Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 27 november 2012

Besparingstip: hoortoestellen

Omdat een lezer veel vragen had over hoortoestellen, ben ik maar weer eens volop in de materie gedoken. Mijn conclusie: heb je nu gehoorproblemen en kom je mogelijk in aanmerking voor hoortoestellen, laat je dan testen en schaf nu hoortoestellen aan en wacht daar niet mee tot 2013!
Wat blijkt namelijk? Nu kun je nog hoortoestellen kopen die de zorgverzekeraar 100% vergoedt vanuit de basisverzekering. In 2013 moet je ALTIJD 25% betalen + het eigen risico (350 euro). Als je verder geen medische kosten hebt, ben je dus in 2013 veel meer kwijt dan nu!
Stel je koopt twee toestellen à 500 per stuk. Dan betaal je nu geen eigen bijdrage en maximaal 220 eigen risico. Volgend jaar betaal je in dit voorbeeld maximaal 350 euro eigen risico en 250 euro eigen bijdrage. Verschil: 600 - 220 = 380 euro.
De zorgverzekeraar vergoedt in 2012 per hoortoestel:
 • Eerste aanschaf of na 5 jaar gebruik huidig toestel: € 509,50
 • Na 6 jaar gebruik huidig hoortoestel (< 7 jr): € 600,50
 • Na 7 jaar of langer gebruik hoortoestel: € 691,-
 • € 691,- bij kinderen jonger dan 16 jaar
Het goede nieuws is dan wel weer dat de zorgverzekeraar in 2013 niet meer werkt met bedragen, maar met procenten. Dus als ik volgend jaar (in maart 2013 zijn voor mijn de 5 jaar om) hoortoestellen kies die 1400 euro per stuk zijn, krijg ik een vergoeding van €2100,-! (en betaal ik €700 zelf)
Of heb ik het nu helemaal verkeerd begrepen?

11 opmerkingen:

 1. Ik zou een bij hans Anders kijken voor hoortoestellen, want die zijn stukken goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij is dit bedrijf geen gecontracteerde audicien bij mijn zorgverzekeraar. Ik weet niet hoe het daar met mijn vergoeding geregeld is. Het goedkoopste toestel is ook het toestel met de minste mogelijkheden.

   Verwijderen
  2. Tussen goedkope (en nu nog gratis) gehoorapparaten en apparaten waarmee je goed kunt horen zit vaak een heel groot verschil. Mijn dochter (slechthorend geboren) heeft zo'n afwijkend gehoor dat zelfs een audiologisch centrum van 'n academisch ziekenhuis slechts met heel veel moeite het apparaat -redelijk- geschikt te maken voor haar. Je begrijpt dat ze nooit naar een zaak als Hans Anders, Specsavers of Schonenberh zal gaan!

   Verwijderen
 2. Aan hoortoestellen ben ik gelukkig nog niet toe, maar dit klinkt als slimme informatie! Ik ben zelf alleen brildragend momenteel, maar die moet ik helaas helemaal zelf betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij tandartsrekeningen doen ze ook vaak procenten, maar dan zit er een maximaal bedrag aan, is dat hierbij misschien ook zo?
  En anders is het wel verstandig om eerst de zorgverzekeraar even te bellen voor informatie ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Omdat op dit moment nog niet bekend is welke hoortoestellen voor vergoedingen in aanmerking komen kunnen zorgverzekeraars nog geen duidelijke informatie verstrekken. Pas in de derde week van december lijkt er meer informatie te komen.

   N.a.v. een vragenlijst wordt met volgend jaar ingedeeld in een catergorie welke bindend is. Wanneer men kiest voor hoortoestellen uit een andere categorie moet men deze volledig zelf betalen.

   Een groot verschil kan het volgend jaar ook uitmaken waar men verzekerd is. Zorgverzekeraar Achmea ( o.a. Zilveren Kruis, Agis, Interpolis) en CZ ( Ohra, Delta Lloyds) kiezen voor de laagste prijs en stellen budgetten beschikbaar die onvoldoende zijn om een goed hoortoestel te verstrekken, bij Univé, VGZ, en Mensiz worden er hogere budgetten uitgetrokken en krijgt een slechthorende een beter hoortoestel en meer zorg.

   Overstappen kan dus lonen!

   Verwijderen
  2. @Anoniem: bedankt voor deze informatie.
   Ik heb via de mail gelezen dat een UWV-vergoeding volgend jaar ook niet meer mogelijk is. In 2008 heb ik nog een flinke UWV vergoeding ontvangen voor mijn hoortoestellen. Weet iemand daar de details van?
   Mijn huidige hoortoestellen kostten in 2008 in totaal (inclusief 5 jaar onderhoud en verzekering) zo'n 2400 euro. Ik vrees dat Achmea dit helemaal niet vergoedt. Toen betaalde de zorgverzekeraar ongeveer 1000 en het UWV ongeveer 900 en de rest betaalde ik.

   Verwijderen
  3. Ik heb het nagekeken, ik ontving in 2008 van het UWV 998 euro vergoeding voor mijn hoortoestellen omdat ik ze voor mijn werk nodig had.

   Verwijderen
  4. De UWV vergoeding komt volgend jaar te vervallen omdat volgens het nieuwe protocol rekening gehouden zal moeten worden met de werkstudie. Echter de budgetten die beschikbaar worden gesteld door verzekeraars zijn zo laag dat hier niet de nieuwste en geavanceerde hoortoestellen voor aangeschaft kunnen worden.

   Op www.hoorzaken.nl is ook veel info te vinden over de vergoedingen van hoortoestellen in 2013

   Verwijderen
 4. Het probleem is dat je 2013 niet zelf mag kiezen welk hoortoestel je wilt hebben. Dit wordt opgelegd door de zorgverzekeraars door middel van een protocol dat ingevuld moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gek hé, dat de zorg zo duur is geworden.

  BeantwoordenVerwijderen