Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 30 november 2012

Lekker warm

Het voelde heerlijk warm aan toen ik gisteravond om 17.40 uur mijn huis binnen kwam. Ik dacht nog even dat ik de thermostaat per ongeluk gisteravond op 17 graden had gezet, zo behaaglijk voelde het. Maar wat bleek? Het was maar 14,5 graden binnen, door het temperatuurverschil tussen binnen en buiten leek het alleen lekker warm, maar eigenlijk was het dat niet echt.
Wel was het buiten een stuk kouder, het was maar een graad of 4 buiten en het waaide flink, door de windchillfactor voelde het nóg kouder aan.
Ik stook het de laatste dagen 's avonds steeds 17,5 graden. Een prima temperatuur voor mij. Ik heb dan een fleece vest aan, een lekkere deken op schoot en soms nog iets warms om de schouders. Het hoeft echt niet warmer.

Let op!
Vanaf nu is nachtvorst mogelijk. Is het niet nu, dan misschien in het komende weekend. Heb je nog zaken buiten staan die geen vorst kunnen verdragen, zorg dan die vorstvrij worden weggezet. Het zou jammer zijn als planten doodvriezen, of dat je kruiden kapot gaan door de nachtvorst. In huis hoef je nog geen maatregelen te nemen, zo hard gaat het nu ook weer niet vriezen.

7 opmerkingen:

 1. Ik zal inderdaad mijn planten binnenzetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteren kwam ik van een kort fietstochtje thuis in een warm vest en ik heb het uit gedaan. Het was 19 graden hier en ik plofte bijna!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. voor een goede vergelijking tussen jaren moet je graaddagen gebruiken. Een koude winter heeft meer graaddagen en dan is een hoger verbruik verklaarbaar. Als je ondanks meer graaddagen toch minder verbruikt bezuinig je echt op je verbruik.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja, ik laat de thermostaat hier overdag altijd op 16° staan want met 16 ° heb ik het meer dan warm genoeg. Nachttemperatuur staat hier op 15°. Ik ben thuisblijfmoeder dus meestal thuis overdag maar als ik aan het huishouden bezig ben, heb ik het nooit koud. Het is pas tegen de avond, als ik 'stilval' dat ik het koud krijg maar dan zit ik meestal in de zetel met een fleece dekentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, als je van buiten komt, lijkt het altijd warmer in huis dan dat het werkelijk is! Maar wanneer je je jas uit hebt en een "lekker kopje thee" gaat drinken, dan voel je pas de werkelijke temperatuur in huis. En dan zet ik de verwarming toch echt op een graadje of 19.
  Trouwens, goede tip: wij moeten de buitenkraan nu snel afsluiten!
  Groet, Tineke.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als ik echt geen cent meer had dan zou ik waarschijnlijk ook de temperatuur in huis wat laten zakken. Overigens is ons huis goed geisoleerd, dus echt bar koud wordt het niet. Maar ik zie er echt niets in om ingepakt als een eskimo op de bank in mijn huis te zitten.
  Groetjes Saar

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb overdag als ik aan het werk ben de thermostaat op 17, 's nachts ook en dan wanneer ik thuiskom gaat ie op 19 graden. Ik zet hem ruim een uur voor ik op bed ga naar beneden. Zo hoeft mijn cv niet onnodig te branden en is het snel warm.

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen