Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 5 oktober 2012

Rouw

Vandaag is de uitvaartplechtigheid van mijn moeder. Ik hoop dat het allemaal gaat zoals gepland. Moeder had wensen, 3 jaar geleden al weer had ze bedacht, dat ze een gedicht op de rouwkaart wilde, dat er tijdens de plechtigheid een gedicht over vrede voorgelezen moest worden en een lied van Ramses Shaffy moest worden gespeeld. Leve de computer! Ik ben blij dat ik destijds deze wensen heb gemaild aan mijn broer, anders had ik het echt niet meer geweten!

We zorgen dat het voor elkaar komt en we vertellen over onze ervaringen met haar. Grappige dingen en droevige dingen. Daarnaast heeft de humanistisch raadsman een passend verhaal. Hij maakte dat op basis van wat wij verteld hebben. Naar ons gevoel klopt wat hij gaat vertellen met ons beeld van onze moeder.

Na de crematie wilde ze, dat haar as tesamen met de as van mijn vader verstrooid werd. De as van pa heeft 19 jaar lang in een urnenmuur gestaan. Ook aan die wens geven we gehoor. We vinden het een mooi gebaar om de asresten van onze beide ouders tesamen uit te laten strooien. Of we er bij zijn? Dat mogen we later beslissen. Nu zegt het me nog niet zo veel, dat aanwezig zijn bij de verstrooiing.

Maar tja, dan is het nog lang niet klaar. De kamer in het verzorgingshuis moet op korte termijn helemaal leeg, de erfenis moet afgehandeld worden, post moet doorgestuurd, lidmaatschappen, abonnementen en donateurschappen moeten worden opgezegd. Er moet nog een belastingaangifte komen en de erfbelasting moet rond. Van de belastingen moet ik nog uitzoeken wat de procedure is. Ik word executeur testamentair, want ik ben van de centjes. Ik zal ook ooit executeur testamentair voor mijn broer zijn. Hij is nu 57, hopelijk duurt dat nog heel erg lang!
Nu vandaag eerst alle aandacht voor mijn moeder!

Update 20.30 uur: moe maar voldaan duik ik straks vroeg mijn bed in! We hebben van alle bezoekers te horen gekregen dat het een mooie plechtigheid was! Woorden die genoemd werden: sfeervol, prachtig, wat een enorm werk hebben jullie ervan gemaakt. Ook vonden veel van onze gasten het bijzonder dat mijn broer en ik allebeide een vrij lange speach hielden over ma. Ik wist niet dat het bijzonder was!
Het was heel goed zo!

34 opmerkingen:

 1. Heel veel sterkte vandaag, mooi dat je nog de wensen voor je moder kan vervullen.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi dat je een zo passend afscheid kunt organiseren samen met je broer. Dat is toch heel wat waard. Sterkte, ook met al het geregel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel veel sterkte vandaag. Ik hoop dat jullie morgen tegen elkaar kunnen zeggen: het afscheid paste precies bij haar!
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maak er vandaag een mooi eerbetoon en afscheid aan je mama van. Sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel veel sterkte vandaag, ik zal een kaars aansteken als symbool van het licht.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Sterkte. En ik zou ook zeggen: als er iets een beetje mis gaat, dan had jullie moeder er misschien wel om kunnen lachen (of er de schouders over opgehaald). Jullie liefdevolle en aandachtige voorbereiding spreekt al boekdelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik wens je een mooie,liefdevolle bijeenkomst.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Sterkte vandaag voor jou en je familie.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Veel sterkte vandaag. Ik wens je een mooi, liefdevol afscheid toe!
  Groet, Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Veel sterkte vandaag. Hoop dat het een goed afscheid wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel veel sterkte vandaag.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. ja dat is nog een enorm bak werk, het afwikkelen van een erfenis. Eerst vandaag afscheid nemen. Ik wens je veel sterkte en een mooie uitvaart die past bij wat je moeder voor jou is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Heel veel sterkte vandaag. Ook al zijn we er iet bij in gedachten staan we wel degelijk naast je

  Thara

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Het lijkt me erg mooi en goed geregeld door jullie! Sterkte.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heel veel sterkte voor vandaag gewenst en voor de komende tijd om alles te regelen....

  Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Sterkte Zuinigaan, het is niet niks om je moeder weg te brengen.
  groet,
  Margriet

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Je bent in mijn gedachten geweest vandaag.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Sterkte vandaag meis want dit is heel heftig , maar ook straks bij het afhandelen van alle lopen zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Sterkte en een mooie uitvaart gewenst!

  Groetjes

  Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Hoi Zuinigaan,
  Sterkte in alles.
  Vooral om alles een plek te geven.
  Neem je tijd hiervoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. De dag is bijna voorbij: ik hoop dat deze dag verlopen is zoals jullie dat voor ogen hebben gehad. Het gevoel van 'het was goed en mooi' helpt zo bij de verwerking. Ik rouw nog steeds om mijn moeder maar als ik aan haar laatste weken en haar afscheid denk ben ik zo tevreden en dat helpt me echt! Sterkte voor jou, je broer en verder familie

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik ben heel blij voor je dat het goed was vandaag.

  Hopelijk heb je de komende weken naast alle klusjes ook voldoende tijd voor jezelf en je emoties.

  Sterkte meid! (((knuffel!)))

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Fijn dat alles zo harmonieus verloopt en dat jij en je broer het eens zijn. Dat is volgens mij nog wel eens anders bij andere families.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Heel veel sterkte met uw verlies, je bent nu geen kind meer. Maar de oudste generatie. Wat ik me af vroeg; u loste af met een schenking van uw moeder. Hoe gaat u het nu doen met de rest van de hypotheek. Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen