Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 4 oktober 2012

Bedankt voor alle lieve reacties

Wat veel reacties heb ik ontvangen op het bericht over mijn moeder!
Het heeft me heel goed gedaan, al die reacties. Ik kreeg ook mailtjes en kaartjes van collega's en ik merk nu het effect dat die steun kan hebben. Het is verwarmend en fijn, al die lieve reacties.

Wat heel bijzonder is, is dat er mensen naar de crematie komen waarvan ik dat nooit verwacht had!
Daar word ik heel emotioneel van, ik voel het als een welgemeende steun voor mij en mijn familie en dat voelt weldadig.

Ik ben nu heel hard bezig om er samen met mijn broer een mooie uitvaart van te maken.

Bij het overlijden van mijn schoonouders was ik absoluut niet tevreden, ik vond dat hun geen recht gedaan werd. Bij mijn schoonvader was het net of de toespraak niet over hem ging, er was geen lichaam en geen afscheid, want zijn lichaam ging naar de universiteit. Bij mijn schoonmoeder gebeurde helemáál niets. Ze stelde haar lichaam ook ter beschikking van de wetenschap, er was geen afscheidsplechtigheid, helemaal niets. Alleen een rouwkaart en een advertentie. Ik vond dat hen geen recht werd gedaan en dat wilde ik voor mijn moeder anders.

De relatie tussen mij en mijn moeder was niet altijd koek en ei, maar ze had veel goede kanten en ik vind dat daar bij een afscheid aandacht aan besteed moet worden. Dus bereiden mijn broer en ik toespraken voor vanuit het perspectief van onze jeugd en praten we met een humanistisch uitvaartverzorger over een wat meer algemeen verhaal dat echt over haar gaat en zorgen we voor mooie muziek. Zoals het nu lijkt ben ik heel tevreden.
Er komt wel heel veel van de afgelopen tientallen jaren naar boven. Ook mijn dochters vragen er naar en zijn geïnteresseerd in de levensverhalen van hun oma en ook over haar ouders en grootouders hebben ze vragen.
Soms voel ik me heel het triest, soms voelt het heel goed om zo intensief bezig te zijn met mijn moeder. 

18 opmerkingen:

 1. Veel sterkte de komende tijd en fijn dat je zo de uitvaart met je broer kan regelen( zoals jullie het willen)

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bij de uitvaart van mijn vader kwam er ook een meneer van het humanistisch verbond. Ik moet zeggen dat hij zijn geld dubbel en dwars waard is geweest.
  Ik wens jullie heel veel sterkte met het regelen van de uitvaart maar ook de manden na de uitvaart. Er valt dan nog zoveel te regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jullie hebben gelijk om een uitvaart te willen die bij je moeder paste en waar jullie op kunnen terugzien in de zin van: "Zo klopte het"
  sterkte meis,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn dat jullie zo je best doen voor een passende uitvaart!
  Sterkte met alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat mooi dat jullie op deze manier afscheid van jullie moeder nemen.
  Heel veel sterkte met alles.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sterkte zeg! Mooi dat jullie een ècht passende uitvaart regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb ik een dagje bloglezen overgeslagen en lees ik nu pas dat je moeder is overleden. Ik wens jou en je familie heel veel sterkte de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sterkte met alle regeldingen, je emoties en herinneringen aan je moeder!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Zo'n afscheid is belangrijk, dat kun je maar één keer doen. Fijn dat jullie daar zo mee bezig zijn, daar zul je later dan hopelijk ook met een goed gevoel op terugkijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heel veel sterkte en wat fijn dat jullie zo'n mooie uitvaart kunnen regelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Deze dagen zijn zo belangrijk voor het rouwproces. Als je het kunt regelen zodat je er een goed gevoel bij hebt scheelt dat echt. Ik heb dat vorig jaar gemerkt bij de uitvaart van mijn zus. Ik vond dat ondanks het verdriet nog steeds een mooie dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het is fijn als je het zo kunt doen waarbij je voldoening hebt. Dat is het allerbelangrijkste. Dat je terug kunt kijken met een goed gevoel. Sterkte de komende tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Juist de goede herinneringen geven een warm gevoel. Dat kun je goed gebruiken. Sterkte met de uitvaart.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik leef met je mee. Vandaag is het precies een jaar geleden dat mijn moeder overleed. Ik was als enige aanwezig bij haar toen zij overleed.Het heeft mij enorm ontroerd. We waren samen toen mijn leven begon en we waren samen toen het hare eindigde. Op de uitvaart kwamen mensen uit alle windstreken. Varieerend van elkaar levenslang kennen tot heel recente. bekenden. Dit was typerend voor mijn moederTrouw en bevriend zijn met ieder die zij mocht en respecteerde. Mijn mensenmensenmoeder wilde na de uitvaart een hapje en eendrankje(ook alcohol)na de uitvaart. Net alsof men nog bij haar op visite was in levende lijve. Zo is het ook gegaan. Ik wens je veel sterkte maar vooral veel liefdevolle herinneringen toe.Ik zeg wel eens "de bodem is eruit". Mar zonder die bodem had ik niet het leven gekregen zoals ik het heb.Het leven is tamelijk kaal zonder mijn moeder. Maar echt weg is ze nooit. Cisca

