Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 23 november 2012

Mijn buffer

Heerlijk uitgeslapen vandaag. Vandaag heb ik een dag die helemaal vrij is! Dat is mij de afgelopen jaren vrijwel nooit overkomen. Altijd mantelzorgen voor moeder, rolstoeltaxi regelen, boodschappen doen. Nu alleen mijn eigen huishoudinkje doen en lekker weer eens zwemmen!
Ik heb gisteravond nog weer eens even gekeken naar mijn buffer. Er komt de laatste tijd maar weinig bij. Een aantal jaren geleden waren er maanden dat ik zomaar 500 euro kon bijschrijven bij mijn buffer. Dat zit er op dit moment niet meer in. Het lijkt alsof alles duurder wordt en mijn salaris is al bijna 2 jaar hetzelfde.
Waar gaat dat extra geld naar toe? Ik heb mijn uitgaven vergeleken met 4 jaar geleden
- Naar studerende dochters. Ze krijgen elk 100 euro "subsidie".
- Zorgverzekering en eigen risico - verschil 24 euro
- Gemeentelijke heffingen - verschil 13,50
- Busrit Drachten - Groningen (met OV chip) verschil €3,70 - destijds op vrijdagmiddag 2 euro
Daarnaast zijn er veel kostenposten een klein beetje verhoogd. De digitenne kostte toen €7,50 en nu €9,66.
Er is maar weinig goedkoper geworden, ik zou het zo niet weten tenminste. Als je al die extra uitgaven bij elkaar optelt, dan blijft er ondanks zuinig leven niet echt veel over. Ga ik meer bezuinigen? Nee dat denk ik niet. Ik wil mijn leven toch enigszins comfortabel houden en ik denk dat ik als ik meer bezuinig te veel inlever, ik wil graag nog wat van het leven genieten!
Dus nu spaar ik gewoon minder. Als dochters klaar zijn met de studie, is er wel weer wat meer geld.

5 opmerkingen:

 1. Inderdaad een buffer hebben is verstandig, helaas komt er in mijn geval niets van. Gelukkig heb ik een man die heel handig is, gaat er wat stuk dan kan hij het in 9 van de 10 gevallen zelf repareren. Kan het niet dan doen we 1-3 maanden heel zuinig en dan kan het defecte apparaat/fiets/etc vervangen worden. Natuurlijk sparen we wel maar dat gaat niet meer zo hard als eerder.
  Wat uitgaven betreft:
  We doen best zuinig, eten weggooien is zonde, invriezen, als kliekje verwerken kortom kreatief zijn. Kort douchen, kort wassen (sommige kledingstukken moet je alleen maar 'opfrissen') Vaatwasser alleen maar laten draaien als hij helemaal vol is (is met 5 huisgenoten geen probleem) Zelf groente verbouwen, groente/fruit inmaken. Kadootjes kopen op voorhand, soms zie je zulke leuke goedkope dingen. Ik leg dit weg totdat degene jarig is. Geld overhouden doe je er niet echt mee maar het geeft voldoening. En inderdaad van het leven genieten is heel belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het zijn juist die kleine verhoginkjes,die bij elkaar opgeteld een heel bedrag vormen. Dat merk ik ook aan de prijzen van levensmiddelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me voorstellen dat je kunt genieten van wat tijd voor jezelf. Dat is eigenlijk nog meer waard dan spaargeld op de bank!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook al druk aan het sparen zodat ik later mijn kinderen ook kan sponsoren als ze gaan studeren. Je mag zeker trots zijn op jezelf, je hebt het goed voor elkaar.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je hebt gelijk met niet alles voor later oppotten. Nu prettig leven is ook van belang als je het werken wilt volhouden

  BeantwoordenVerwijderen