Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 28 oktober 2012

Voedselbanken in zware tijden

Volgens dit bericht gaat er minder voedsel naar de voedselbank dan er vraag naar voedsel is. Dat is heel vervelend voor diegenen die afhankelijk zijn van de voedselbank. Sommige gezinnen hebben buiten de vaste lasten en afbetaling van schulden nauwelijks geld over voor voeding. Wat moet je als er nee verkocht wordt? Moet je dan gaan bedelen? Scharrelen in afvalbakken? Dumpsterdiven? Honger lijden?
In het Volkskrant Magazine stond gisteren een artikel over de nieuwe armen, dit naar aanleiding van het boek van Sascha Meyer - de nieuwe arme - (Klik ook hier) blijven lachen in tijden van nood. In dit artikel aandacht voor hoger opgeleiden die door de crisis werkloos zijn geworden, maar doordat ze te veel bezittingen hebben niet snel aan zullen kloppen bij de bijstand. Vaak gaat het om werk dat door de crisis overbodig geworden is, of ze zijn "te oud". Nog wel 20 jaar voor de boeg om AOW te krijgen, maar toch veel te oud.
Ken jij nieuwe armen?

37 opmerkingen:

 1. Bij de supermarkt vroegen vrijwilligers van de voedselbank aan elke klant één artikel extra te kopen. Waarschijnlijk is mankracht ook een probleem bij veel voedselbanken. Ik weet van een boer,die wel eens belde om zijn overschot aan producten te geven. Hij moest het zelf komen brengen. Dat werd hem te kostbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In onze vriendenkring hebben we inderdaad een heel aantal die hieronder zouden kunnen vallen. Soms is het bijna ouderwets dat mensen net doen alsof het allemaal hartstikke goedgaat en je niet wilt laten merken hoe krap het is. Ik merk het aan de extraatjes bij de koffie, het wegblijven bij verjaardagen onder het mom van geen tijd en het niet op vakantie gaan en....de interesse hoe wij dat nou doen, waar kopen we wat enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan de kant van mijn schoonfamilie zie ik het ook! Net doen alsof er "genoeg" geld is, maar ondertussen toch zeggen; we vieren geen verjaardagen meer hoor! Zeg gewoon eerlijk dat je het financieel niet kan redden, dan is er (denk ik) niemand die daar raar op reageert, ikzelf zal dat iig niet doen!

   Verwijderen
 3. Ik ken ze niet, maar ik geloof het direct. Mensen zijn niet meer gewend aan andere tijden en hebben niet altijd een buffer. Ik merk dat wij daar zelf ook veel steken in hebben laten vallen. We redden het nog wel, maar er moeten ook niet veel onverwachte dingen gebeuren. Hopelijk kunnen we het tij keren voor het echt verkeerd gaat, maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen geldt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mezelf zie ik niet als echt arm, ik heb iedere dag een warme maaltijd. Wel is het aan het einde van de maand altijd krap. Laatst kwam ik bijna in moeilijkheden doordat onverwachts het eigen risico van vorig jaar werd afgeschreven. Door mijn creditcard kon ik tot mijn salaris kwam gelukkig de trein naar mijn werk nog betalen. Nu schrijft mijn zorgverzekering iedere maand een klein bedragje af voor het eigen risico van dit jaar, zodat ik volgend jaar niet voor verrassingen kom te staan.

  Echte 'nieuwe armen' zoals hierboven beschreven ken ik niet persoonlijk. Wel hoor ik van mensen die een hoger inkomen hebben dan ik, dat zelfs zij blij zijn als het salaris weer binnen is. Ik krijg nog zorgtoeslag, de huurtoeslag heb ik stopgezet maar ik kijk aan het einde van het jaar of ik toch nog wat terug kan krijgen, dat heb ik dit jaar ook gedaan. Maar mensen met een hoger inkomen hebben geen recht op de toeslagen, vaak houden zij netto maar iets meer over.

  Voor de voedselbank ga ik binnenkort mijn voorraadkast bekijken, ik kan best wat dingen missen. En misschien ga ik voortaan regelmatig wat extra boodschapjes kopen voor de voedselbank. Eigenlijk zou een voedselbank niet nodig moeten zijn, maar nu is het goed dat deze er is.

  Een fijne zondag.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hm als ik het interview met Sascha Meyer zie dan vraag ik me af of ze echt wel zo arm is en of dat 'de nieuwe arme' niet een beetje een overdreven term is. Ik snap dat als je een hele tijd genoeg geld had dat het dan even slikken is als je met minder moet doen, en ik weet ook wel dat vergelijken geen zin heeft.. maar ik ben opgegroeid met minder dan hier wordt laten zien. Ik kon nooit op een sport o.i.d., ben in mijn hele jeugd maar één keer op vakantie geweest, heb al vanaf mijn 13e altijd bijbaantjes gehad, droeg tweedehandse kleding en voor schoolboeken en excursies moesten mijn ouders altijd een regeling treffen. Hoe Sascha leeft klinkt voor mij eigenlijk heel normaal, en helemaal niet arm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit gevoel had ik ook....ik had haar ook al op t.v. gezien en kon me niet onttrekken aan een gevoel van: "dit is niet arm, maar minder luxueus"...dat is toch iets heel anders.

   Verwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje, ik heb er ook moeite mee, zeg!

  Ik doneer aan de voedselbank. En ik wil graag dat dat geld gaat naar mensen die het echt nodig hebben. Dus mensen die met hun gezinnetje tekort komen voor de basisdingen, zijnde: redelijk onderdak, gas/water/licht, kleding zonder gaten, het nodige transport (naar school, werk en supermarkt), afbetalen van schulden, voedsel, misschien tv/internettoegang (minimaal niveau).

  Paardrijles zit bij mij NIET in dat minimumpakket. Als iemand de paardrijles van een kind niet meer kan betalen, jammer dan.

  Anders betaal ik, als donateur, indirect mee aan de paardrijles... (Doordat ik haar voor 40 euro aan voedsel geef, heeft zij 40 euro "over" voor de paardrijles van die maand).

  Ik weet wel zeker, gezien de tekorten aan voedsel bij de voedselbank, dat er gezinnen zijn die dat voedsel echt nodig hebben, omdat ze anders de primaire behoeften van de gezinsleden (beschutting & voeding) niet kunnen bevredigen.

  Het wordt iets lastiger als bijvoorbeeld de grootouders de paardrijles voor het kleinkind betalen, omdat het anders zo zielig is. Maar misschien zou ik ook dan zeggen: grootouders, blijkbaar hebben jullie geld om het gezin te helpen en willen jullie dat ook, help dan ook mee aan de basisbehoeften, of help met het afbetalen van de schulden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja paardrijles... zo herkenbaar, in mijn jeugd in de jaren 70 scharrelde ik als 10-jarige zelf geld bij elkaar en kon zo 1x in de 2 weken zelf een les betalen. Met 3 kinderen thuis en 1 verdienende ouder was er weliswaar eten, maar geen vetpot. Het vormt je wel, en (nu met eigen paard :-) ) weet je dan in je volwassen leven goed te consuminderen als het moet.

   Verwijderen
 8. Je kunt ook zeggen: Sowieso geef ik niet aan de voedselbank, want die mensen hebben in het verleden altijd iets stoms gedaan waardoor ze nu in de problemen zitten. Ik zou er dan graag op willen wijzen dat ik lang niet denk dat dit altijd zo is (je kunt ook echt pech hebben), en dat als het om een gezin met kinderen gaat, die kinderen meestal geheel en al onschuldig zijn aan de armoede.

  Naar mijn idee hebben alle kinderen recht op onderdak, schoon water, beschutting (in de vorm van warmte en kleding), voeding en onderwijs. Maar er bestaat dus geen onvervreemdbaar recht op paardrijles :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb het filmpje ook gezien. Zij is gescreend, dus wat inkomen betreft heeft zij er recht op. Wel zie je wat de inrichting van haar huis betreft dat zij het eerst wel goed had.

  Ooit zag ik een documentaire over armoede, en daar moesten ouders geld lenen uit de spaarpot van hun kinderen, het interieur zag er armoedig uit, en die mensen hadden voortdurend angst voor een huisuitzetting. Het dochtertje kon niet op zwemles, omdat haar school dat niet aanbood, terwijl haar broertje die op een andere school zat, wel gratis zwemles kreeg.

  Ik vind dat ieder kind in Nederland recht heeft op zwemles.

  Wat het paardrijden betreft, wie weet betalen in dit geval de grootouders wel. Het is natuurlijk niet helemaal te vergelijken, maar vroeger had je toch ook verzorgponies. Maar wie weet wat deze mevrouw voor dingen laat, om de paardrijles voor haar kind te betalen.

  Groeten van Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het verbaast me wel dat een slim, creatief persoon als Sacha Meijer (ze is styliste geweest, schrijft een boek) niet wat meer levenskunst tentoon spreidt. Op TV zei ze: Als ik vertel over de Voedselbank, begrijpen mensen me in de eerste instantie verkeerd:' Als vrijwilliger?' En ik dacht toen meteen: Ja, waarom niet, waarom ben je daar niet OOK vrijwilliger? In dat Volkskrantinterview zei ze, nogal verongelijkt: 'Mijn werk is mensen aankleden, maar deze regering kleedt mensen uit.' Laten ze in de zorg nou zitten te springen om mensen die bejaarden of gehandicapten willen aankleden! Misschien oordeel ik te hard, ken ik haar situatie niet goed genoeg. Maar van mensen die niet slim, creatief of sterk genoeg zijn snap ik het beter. Het maakt me dan ook niet uit of ze in het verleden ‘iets stoms’ hebben gedaan, want fouten maken we allemaal. Toch blijft de vraag of de Voedselbank dan de goede oplossing is. Ik ben meer een voorstander van Consuminderhuizen, zoals die van Annemiek van Deurzen, in Landgraaf. Zij is fel tegen de Voedselbank, omdat die mensen in een passieve rol houdt. Zij leert mensen budgetteren, moestuinieren, repareren en koken ('met ECHTE aardappels'). Zij geeft mensen eigenwaarde mee, en dat is net zo belangrijk als voedsel.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb het filmpje ook gezien. Ja, wat is arm? En wie heeft recht op de voedselbank?
  Ik ging er van uit dat als je werkelijk niets meer had, dat je dan aanklopte. Maar ja, dan die paardrijles....
  En toen de camera inzoemde op haar aanrecht: hagelslag van De Ruyter, Dreft afwasmiddel, snelkookrijst etc.
  En geen werk kunnen krijgen? Natuurlijk, je wil werken waar je voor opgeleid bent. Maar als de nood hoog is: zou ik gaan werken als postbezorger (elke dag zie ik advertenties) blaadjes rondbrengen, schoonmaken: de advertenties hiervoor zijn ontelbaar. Schoonmaken kun je in schooltijd.
  Het is niet het leukste werk maar nogmaals wanneer de nood hoog is.
  En zou Sascha Meijer al die tips om te bezuinigen wel kennen?
  Laat ze in de leer gaan bij Zuinigaan en ik denk dat ze heel wat overhoud. Zelfs voor paardrijles......
  Fijne zondag, het is mooi weer: nog steeds gratis voor iedereen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uit het boek van Sacha blijkt dat ze in de loop van haar voedselbank-periode schoonmaakwerk bij vrienden heeft aangenomen. Zwart. Ze vertelt het haar loopbaancoach bij het UWV tijdens het laatste gesprek. (hij wordt daarna ook vervangen door een E-coach). De loopbaancoach is haar gunstig gezind en zegt tegen haar net te doen alsof hij dit niet gehoord heeft.
   Hoewel na het lezen van het boek mijn indruk (dit is niet iemand die arm is, maar gewoon iemand die moet leren wennen aan minder luxe) bevestigd wordt, moet ik toegegeven dat bepaalde regels niet met elkaar matchen. Zo kan Sacha een woonkostentoeslag krijgen als ze zich met urgentie inschrijft voor een goedkope huurwoning,maar om voor die toeslag in aanmerking te komen moet ze eerst de kinderalimentatie van haar ex proberen te innen, waarvan ze weet dat dat niet kan, omdat hij het niet kan betalen. Maar om dat perse zwart op wit te krijgen moet ze juridische bijstand inroepen, die ze zelf moet betalen vanwege de waarde van haar huis.. zucht.

   Verwijderen
  2. Ik ben trouwens na het lezen van haar boek even onderzoek gaan doen. Ze beweert dat zij de kosten van het invorderen van de kinderalimentatie door de rechter zelf zal moeten betalen en dat het daarom geen zin heeft. Dat verbaast me, vooral omdat ze het eerst over het LBIO heeft. Ik ken de werkwijze van het LBIO, die werkt met deurwaarders. En berekenen geen kosten aan de partner die alimentatie ontvangen moet. Er komt geen rechter aan te pas. Wel aan het vonnis waarin de alimentatieplicht staat opgenomen, maar dat is als het goed is, al jaren geleden geweest.
   En dit is maar één voorbeeld van onzorgvuldige beweringen die Sacha in dit boek doet. Dat maakt het boek bepaald niet sterker.

   Verwijderen
 12. Wat een nare opmerkingen weer, iedereen over 1 kam.scheren.!
  Wie zegt dat mensen passief blijven door hulp van de VoedselBank?
  Ga je mond maar eens gauw wassen!
  Loop eens een dagje mee of ervaar het zelf dat je geen enkele euro hebt om boodschappen te doen.voor je gezin!
  En dan wel zonder volle voorraad kast!!
  W.b.t die dure producten, ooit aan gedacht dat dit misschien uit een pakket komt?
  Die volgens meerdere bronnen, media steeds kleiner worden.

  Overigens anoniem reageren op deze manier?
  Erg laf hoor, grote bek over zo'n onderwerp en dan niets eens het lef hebben te reageren onder naam en mail adres.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik had laatst een gekke ervaring met de voedselbank. Ze konden vuilniszakken vol met goede kleding krijgen, daarvoor had ik contact met ze gezocht. Je zou verwachten dat ze daar blij mee zouden zijn omdat veel klanten van hun niet in staat zijn om kleding voor zichzelf en/of hun kinderen te kopen. Maar tijdens het hele contactmoment kon er geen bedankje bij ze af, ook geen teken van blijdschap. Het kwam meer over als dat het de normaalste zaak van de wereld was voor hun dat ik belde. Ik denk dat deze voedselbank op deze manier 'gevers aan de voedselbank' kwijt raakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij mij uiten ze wel dat ze dankbaar zijn met mijn bijdrage. En inderdaad dat is wel fijn. Je wilt toch een beetje horen dat het gewaardeerd wordt en/of dat er iets goeds met je geld gedaan wordt. Misschien hen het advies schrijven of mailen, dat ze de volgende keer toch "dank je wel" mogen zeggen?

   Verwijderen
 14. Pareltje, niet iedereen heeft voldoende verstand van internet om anders te reageren dan anoniem.( over vooroordelen gesproken)

  Ik begrijp bovenstaande reactie wel, al is hij wat kortzichtig.
  Schoonmaak baantjes genoeg, ik hoor heel graag waar . In mijn regio in elk geval beslist niet.

  Het is schrijnend als er niet geziene armoede is.

  Deboor

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Voordat ik bij de voedselbank aanklop, verkoop ik eerst mijn inboedel op de marktplaats. Deze mevrouw kan heel goed als postbezorger aan de bak, ook al is het 60 km van haar huis.
  Groetjes Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Weet je hoe veel en postbezorger verdient ? Te weinig om de reiskosten te betalen.Ze is in de ziektewet gekomen door haar enkels .Waar oordeel je over ?

   Verwijderen
 16. ik vind het heel moeilijk om te zeggen wat armoede is ,maar als ik sascha meijer hoor zeggen dat ze niet anders kan dan bij de voedselbank aankloppen , krijg ik daar toch wel wat negatieve gevoelens bij,naar mijn mening zijn er mensen die er slechter voorstaan dan zij en die zie ik ook niet bij de voedselbank, als je je nog paardrijles voor je dochter kuhnt veroorloven ,valt het mijn inziens nog wel mee, mijn dochter moest ook stoppen met paardrijles,omdat mijn ex, haar vader dus, niet meer wilde betalen, niet leuk voor haar zeer zeker,maar aan de andere kant er zijn wel meer kinderen die niet de sport kunnen beoefenen, die zij leuk vinden, aan de andere kant afgaan op wat iemand op het aanrecht heeft staan wil niet zeggen dat hij geld heeft om dure produkten te kopen, die kunnen afkomstig zijn uit het voedselpakket van de voedselbank.liever dan over andere mensen te oordelen, kijk ik naar mezelf, hoe ik er voor sta, ik ben zeer zeker niet rijk,maar kan me door verantwoord met mijn geld om te gaan,nog wel alle rekeningen betalen en boodschappen doen,maar daar moet ik wel offers brengen , en sommige mensen zouden zeggen dat ik dus arm ben,maar zelf vind ik dat niet, het is maar net wat voor eisen je aan het leven steld.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Binnen mijn kring is alleen mijn broer een nieuwe arme. Gevolg van een alcoholverslaving, echtscheiding, ontslag, opname in een kliniek en nu, met veel schulden, alle dagen thuis (door mijn man en mij ingericht) en co-ouder. Hij krijgt ook van de voedselbank en ook ik breng hem regelmatig een boodschappenpakket, koop 'ns een nieuwe jas voor zijn kinderen en met speciale dagen nodig ik hem en de neefjes uit en gaan we (op onze kosten) uitgebreid eten en leuke dingen doen (cake bakken, appelmoes van geraapte appels maken, naar bos etc).
  Ook ik ken mensen die nu van 3 x modaal naar 1 1/2 keer modaal zijn gegaan. Erg vervelend natuurlijk maar niet arm! Janthe

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Sterkte voor je broer, Janthe. Wat goed dat het nu in ieder geval beter met hem gaat. Als co-ouder kan hij goud waard zijn voor zijn kinderen, ik hoop dat hij dat weet.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ui Janthe's verhaal blijkt maar weer: iedereen kan op een punt in zijn leven komen dat de Voedselbank een laatste redmiddel is. Je doet het als je met je rug tegen de muur staat, en niemand is daar trots op. Het verschil met de mensen van het Consuminderhuis (zie: de week van Filemon, http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1296972) komen, is dat zij WEL trots zijn dat ze daar komen. Ze krijgen van alles: eten, kleding, spullen... maar ze moeten er wel iets voor terug doen. Ze leren rond te komen met 25 euro huishoudgeld in de week, zien hun schulden slinken en krijgen hun zelfvertrouwen terug. In die zin vind ik Voedselbanken meer een vorm van liefdadigheid. Dat bedoel ik met 'mensen passief houden'. Nauurlijk is niet iedereen is staat om te werken of zichzelf te onderhouden. En helaas zijn er nog niet zoveel consuminderhuizen. Maar Sacha lijkt me mondig, creatief en capabel genoeg om iets terug te doen voor de gemeenschap, al is het maar vrijwilligerswerk. Daarmee laat ik juist zien dat ik NIET alle Voedselbankgangers over 1 kam scheer.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Jemig zeg, dat is pas echt armoede! WW, kinderbijslag en een voorschot op dat boekje.
  Gelukkig kan er nog paard worden gereden, anders zou het leven echt totaal zinloos zijn.
  Fijn, dat de voedselbank er is voor die mevrouw! Ik stel voor, dat zij een wat luxer pakket krijgt.

  Uit betrouwbare bron weet ik, dat in het volgende pakket nieuwe rijlaarzen zitten!
  Mijn hart breekt bij het zien van deze vreselijke armoede.

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Ik heb het niet gezien/gelezen, maar denk wel dat voor nieuwe armen het best omschakelen is naar een andere levenstijl. Maar ik vind ook dat ze dat wel moeten doen. Ik vind overigens niet dat je 'luxere' inboedel dan eerst moet verkopen, want voor een mooie TV krijg je alsnog weinig terug en een scharminkel terugkopen kost toch weer geld. Wat je kwalitatief goed voor elkaar hebt zou ik dus vooral houden, zodat je daar nog lang op kunt teren.

  Een baan zoeken zoals ik hierboven zie (dan ga je toch gewoon schoonmaken, postbezorgen etc) dat is zo makkelijk nog niet. En 60km van je huis afwerken ook niet. Ik werk maar 27km van huis, (eigen keuze, goedbetaalde baan) en als ik pech heb (knooppunt hoevelaken) doe ik er anderhalf uur over. Ook als ik een stukje met de trein ga ben ik een uur onderweg en moet ik wel hopen dat ik m haal door de file die naar het station toe ontstaat (sluiproute). En dan heb ik het nog goed geregeld met opvang voor mn dochter, want als je vervolgens geen goed netwerk heb kun je het gewoon schudden.

