donderdag 15 november 2012

Besparen op insuline

Omdat ik diabetes heb, spuit ik iedere dag insuline. Ik bestel daarvoor iedere drie maanden een nieuwe portie ampullen bij de huisarts die het recept doorfaxt naar de apotheek. Ik bestel driemaandelijks ook nog andere medicijnen, maar daar gaat het nu niet om. Mijn moeder had ook diabetes en zij werd behandeld met precies dezelfde soort insuline als die ik gebruik.

Toen mijn moeder overleed, was er nog een behoorlijke voorraad van haar insuline over. Er was nog wel ongeveer voor drie maanden. Omdat deze medicijnen anders vernietigd zouden worden, stelde de verpleegkundige van het verzorgingshuis voor dat ik ze mee naar huis zou nemen. Dat heb ik gedaan en ik heb de achtergebleven voorraad in gebruik genomen. Mijn moeders insuline is houdbaar tot september 2013, mijn eigen voorraad is houdbaar tot ergens in 2014. Ik maak nu dus eerst mijn moeders insuline op, dan ga ik weer verder met mijn eigen insuline. De flexpennen die mijn moeder gebruikte zijn anders dan wat ik gebruik, ik gebruik ampullen, maar de soort insuline die erin zit, is volkomen identiek.

Het is een beetje een vreemde "erfenis", deze insuline, maar waarom zou ik het niet gebruiken? De pennen zijn ongebruikt en komen rechtstreeks van de apotheek.
Eigenlijk bespaar ik zelf geen cent, want voor mijn eigen risico maakt het niets uit, ook volgend jaar niet. Dat eigen risico maak ik toch wel op. Ik doe het puur omdat ik het jammer vind dat nog goed bruikbare insuline zomaar weggegooid wordt, dat gaat me namelijk te ver. Ik zorg ervoor dat de insuline op de juiste manier koel bewaard wordt en gebruik de overgebleven insuline op.
De eerste dagen was het gevoelsmatig een beetje vreemd, maar nu ben ik er al helemaal aan gewend.

23 opmerkingen:

  1. Tja, als je zoiets terugbrengt moet het vernietigt worden, das pas zonde. 'k Begrijp die redenering ook niet heulemaal.
    groet

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb vroeger een kat gehad met suikerziekte. De insuline moest ik in de koelkast bewaren (die heb er toen speciaal voor aangeschaft, had er geen meer). Omdat je nooit zeker weet of iemand medicijnen op de juiste manier bewaart, kan je die dus ook niet aan iemand anders doorgeven. Gelukkig doet een apotheek dat ook niet.
      Als je weet hoe met de insuline is omgegaan kan je het natuurlijk gewoon gebruiken.

      Verwijderen
  2. Zou echt zonde zijn als het zomaar weggegooid wordt dus groot gelijk dat jij het opmaakt als je toch precies dezelfde nodig hebt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. eigenlijk zou je hier oor een korting moeten krijgen. moet je eens kijken hoeveel medicijnen dan nog vernietigtd worden. want het is gewoon van de zotte hoeveel er vernietigd wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Goed idee! Er wordt al zoveel weggegooid! Toen mijn moeder stierf, waren nog wat slaaptabletten over. Daar heb ik in de weken na haar begrafenis dankbaar gebruik van gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jij weet ook,dat je moeder haar insuline goed bewaarde.Dan is het een goede besparing het op te gebruiken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is waarschijnlijk ook het probleem van apothekers. Ze kunnen niet garanderen dat de insuline koud genoeg, maar ook weer niet te koud bewaard is geweest. Als de insuline bevroren is geweest, kun je alles weggooien en ook als de insuline op kamertemperatuur bewaard is, kan de kwaliteit niet geganrandeerd worden.

      Verwijderen
  6. Het is helaas te risicovol om aan te nemen dat iedereen ongebruikte medicijn goed bewaarde. Anders zou er veel minder weggegooid hoeven te worden. Maar in dit geval komt het voor jou wel goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik vind het heel goed dat je dat doet. Er worden zoveel medicijnen die niet zijn gebruikt weggegooid omdat men inderdaad niet weet hoe de medicijnen bewaard zijn, of ze niet te koud of te warm hebben gestaan.
    Dit is een ergernis van heel veel mensen, zeker nu weer de discussie over de hoge zorgkosten de ronde doen maar ze zijn bezig om een oplossing te bedenken. Er wordt gewerkt aan een soort labeltje waaraan men kan zien of medicijnen op de juiste temperatuur bewaard zijn of niet. Zijn ze op de juiste manier bewaard dan kunnen ze worden hergebruikt zo niet dan worden ze logischerwijs vernietigt. Het zal waarschijnlijk nog een hele tijd duren voordat het echt in gebruik kan worden genomen maar ik hoop dat dat uiteindelijk wel gebeurd.
    Maar wat ik zelf heel vreemd vind is dat ze ook verbandmateriaal, naalden, spuiten ed vernietigen zelf als de verpakking ongeopend is. Dat zijn toch dingen die geen houdbaarheidsdatum hebben en die niet te warm of te koud kunnen zijn maar ook dat wordt gewoon standaard vernietigd.

    Thara

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. een deel van de verbandmaterialen hebben wel een houdbaarheids datum: tot die tijd is steriliteit gewaarborgd.
      Zeer oude verbandmiddelen zijn kwalitatief vaak toch achteruit gegaan. Plakken minder of plakken juist aan elkaar. Dat maakt het verwerken of de werking op de wond anders. Dus dat ook daar terughoudendheid zit snap ik wel, maar zou van mij ook wel wat minder kunnen.

      Als consument kunnen we er zelf ook wat aan doen, door als we onze medcijnen ophalen te vragen of ze slechts de helft van het recept willen meegeven en dat je wel terug komt indien het op is. Dan verlaat het niet de appotheek en kan het ook voor andere patienten gebruikt worden.

      Verwijderen
  8. Vroeger had ik een huisarts die ongebruikte medicijnen (met name tabletten) terugnam om deze aan andere patienten te geven om uit te proberen voordat hij het recept uitschreef.

    Ook ik gebruik medicijnen die mijn ouders ook gebruiken en wel vergoed krijgen. Het zijn dezelfde medicijnen waar ik anders het volle pond voor moet betalen. Is niks mee, zolang je maar weet van wie ze komen en hoe ze bewaard werden.

    Helaas leven we in een wegwerp maatschappij. Het zou allemaal een stuk goedkoper kunnen als dingen die niet gebruikt zijn worden doorgeschoven naar mensen die ze wel nodig hebben.

    Ik heb een tijd lang op de operatiekamers in een ziekenhuis gewerkt. Daar werden de ongeopende verband matrialen verzameld en eens per half jaar naar een ziekenhuis project in Gambia gebracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Groot gelijk heb je! Toen ik eens van de internist andere insuline voorgeschreven kreeg wilde ik de 3 ongeopende doosjes vorige insuline terug brengen naar de apotheek. De flesjes zaten nog prima in de gesealde verpakking. Ze vertelden daar dat het vernietigd zou worden, dat kon ik niet over m'n hart verkrijgen omdat ik weet hoe duur het is. Ik heb toen alle mensen waar ik van wist dat ze ook insuline spoten gebeld, en iemand gevonden die dezelfde gebruikte, en zo kreeg die het. Zo'n verspilling kon ik niet aan zien. Lisa

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Je hebt helemaal gelijk, dat je dit gebruikt. Anders wordt het inderdaad toch weggegooit bij de apotheek, wanneer je het terugbrengt.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mooi dat je dit doet, er wordt al zoveel weggeknikkerd. Zelf heb ik jaren geleden, na het overlijden van schoonmoeder, een hele doos met steriele gaasjes meegenomen. Niemand wilde die hebben en wij met 3 kinderen hebben deze mooi op kunnen maken.

    Nu hoor ik gelukkig wel eens dat thuiszorg dit soort dingen (verbandmiddelen) meeneemt. Voor patienten die dan weer hun limiet hebben bereikt, kan thuiszorg deze mensen nog voorzien van verbandmiddelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Op zich een goed idee omdat jij weet dat het goed bewaard werd. Ik ben benieuwd of de apotheek het opmerkt en er een opmerking over maakt dat er minder insuline is besteld.
    Eigenlijk zou er zo'n "alarmsysteem" moeten bestaan.
    Stel je voor dat mensen uit bezuinigheidsoverweging of vergeten niet zouden bestellen. (Of is dat er? Geen ervaring met dit soort medicijnen.)

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Toen mijn moeder overleed ben ik met een grote plastic tas vol medicijnen naar de apotheek gegaan. Ze moesten ze vernietigen zeiden ze. Ik wist niet wat ik hoorde.
    Ik heb de zak mee naar huis genomen, en heb alles wat voor ons bruikbaar was eruit gehaald.
    Paracetamol/ maagzuurremmers/ slaaptabletten/zalfjes/ pleisters/
    noem maar op.
    We hebben er op z'n tijd dankbaar gebruik van gemaakt.
    De rest heb ik zelf weggedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ik heb laatst astmamedicatie gekregen van iemand die het niet meer gebruikte. Zelfde stofnaam, andere fabrikant en andere verpakking. Ik heb het uitgeprobeerd en dit middel werkt een stuk beter dan het middel dat ik voorgeschreven had gekregen. Dubbel winst dus :-) Ik ga de huisarts vragen of hij me dit middel ook voor wil schrijven.
    Ik heb eens geprobeerd om een middel waar ik niet tegen kon weg te geven. Helaas niemand kunnen vinden die dit middel gebruikte en het is uiteindelijk door de apotheek vernietigd.

    VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Ik weet niet hoeveel inheden je spuit, maar als je in een jaar minder medicijnen gebruikt dan bedoeld is voor de doelgroep kan je vergoedingen van het CAK mislopen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik spuit veel en ik blijf gewoon doorbestellen. Dan heb ik gewoon meer voorraad.

      Verwijderen
  16. Wij doen dit in overleg met de allergie medicijnen , er zijn er hier 3 in huis die ze zomers gebruiken , waarom 3 recepten ? Dus gevraagd of we 1 x een grote dosis aan dozen kunnen krijgen en dat kon aldus onze huisdokter. Vaak moet je gewoon die overleggen en kan er een heleboel.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Je moeder zou er dik tevreden over zijn dat het gebruikt wordt.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Dat doe je ontzettend goed! In mijn mans familie geven we ook dingen weg, die we over hebben qua medicijnen. Daar hebben ze bijna ook allemaal diabetes.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.