Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 28 november 2012

Hoezo nivelleren?

Volgens dit bericht zouden vooral lage inkomens er volgend jaar, als gevolg van belastingmaatregelen, op achteruit gaan. Het schijnt dat vooral de inkomens tot 1750 euro bruto de klos zijn. Inkomens die daar boven zitten gaan er "gewoon" een beetje op vooruit! Deze maatregelen zijn in gang gezet door het kabinet van Rutte 1 en zijn in 2013 van kracht. Deze verlaging van de lage inkomens komt vooral door een verhoging van de eerste belastingschijf, die gaat van 33,15 naar 37%. In de jaren daarna gaan door het regeringsakkoord de middeninkomens omlaag, niet de hogere inkomens. Ik krijg toch sterk de indruk dat de VVD heeft dit toch enorm goed gespeeld heeft en dat ze hun kapitaalkrachtige achterban veilig uit de wind gehouden hebben. De lage en middeninkomens mogen de komende jaren de crisis betalen.

18 opmerkingen:

 1. De middeninkomens zijn volgens mij altijd de klos welk kabinet je krijgt.
  Ik was heel verrast toen ik naar het overzicht keek man gaat er bijna EUR 40 op vooruit als het allemaal klopt. Eerst maar even zien.
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De belastingmaatregelen die door Rutte II zijn genomen zijn pas geldig vanaf januari 2014 en niet al vanaf januari 2013. Dat zou namelijk niet mogelijk zijn om uitgevoerd te krijgen in 2 maanden. Deze belastingmaatregel is gekomen uit Rutte I.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. http://www.salar.nl/uniform-loonbegrip-nadelig-voor-lage-lonen.html

  Het gaat om maximaal 14 euro... dat staat volgens mij in schril contract met de maximaal 10% die minima er per 1 januari op vooruit gaan toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mijn partner zou er 7 euro per maand op vooruit gaan. Zelf zoek ik werk, maar ik begrijp dat dit er met deze nieuwe belastingregels niet voordeliger op gaat worden. Mijn dochter heeft net een studentenbaantje als zaterdagpostbode geaccepteerd, waar ze nog geen 100 euro per maand mee verdienen zal. Ik hoop maar dat dit voor haar geen gevolgen heeft, voor studenten is bruto vaak gelijk aan netto, als ze niet teveel verdienen tenminste.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ZO gaat het toch altijd. Ik lever al jaren in. Heb een wao-uitkering op bijstandsniveau, 2 schoolgaande kinderen (waarvan een met een dieet) en weer krijg ik minder te besteden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moest hier wel een tegenbericht op schrijven, want het is gewoon feitelijk onjuist:

  http://zakelijkbezuinigen.blogspot.nl/2012/11/nivelleren-in-2013-en-2014.html

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Beter! Als je dan toch zo nodig kritiek wil geven. Onderbouw 'm dan wel goed.

   Verwijderen
 7. Het klopt dat de lagere inkomens minder gaan verdienen volgens het bericht, maar er wordt ook gezegd dat je rekening moet houden met `de bekende koopkracht plaatjes`. In ben benieuwd of dit wel voor meer bestedingsruimte zal zorgen voor de laagste inkomens.....

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo doortrapt is de vvd, maar ja het volk is er weer massaal ingetrapt...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ga er 11 euro op achteruit per maand :( Loont het nog wel om te werken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Behalve geld verdienen met werken kom je ook niet ten laste van de maatschappij. En de maatschappij bestaat echt niet alleen uit rijke mensen, integendeel......

   Verwijderen
 10. Mooi verhaal, van een kale kip kan je nu eenmaal niet plukken.
  Je kan wel minder cadeautjes geven (toeslagen)
  Dat kan een stimulans zijn om nog een klein baantje erbij te nemen... maar je kan ook klagen dat het leven niet eerlijk is.
  We moeten het allemaal met een beetje minder doen... en dat zal prima gaan. Je had ook op groenlinks kunnen stemmen... Ik heb net een eitje op een broodje gehad, lekker hoor, niks mis mee en ik neem een appeltje na.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. 2013 is het beleid van het "Kunduz" akkoord. De begroting is al in september vastgesteld. Het nieuwe beleid van PvdA/VVD krijgt pas vorm in 2014.

  De media mag iets dergelijks ook wel duidelijker brengen!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik moet altijd wel lachen om het gezeur over de VVD. Denk je nu werkelijk dat je niet 'gepakt' was als een andere partij aan de macht kwam? Komt het niet van links, dan komt het wel van rechts. We wisten allang dat we moesten inleveren. Het is alleen zo jammer dat bij elke media-uiting gelijk weer geschreeuwd en gehuild wordt. Haal adem en wacht eens tot het verhaal luid en duidelijk op tafel ligt. Hier verlies je iets, daar win je iets. En uiteindelijk gaan we allemaal wat inleveren. What else is new?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Tja, ook vandaag, 29 november wordt het bericht bevestigd door berekeningen van RAET. Door welke regering het komt, is om het even. http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3355688/2012/11/29/Minder-loon-voor-lage-inkomens.dhtml

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zuinigaan schrijft duidelijk in het bericht dat dit van Rutte I afkomt.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. volgens mij heeft schreeuwen sowieso weinig zin, ik steek mijn energie liever in het vinden van besparingen en oplossingen voor mezelf, denk dat ik dan nuttiger bezig ben en beter gebruik maak van mijn energie dan klagen en zeuren over dingen waar ik weinig aan veranderd als dat de enige actie is die ik onderneem.

  BeantwoordenVerwijderen