  Ik vind dat als je in zo'n situatie komt, dat er best wat van je mag worden verwacht aan meewerken en bezuinigen. Maar niet te makkelijk denken over wat je allemaal kunt doen en bereiken. Dat valt gewoon tegen.

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Firma Fluitekruid29 oktober 2012 om 13:48

  Klopt, daar heb je helemaal gelijk in. Voor veel mensen is het hard ploeteren voor weinig. De enige banen die vrij makkelijk te vinden zijn, zijn onderbetaald, fysiek zwaar, etc. Ik kan zelfs nog wel begrijpen dat je daar niet voor kiest, zeker niet als je ook nog in je eentje kinderen moet opvoeden. Maar er is altijd IETS wat je kunt doen. Als je tóch naar die Voedselbank moet, dan help je daar toch een dagje mee? Zelf zou ik me daar beter bij voelen, dan zou het niet meer voelen als liefdadigheid.Ik heb zelf ook een tijd vrijwilligerswerk gedaan met behoud van uitkering, en zag die uitkering gewoon als mijn salaris.

  BeantwoordenVerwijderen
 23. eh.............door allerlei opeenvolgende omstandigheden, moeten wij ook rondkomen van een beetje. ik schaam mezelf niet om tweedehands of gekregen kleding te dragen, ik maak ook heel veel zelf. manlief knutselt, schildert en timmert dat het een lieve lust is. we hebben een moestuin, bijv. een zakje zaad voor peultjes kost 1,60............van 11 zaadjes en dus ook plantjes, hebben we wel een kleine 9 kilo peultjes gehaald afgelopen zomer. 2 tomaten planten hebben ons 136 tomaten opgeleverd enz. enz. kadootjes worden zelf gemaakt of in de opruiming gekocht.
  door ziekte werk ik niet maar we hebben wel hoge ziektekosten. ik heb geen uitkering, manlief werkt en verdient onder modaal, maar we lossen wel de kosten van de studies van onze dochters af, waardoor er heel weinig overblijft, maar we komen d'r van rond omdat we zoveel mogelijk zelf doen/ zelf maken.
  ik verbaas mezelf er wel eens over, als ik mensen die afhankelijk zijn van de sociale dienst, hoor zeggen dat die spijkerbroek voor hun zoon/dochter wel 89 euro kost.........ik koop ze voor een tientje op MP en die broeken zien er zelfs nog als nieuw uit.......kwestie van even zoeken ;-).
  een kapper kennen we niet, ik knip mijn haar (en dat van onze dochters en mijn ouders) dus ook zelf (dat van manlief gaat met het scheermes ;-)).
  zo hebben we voor heel veel dingen een goedkope oplossing, die vaak zéker niet slechter is.
  het "werk" dat ik in huis en tuin doe, levert ons dus wel degelijk wat op en dat geeft voldoening, bovendien is't een uitdaging en nu zelfs een soort van hobby, om nog wat over te houden en te sparen voor als 't onverwacht toch nòg slechter mocht gaan en dan heb ik het niet over grote bedragen, maar dubbeltjes tellen uiteindelijk ook op hè.

  ik ben het ermee eens, dat nutteloos op de bank zitten niks oplevert en waarom zou je idd. niet een handje helpen bij de voedsel- of kledingbank als je d'r ook van afhankelijk bent. je hebt er voldoening van en wie weet wat dat werk voor positieve effecten kan hebben. bovendien kun je ook een "ruilhandeltje in diensten en goederen" opzetten in je omgeving........bij ons werkt dat super, zo'n handeltje wordt steeds groter en je leert steeds meer mensen in een zelfde situatie kennen, waar je ook weer dingen van op kunt steken.
  als je wilt, is er altijd wel IETS wat je kunt doen............alleen lijkt het wel of het voor sommigen allemaal te veel moeite kost.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ans, ik heb respect voor je manier van leven en je inzicht
   mijn schoonouders wonen al 40 jaar in een wijk die langzaam achteruit is gegaan, zij hebben het goed
   maar in de straat wonen meerdere mensen die bij de voedselbank aankloppen.
   enige tijd geleden bood mijn schoonmoeder mij div levensmiddelen aan die zij niet gebruikte
   op mijn vraag waarom ze het dan kocht vertelde ze me dat ze dat van buren kreeg, zat in het voedselpakket maar dat gebruikten ze niet en dat ging eerst zo de kliko in
   bleek dat mijn schoonmoeder heel veel levensmiddelen van hun kreeg onder de nom van "buurvrouw wil jij het anders gooien we het weg"
   en niet van een gezin , maar toen bekend werd dat zij het wel aanpakte van meerdere gezinnen
   dat is toch van de zotte , iemand die een goed inkomen heeft ( maar niet in de weggooi maatschappij geloofd) eet het voedsel van de voedselbank en de mensen die het "nodig" hebben
   geven of gooien het weg

   Volgens mijn schoonmoeder pakten ze alleen wat dingen eruit en de rest was voor de kliko( en nu voor haar dus) onder de noemer troep hoeven we niet

   kijk daar werd ik dus heel boos om . en dan het stukje van jou
   rondkomen van een beetje maar wel het beste er van maken daar neem ik mijn pet voor af

   Verwijderen
 24. Mensen die altijd al de rotbaantjes hebben gehad, ook al eens bijstand en nu met 2 enge ziektes zonder uitkering zit, we leven van manliefs salaris. En daar betalen we ook een hypotheek van. Voor iemand die het niet gewend is, kan dat allemaal niet, maar wij zijn dit al jaren zo gewend. Even in de zon zitten in de tuin, met een kopje thee, is al een hele positieve belevenis. Ik begrijp precies wat Ans bedoeld. De mevrouw met de piano en de pony, had al tweenon op de bank kunnen hebben, als ze net zo sober had geleefd als wij...
  Greetz Anneke
  ps, wat fijn dat iedereen zo openhartig reageert.

  BeantwoordenVerwijderen
 25. De mensen die nu worden ontslagen deden de 'luxe' baantjes die in krappe tijden worden wegbezuinigd....

  Moeten ze maar een vak leren en eens echt leren werken. Vacatures zat!

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Ben op dit moment het boek aan het lezen. Leest als een trein, maar wel een beetje rommelig vind ik. Goed, ze ontvangt dus een pakket van de voedselbank, is niet altijd blij met wat erin zit en gooit dan vervolgens alles in de kliko wat ze niet wil!! Kijk, daar gaan mijn haren van rechtovereind staan! Vervolgens lees je dat mevrouw bij de bakker haar brood haalt (omdat ze vind dat ze dat mag kopen voor zichzelf, de kinderen eten wel "fabrieksbrood"). Mevrouw gaat een flesje rose kopen omdat ze dit "verdiend" had. Tuurlijk staan er ook wel dingen in dat ik denk, oke je hebt het best moeilijk. Maar deze mevrouw wordt gesponsord door meerdere mensen...kijk, dan red ik me er ook prima mee en dan heb je mss ook niet zo heul veul zin om dat postbode baantje of schoonmaakbaantje aan te nemen....Ik dacht altijd dat het schrijnende "gevallen" zouden zijn, de mensen die naar de voedselbank "moeten". er zijn 2 in mijn omgeving die dus ook naar de voedselbank gaan, maar die hebben het ook echt nodig, en die zullen ook echt geen spullen weggooien in de kliko! Dan vragen ze wel aan anderen of ze er belang bij hebben....

  Maargoed, deze mevrouw is erg op luxe en status gericht geweest haar hele leven (echt van kleins af aan al) en krijg dat er maar eens uit...Ik zou liever voor het geld van een fles rose in mn spaarpotje stoppen...maargoed, dat ben ik...

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. heb jij het boek dan gekocht boukje, want volgens
   mij is het nog niet in de bieb

   Verwijderen
  2. Ik heb het boek inderdaad gekocht, via marktplaats voor 7,50 incl. verzendkosten!! Bij Bol was ik 14,95 alleen al voor het boek kwijt. De bieb had hem toen nog niet.

   Groetjes Boukje

   Verwijderen
 27. Sacha was vanavond weer te zien in Nieuwsuur, voor wie het nog wil zien. Ze las voor uit haar eigen boek.

  BeantwoordenVerwijderen