Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 5 december 2012

Aanpassing AOW?

Een aantal ouderen wil aanpassing van de AOW. Ze willen een rechtszaak beginnen om vanaf hun 65e jaar AOW te ontvangen. Het zijn ouderen die al niet meer werken en vervroegd pensioen ontvangen. Dit pensioen ontvangen ze tot hun 65e jaar en dan een tijdje niets meer. De overheid heeft heel plotseling de AOW leeftijd verschoven en deze mensen hebben niet kunnen sparen voor hun AOW gat. Ik vind het zelf ook nogal een overval dat ik nu een heel jaar langer moet werken dan dat ik 1 jaar geleden nog dacht. Gelukkig heb ik nog werk, ik werk over het algemeen naar genoegen en heb ik er redelijk veel vertrouwen in dat ik dat werk wel houd tot mijn 66e jaar, maar wat als je vanaf je 65e met lege handen staat? Er zijn veel mensen die bang zijn om in een AOW gat te vallen, werknemers mogen volgens veel CAO's na hun 65e helemaal niet meer werken. Een neef van mij is nu 62 jaar en hij is met vervroegd pensioen, evenals zijn wat jongere vrouw. Zij zijn er bij de start van hun pensioen vanuit gegaan dat ze inkomenszekerheid hadden en vanaf hun 65e jaar AOW zouden ontvangen.
Volgens een van de woordvoorders van de groep ouderen die nu naar de rechter stapt, gaat het om het ontnemen van van eigendom, oftewel in mijn ogen gewoon diefstal. Want daar heb je het toch over als je spreekt van "eigendomsontneming"? In feite voel ik mij ook bestolen. Ik heb als ingezetene van Nederland mijn hele volwassen leven AOW premie betaald. Ik zou (bij het prijspijl van nu) € 1.085,63 bruto per maand ontvangen en nu ontvang ik een heel jaar later mijn AOW en dat scheelt mij €13.027,56 bruto! (uitgaande van hetzelfde prijspijl)
Ik weet wel, iedereen die net zo oud is als ik treft dit lot en ik leg me er maar bij neer, want volgens mij valt er weinig aan te doen, maar toch vind ik het oneerlijk en ik snap heel goed dat mensen die in een financieel gat dreigen te vallen naar de rechter stappen. Ik ben benieuwd wat de rechter er van vindt.

22 opmerkingen:

 1. De premie die je betaald is niet voor jezelf maar voor diegenen die nu al aow ontvangen. De werkenden na ons betalen voor ons. Daarom is het zo'n lastige constructie, een kleiner wordende groep moet voor een groeiende groep gaan betalen. Daardoor stijgen de lasten voor de krimpende groep.

  Ik heb de wetgeving niet geheel gelezen om te zien in hoeverre er in overgangsrecht is voorzien. Normaal is dat er wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Zuinigaan,
  Nou, ik weet nog niet wie de rechter in het gelijk gaat stellen. Dit lijkt toch nergens op?
  Oké, wij consuminderaars weten ons vaak wel te redden maar dat is toch geen reden om het hoofd in de schoot te leggen en te zeggen: er zal toch wel niets aan te doen zijn? Met z'n allen zijn we sterker dan we denken en ze zijn wel heel onrechtvaardig bezig. Zelf ben ik gelukkig (nou ja, gelukkig)al een beetje ouder maar het raakt me diep als de regering zulke ondoordachte beslissingen neem en op zo'n korte termijn. Gewoon naar de rechter dus. Inleveren oké maar dan wel op een fatsoenlijke manier.
  Zo denk ik er over. Punt. Groeten, Anne.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De CAO's zullen in de loop der tijd (heerlijk dat ouwerwes taalgebruik) wel aangepast worden want alle arbeidsovereenkomsten moeten binnen wettelijke kaders vallen, ruimer mag natuurlijk altijd.
  Ben idd ook wel heul benieuwd wat een rechter hiervan vindt, je kan het zelfs onbehoorlijk bestuur noemen t.o.v. deze mensen.
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tja. Als je het van de andere kant bekijkt, zie je wel dat de situatie niet houdbaar is zoals-ie nu is, dus dat er iets moet veranderen en dus, ja, dat je minder geld gaat krijgen (of dat nu is door het later ingaan van de AOW of door een lager bedrag per maand). Helaas.

  Misschien kun je wel stellen dat regeringen vóór deze laatste paar hun kop te lang in het zand hebben gestoken. Dit zagen ze natuurlijk al van mijlenver aankomen, maar ze hebben denk ik gedacht "dit zal mijn tijd nog wel duren". En nu, tja, nu was de koek echt op en moest er ineens toch iets gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, ik heb hier een krantenknipsel liggen uit 1994 waarin al gesteld wordt dat er een vergrijzingsprobleem aan zit te komen en dat de AOW gefiscaliseerd moest worden. Uitgerekend dat jaar verloor het CDA heel veel zetels, die wilde de AOW aanpakken. Dus politieke partijen hebben de hete aardappel jaren voor zich uitgeschoven tot het niet meer ging. Hetzelfde staat ons te wachten met de hypertheekrenteaftrek, denk ik. Wat er nu besloten is, is eigenlijk peanuts.

   Verwijderen
 5. Ik ken ook een paar mensen met pre-pensioen. Ze leggen nu al geld apart om straks die paar maanden zonder inkomen te kunnen overbruggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik hoop dat ze voor schrijnende gevallen een uitzondering willen gaan maken want sommigen zullen grote problemen gaan krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oke, en wat moet er dan gebeuren met de mensen die gewoon doorwerken tot ze pensioen krijgen ,dus die niet eerder gestopt zijn?
  Die hebben net zo veel rechten als de mensen die eerder gestopt zijn met werken.
  Ik vind het hele pensioen verhaal niet rechtvaardig.
  Er zijn zoveel mensen werkeloos en ik "moet" tot mijn 67e werken, ik werk al vanaf mijn 17e dus dan heb ik straks 50 jaar gewerkt.
  Ik zou het systeem van ; na zoveel jaren werken mag je stoppen veel rechtvaardiger vinden.
  De jongeren van nu leren veel langer door ( op onze kosten) daardoor krijgen ze w.s een betere baan ( meer verdienen en niet zo zwaar _ lichamelijk_ werk)
  Als die met 25 jaar uitgestudeerd zijn hoeven ze geen 50 jaar meer te werken .
  Ik vind het oneerlijk, zoveel mensen die graag willen werken , en ook veel mensen die graag willen stoppen.
  Mijn vader mocht met 57 stoppen, mijn schoonvader ook ( leverden daarvoor alle twee 10% in)
  Ik ben 53de eerste lichamelijke mankementen zijner, en ik moet nog 14 jaar werken.
  Als ik straks kan stoppen kan ik er niet meer van genieten.
  Ik kan me hier erg boos over maken.
  Het is maar een kleine groep die het echt red tot zijn 67e te werken.
  Ik hoop daarbij te horen, maar ik had zo gehoopt ook op mijn 62 te kunne stoppen ( maar dat is financieel w.s niet haalbaar )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas zijn er ook nog jongeren die gewoon op de leerschool beginnen vanaf hun 16e en die nu rond de dertig zijn en waarschijnlijk door moeten tot hun 70ste en dat in een branche wat onder zware arbeid genoemd wordt o ja alles was vroeger slechter alleen kon je het het toen wel van 1 salaris rondkomen en nu niet.
   o ja er heeft een familielid gestudeerd hbo op 19 de klaar en nu ook al een poos aan de gang hoezo studeert iedereen tot hun 25ste? truus

   Verwijderen
 8. Wij leggen nu ook al geld apart voor later. Die ene maand is niet leuk, maar vind ik nog best meevallen.
  Manlief is ruim drie jaar ouder dan ik en als hij AOW krijgt dan krijgt hij maar voor één persoon. Dat ik geen baan heb en geen ziekte uitkering terwijl ik wel chronisch ziek ben telt niet mee.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Laten we toch onze handen dichtknijpen dat we in Nederland wonen. Er zijn landen op deze wereld waar je niets krijgt als je 65 wordt, ziek bent of werkloos..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het is heel sneu wanneer je je hele leven gewerkt hebt en dan op het moment dat je denkt, nu kan ik uitblazen en je bent ook ouder geworden dat de deur net voor je neus dichtvalt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat denk je dat wij 'jonge'mensen straks hebben, we betalen ons blauw aan premie, terwijl de rijkere mensen straks uit zichzelf kunnen stoppen en de rest waarschijnlijk tot zijn dood moet werken omdat alles op is. wees blij dat je op je 67 ste 'al' pensioen krijgt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hoelang heb jij al gewerkt?

   Verwijderen
  2. Het gaat er volgens mij niet om hoe lang iemand al gewerkt heeft, maar hoe lang iemand in totaal moet werken...

   Anders zeg je eigenlijk dat iedereen onder een bepaalde leeftijd niet mee mag praten, terwijl IEDEREEN! hiermee te maken heeft.

   Verwijderen
  3. Nou ik vind dat hier wel een punt gemaakt wordt. Zo lang werk jij nog niet. Jij hebt geen volle 40 jaar gewerkt. Ik denk nog geen 20 jaar zelfs.Het is juist goed dat jij hier over blogt. Maar de duur van werken doet er wel toe.

   Verwijderen
 12. Voor de schrijnende gevallen is er de bijstand, de rest zal idd zelf een overbrugging moetenvinden. Het is zuur dat tijdens de wedstrijd de regels veranderd worden. Maar zo gaat het blijkbaar, kijk naar pensioenfondsen hyp aftrek ed. Je kunt alleen op jezelf vertrouwen, daarom zet n op lage kosten voor de basisbehoeften ( hyp aflossen, zonnepanelen, moestuin)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Nel heeft gelijk! Ik ben bijna 40 en moet nog zien of wij over 25/30 jaar nog AOW krijgen. En ik werk al vanaf mijn 18e fulltime, dus ik heb zeker wel bijgedragen. Waarom heeft niemand het over het pensioen dat je van je baas krijgt? Dat wordt misschien ook wel minder maar niet nihil. Wij zijn eigen baas en moeten nog maar afwachten wat er over is als we met pensioen gaan (werken in de binnenvaart en je weet nooit hoeveel je schip tzt nog waard is). En Zuinigaan, je hebt het over "ik heb mijn hele volwassen leven AOW premie betaald". Als ik het goed heb heb je in de bijstand gezeten, betaal je dan ook AOW premie? Ik betwijfel het. Moraal van dit verhaal: wij willen óók nog AOW dus graag allemaal een beetje inleveren!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wikipedia: Verzekerd voor de AOW zijn ingezetenen van Nederland en niet-ingezetenen van Nederland die bepaalde inkomsten in Nederland genieten. De AOW is één van de zogenoemde volksverzekeringen.

   De Belastingdienst int de premies volksverzekeringen tegelijk met de inkomstenbelasting bij de verzekerden jonger dan de AOW-leeftijd.

   Ook over een bijstandsuitkering betaal je inkomstenbelasting en sociale premies, dus ook AOW premie.

   Verwijderen
 14. Ach, als je geen inkomen/bezit hebt... dan heb je in Nederland nog altijd recht op bijstand.
  Kortom de mensen die zitten te piepen... die hebben spaargeld /bezit.
  En daar hoeven we echt geen medelijden mee te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het pijnpunt zit hem wat mij betreft in de ad hoc beslissing.

  Om mensen die al met pensioen zijn opeens een paar maanden geen geld te geven vind ik raar.

  Mbt dat het jammer is / jij zelf geld verlies is omdat je later met pensioen mag: dat snap ik (zou ik zeker ook hebben) en komt wat mij betreft ook voort uit die ad hoc beslissing.

  Daarbij is het gewoon raar dat iedereen niet gewoon voor zijn eigen pensioen betaald! (of dat van zijn / haar generatie).

  Want... ik werk dus ook vanaf mijn 18e, ben nu 41 (uh dat is dus nu 23 jaar gewerkt) en mag nog uh.... 26 jaar (is dan 49 jaar gewerkt in totaal - als de pensioenleeftijd niet wordt opgehoogd).

  En hoewel ik dan wel begrijp dat de mensen die nu langer moeten werken daarvan balen - heel mijn generatie moet ook langer werken en uiteindelijk is dat hetzelfde.. (minus de plotselinge verandering bij jou dan).

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Mijn ouders gaan het ook zwaar krijgen. Vader nu net met pre pensioen, noodgedwongen. Jaren in de bouw gewerkt. En het lichaam is op... Keuze tussen ww, met sollicitatieplicht etc. of rust en genoegen nemen met aanzienlijk minder pensioen.
  Na deze beslissing om van zijn pensioen te gaan genieten, ipv een uitkering aan te vragen, veranderen de AOW regels. Mijn moeder is jonger dan mijn vader. Straks hebben ze eerst ruim een half jaar overbruggingstijd voor mijn vader recht heeft op AOW, en daarna nog een 1,5 jaar waarin mijn moeder nog geen is. De periode van AOW voor 1 persoon hebben ze/ gaan ze voor sparen (gebaseerd op de oude regels). Die andere 6 maanden tot een jaar weten ze nog niet hoe dat gaat worden...

  BeantwoordenVerwijderen