeggen, ach, ja.....
  Maar stemmen doe ik, en ik hoop jullie ook! (zelfs als je wat anders stemt als ik ;-) )

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben ook zo'n zwever. Wel op Stemwijzer nog gecheckt en de drie partijen/partijtjes waaraan ik denk, zitten dicht bij elkaar qua uitkomst. Dus zweef ik nog steeds. Moeilijk. Moet je de partij kiezen die de meeste kans maakt, wat mij momenteel het meeste aangaat (AOW) of waar je het op de meeste punten eens bent. Dacht er ook al over dan maar niet te stemmen, want in feite sta ik nergens 100% achter.

  Marianne (Consuminderen met ...)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Het is simpel. Heb je geld, duur huis en een goed salaris stem je VVD. Heb je dat allemaal niet dan gewoon Partij van de Arbeid of SP. Het is nog steeds zo "de rijke worden rijker en de armen armer"

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, zo simpel is het dus niet. Ik zou misschien een typische VVD-kiezer zijn gezien mijn inkomen en spaargeld, maar ik ben te lang arm en student geweest om nog te vergeten hoe dat voelt en wat je dan nodig hebt. Dus wordt het toch links, met liefde.

   Verwijderen
  2. Heel fijn dat zijn dus de "uitzonderingen bevestigen de regel". Veel mensen willen maar graag het verleden vergeten!

   Verwijderen
 17. Ik dacht even af te wijken maar na partijprogramma gelezen te hebben, blijkt dat die partij mijn 'werkgebied' volledig op de schop zet dus die gaan het niet meer worden en zoals het er nu voor staat, hou ik het op de partij waar ik de laatste keren ook op gestemd heb, maar niet 100% eens met alles in hun programma ... lastig dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Die vergoeding voor het stemmen moet je afdragen aan de belasting. Je betaald er volgens mij dan zo'n 42% belasting over. Bij ons geeft de gemeente dat automatisch door aan de belastingdienst.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja, ik ga stemmen! Ik stem altijd hetzelfde, dus voor mij was het niet moeilijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen