zaterdag 10 november 2012

De "nieuwe" zorgverzekering.

Er is een heleboel gedoe over de plannen over de zorgverzekering zoals die gepresenteerd zijn bij het regeringsakkoord. Er zijn nogal wat mensen die het broddelwerk vinden, niet goed gedaan dus. De heffing van de zorgpremie is bedoeld om te nivelleren. Nivelleren is zorgen dat de inkomensverschillen tussen arm en rijk kleiner worden dan ze zijn. Maar de zorgpremie zou alleen de middeninkomens nivelleren en niet de topinkomens. Iedereen die meer verdient dan 70.000 euro per jaar betaalt hetzelfde, ook al verdien je een miljoen euro per jaar. Dat noem ik niet echt nivelleren. Ik vind nivelleren goed. Het is een goed plan om het verschil tussen arm en rijk niet groter te laten worden en om het zelfs wat te verkleinen.
Hoe zou je dat nivelleren beter kunnen aanpakken? Via de belastingen! Maar de belastingen worden verlaagd! Dus de extreem rijken profiteren van belastingverlaging en hoeven relatief gezien lang niet zo veel zorgpremie te betalen als ik en ik heb een salaris beneden modaal. Waar blijft dan dat nivelleren?
Hoe zou het anders kunnen? Misschien moet het stelsel van de zorgverzekering gewoon blijven zoals het is. De nieuwe plannen zouden ook geen stimulans zijn om de kosten in de zorg te beheersen.
Waarom niet gewoon belastingverhoging met een grotere belastingvrije som? Dan komt er ook meer geld binnen en wordt er genivelleerd. De mensen met de lage inkomens hoeven dan minder belasting te betalen en de mensen met de hoge inkomens méér en de middeninkomens worden minder gepakt!
Komende maandag komt er meer nieuws over de gewijzigde plannen. Klik daarvoor hier.

En nog steeds vind ik dat de chronisch zieken (ook de psychiatrisch zieken!!!) en gehandicapten ontzien moeten worden. Chronisch zieken kunnen niet zonder een aanvullende verzekering en moeten vaak heel veel betalen voor extra zorg. Dit zijn door hun ziekte(n) of handicap vaak juist de mensen met lage inkomens. Zij kunnen er niets aan doen dat ze extra zorg nodig hebben. Daar MAG je geen geld bij weghalen en bezuinigen. Natuurlijk kun je een check doen of gelden efficiënt gebruikt worden, maar extra financiële bijdragen vragen, dat kan niet!

19 opmerkingen:

  1. Ik ben het helemaal met je eens!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toch vond ik juist die inkomensafhankelijk zorgpremie wel goed. Het is al gesneuveld, voordat het ook maar een kans kreeg om goed uitgewerkt te worden. Door de inkomensafhankelijke zorgpremie, haal je de macht bij de verzekeraars weg. Nu hebben de verzekeraars weer de "macht" om jaarlijks de premie flink te verhogen.

    Ook werd vaak het argument gegeven dat de drempel om de vraag naar zorg zou worden verlaagd door de regeling. Ik denk juist dat dit andersom het geval is. Wanneer ik EUR 120,- per maand aan zorg betaal, zou ik er juist alles willen uithaalen dan wanneer ik minder betaalde. Daarnaast zorgt het eigen risico al voor een drempel.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik mis de facturen van de zorgverleners, die ik vroeger wel, maar niet meer krijg. Hoe kunnen de kosten gecontroleerd worden. Ik mis de controle.

      Verwijderen
  3. Waar ik mij over verbaas is dat men kennelijk wel de belastingschijven voor de lagere en middeninkomens nu willen verhogen, maar boven de 52 % blijft 52 %. Waar is dan dat nivelleren gebleven??? In ons geval betekend dat dat manlief maar aan moet geven dat hij geen overuren meer moet maken, want dat gaat ons nog meer geld kosten. Doet het nu al, door die overuren komen we in de 42 % terecht, maar het basisinkomen blijft laag. Dus werkelijke opbrengst is veel te laag. Per saldo zijn we er gewoon op achteruit gegaan, en dat gaat nu nog meer gebeuren. Overuren zijn moeilijk te voorkomen, omdat mijn man overal in het land werkt, dus veel reisuren moet maken.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is "dom" denken dat overwerken geld kost. Dan hoeft uw man ook niet meer om loonsverhoging te vragen, want dat kost net zo veel geld.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
    3. Hoi Breienmaar,
      Dat nivelleren gebeurd wel bij de 52% groep, het tarief blijft 52 % maar de aftrek voor je hypotheek wordt wel jaarlijks afgebouwd. U vindt dat van overuren waar 42 % afgaat weinig salaris overblijft maar bij mensen met 52% is dit nog erger natuurlijk. Vaak liggen de lasten ook een stuk hoger dan bij mensen met lagere inkomens daar kies je natuurlijk zelf voor maar is ook goed voor doorstroming op de huizenmarkt, wie moeten anders de duurdere huizen kopen? Manlief heeft een goed salaris van 2850 euro dit is bruto bijna 6000 euro maar onze vaste lasten zijn nu 2400 euro wij moeten het dus ook echt hebben van de belastingteruggave en heffingskorting omdat ik niet werk daardoor hebben wij 1000 euro per maand te besteden voor de boodschappen e.d. met 4 kids en om nog wat te sparen. wij zouden dus niet echt weten hoe we die zorgpremie hadden moeten betalen want wij zaten in de groep die ruim 6% achteruit zou gaan nl. eenverdiener met kinderen en salaris van net boven de 70000. Lijkt dus heel veel maar misschien hebben jullie netto bijna net zo veel te besteden

      Verwijderen
    4. Dank je voor de uitleg, dit had ik dus niet goed meegekregen! Het is ook niet om deze mensen aan te vallen hoor, en het hele gedoe met de zorgpremie zaten ook teveel haken en ogen aan. Ik zie ook dat er soms mensen op deze manier driedubbel gepakt werden.

      Verwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Chronisch zieken,die hulp krijgen via de WMO zijn helemaal de dupe. Want ook daar wordt bezuinigd.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Belastingverhoging is slecht voor de economie (ook het verhogen van alleen de hoogste belastingschijf).
    Het Nederlandse belasting stelsel nivelleert al.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De groep mensen in NL die extreem hoge inkomens hebben is maar klein. Dus nivelleren is logisch op het niveau van 2x modaal. Dit is de grootste groep rijken. De groep daarboven is echt vele malen kleiner.

    Ik word vooral moe van het geschreeuw van iedereen nog voordat het echt goed uitgewerkt is. Er is niet alleen verandering in de zorg, maar ook andere zaken die misschien weer voor wat compensatie zorgen. En geld gaat het toch wel kosten. Voor ons allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Pardon, 2 keer modaal rijk?
      Rijtjeshuis met hypotheek in de Randstad, eenverdienersgezin (en ik solliciteer me een ongeluk), 3 studerende kinderen waarvan er 1 alleen een basisbeurs heeft en twee na 4 jaar geen basisbeurs meer. Oude auto van 20 jaar oud, 1 keer per jaar lowbudget op vakantie. Geen toeslagen of subsidies.
      Volgens degene die er verstand van zeggen te hebben behoren wij dus tot de rijken? Haha, kom eens kijken in ons rijke huishouden, zou ik zeggen. Alles tweedehands.

      Verwijderen
    2. U zegt eenverdiener.... als uw partner zou werken krijg je ene hele andere situatie.

      Verwijderen
    3. Ik bedoelde rijk uiteraard relatief. Ik ben een eenverdiener met iets minder dan 1x modaal, heb een koophuis, auto van 2jr oud en een kleuter. Ik kan prima rondkomen en doe overigens ook geen rare uitspattingen.

      Wat lastig is, is dat iedereen vindt dat 'ie niet extra belast kan worden. Iemand met hoge zorgkosten en (miss door ziekte) lage inkomsten, die wil niet meer betalen. Maar iemand die keihard werkt vindt het ook niet fijn om dat zuurverdiende geld over te dragen aan de armen. Daarbij zijn maandlasten gewoon op inkomen afgestemd meestal qua woonlasten, studiekosten etc. Bottom line: uiteindelijk zullen we allemaal moeten inleveren. Zo simpel is het.

      Dus een ieder die schreeuwt dat die zorgpremie niet omhoog mag zal straks worden gepakt via inkomstenbelasting. Of geloven we echt dat we het ontlopen?

      Verwijderen
    4. 2x modaal is niet rijk

      Verwijderen
  8. Hier komt ook een inkomen van 2 x modaal binnen en echt, we hebben het goed. Maar of wij nu die "rijken" zijn met die sterke schouders, die met gemak een verhoging van 300 euro van de zorgkosten per maand kunnen ophoesten ? Ook hier een koopwoning in de randstad (140 m2) en een hypotheek die dankzij veel extra aflossingen slechts 2 jaarsalarissen bedraagt. Onze kinderen zijn inmiddels uit/afgestudeerd maar je wilt niet weten wat dat gekost heeft in de voorbije jaren. Wij betalen nog steeds voor 1 kind de zorgkosten omdat ze niet aan een (volledige) baan kan komen. Het merendeel van onze meubels is 20 jaar oud, maar wat niet kapot is vervangen we niet. Manlief krijgt 130 euro reiskostenvergoeding van de baas, dat is nog niet eens kostendekkend voor de benzine, dus de rest van de autokosten zijn voor eigen rekening. Wat is dat voor geklets dat iemand met 2 x modaal een leaseauto zou hebben of dan maar een maatpak minder moet kopen ? (Prem bij DWDD) Wij doen al onze uitgaven met beleid en moeten ook op de kleintjes letten. Wij gaan wel op vakantie, maar doen dit zo goedkoop mogelijk, zijn nog nooit buiten Europa geweest, nooit op wintersport, kopen weinig kleren , zijn matig met eten en drinken. Dus ja, wat ik zeg, we hebben het goed maar ook niet zó goed dat er nou honderden en honderden euro's per maand overblijven. Groet, Greetje54

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goed verhaal, maar ik hoop niet dat je met 140m² bedoelt dat het niet groot is...

      Verwijderen
  9. Ik vind niet dat je ( rijken of 2x modaal ) extra kunt belasten.
    Die mensen werken er net zo hard voor als lagere inkomens.
    Ik vind bezuinigen zal moeten maar wel op een verhandwoorde Manier, dit bezuinigen slaat in als een bom Zoveel in een keer.
    Dat kan gewoon niet en eigen bijdrage 350 euro.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.