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Iemand schreef na het overlijden van mijn moeder: "de bron van je bestaan, uit haar geboren, is verder gegaan, je hebt haar verloren.
  Met een mooi afscheid, eer je niet alleen je moeder, maar ook je bestaan".

  Veel sterkte, met wat nu is, en straks (na de uitvaart) komen gaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hoi Zuinigaan,

  Wat fijn dat jullie een mooie persoonlijke uitvaart kunnen regelen. Het is een goede nagedachtenis voor jullie moeder en oma. Hopelijk geeft het jullie allemaal heel veel troost.

  Op zich is het lichaam ter beschikking stellen voor de wetenschap mooi, maar ik begrijp de emoties rondom het overlijden van uw schoonouders. Waarom ook dan geen mooie herdenking? In een rooms-katholieke kerk in mijn stad is destijds een mooie herdenking geweest voor een dame van in de negentig, alleenstaand, die haar lichaam ook ter beschikking van de wetenschap had gesteld. Zo'n herdenkingsdienst geeft toch ontzettend veel troost.

  Ik wens jullie allemaal heel veel sterkte de komende tijd, het is een ontzettend groot verlies, en afschuwelijk om ineens wees te zijn.

  Ik weet wat het is, mijn moeder is overleden op mijn tiende, mijn vader op mijn twintigste. En ik ben enig kind. Dus nooit meer aan iemand kunnen vragen van hoe was het vroeger thuis?

  Volgens mij deelde u veel herinneringen met uw moeder. Het lijkt me afschuwelijk om nooit meer dingen of herinneringen over vroeger te kunnen vragen. Ik leef echt mee, en ik weet dus wat het is.

  Hopelijk krijgen jullie na deze moeilijke en verdrietige tijd ook nog genoeg steun. Uit ervaring weet ik, dat je net na een overlijden in een soort roes leeft. Je moet vanalles regelen, reacties van alle kanten, voor jezelf is het nog zo onwerkelijk, dat was mijn gevoel. Ik waardeerde het dat mensen na die moeilijke tijd ook contact met me opnamen, zodat ik niet in een diep inktzwart gat viel.

  Ik lees dit blog ook al van begin af aan, en volgens mij schreef u laatst nog dat u een dag per week mantelzorg voor uw moeder deed.

  Nogmaals, ik wens jullie allemaal heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.

  In ieder geval denk ik deze dagen heel veel aan jullie.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Heel veel sterkte met het verliezen van je moeder.

  Volg je gevoel met (het regelen van) de uitvaart.
  Als iets niet goed voelt, vraag dan of het anders kan.

  Er is zo veel mogelijk.

  Zo bleek mijn man's moeder toch nog een nacht thuis te kunnen blijven. Als ik niets had gezegd was ze gelijk weg gehaald uit huis, terwijl het voor het afscheid zo fijn is geweest dat ze er nog even was.

  Persoonlijke verhalen tijdens de uitvaart... het kan allemaal.

  Heel veel sterkte met het regelen gewenst meis...
  (en een knuffel vanuit hier)

  BeantwoordenVerwijderen