Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 19 december 2012

Bezuinigingstip: daarom koop ik geen kant en klaar!

Vandaag even langs de AH geweest. Ik schreef een paar dagen geleden al over hun feestgroenten in de aanbieding. Voor de gourmetgroenten betaal je nu 1 euro. Er zijn o.a. bakjes met 75 gram gesneden prei. Omgerekend betaal je voor die gesneden prei €13,33 per kg. In de aanbieding? Jawel in de bonusaanbieding! Je kunt ook losse preien kopen, ook in de aanbieding, voor 29 cent. Ik kocht gisteren een prei die ruim 500 gram woog. Op die manier kost prei 58 cent per kg. Prijsverschil tussen gesneden en zelfsnijden  €12,75 per kg.
Persoonlijk heb ik ook om andere redenen liever ongesneden, losse groenten.
- Om bijvoorbeeld losse prei hoeft geen verpakking, je hebt dus veel minder afval.
- Daarnaast: gesneden groenten liggen dagen in de winkel en daarna bij jou in de koelkast. Die groenten gaan gegarandeerd in gesneden vorm veel sneller in kwaliteit achteruit.
- Ook zou het mij niet verbazen dat gesneden groenten behandeld worden met stofjes die zorgen dat ze langer "vers" blijven. Wil ik dat eten? Nou nee, niet echt.
Ik snijd mijn prei, uien, hutspot en spitskool lekker helemaal zelf en "verdien" daarmee héél veel geld!

11 opmerkingen:

 1. Je kan het ook veel langer bewaren. In de winter bewaar ik. Deze groenten ook buiten de koelkast, in een soort kelderkast.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je verdient geen geld als je wel iets uitgeeft, je bespaart het.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ;-) ja, daarom heb ik verdient tussen haakjes gezet

   Verwijderen
 3. frappant ook dat jamie oliver zijn naam aan zoveel kant en klaar maaltijden verbindt.. buh.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met dat soort bakjes gaat AH er van uit,dat de meeste mensen niet kunnen rekenen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Of niet weten hoe ze groente moeten snijden...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou me meer zorgen maken over "stofjes" in de goedkope vleessoorten (zigeunerschnitzels etc, leverwordt en smeerworst. En die zie ik gewoon zonder opmerkingen op je boodschappenlijstje verschijnen.
  Misschien hoeven de mensen die ze kopen niet te rekenen en willen ze snel klaar zijn. Het is maar net wat je wilt of kunt.
  Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, ik heb ook weleens voorgesneden uien gezien, net alsof ik zelf niet even een
  uitje kan snipperen...

  Hoewel... met schaamrood op mijn kaken moet ik eerlijk bekennen dat ik vorige week voorgesneden hutspot in de aanbieding heb gekocht... Dus samen met de voorgesnede winterwortel ook voorgesneden ui!
  En die hutspot heb ik gemaakt met hutspotkruiden uit een zakje (veel te zout) en droge runderriblappen...

  Voortaan ga ik voor hutspot dus weer zelf uien pellen en winterpeen schrappen en dan lekker echte klapstuk er bij! Heerlijk!

  Wel let ik er steeds meer op wat zelf doen betreft

  Bijvoorbeeld lekkere rauwe andijviestamppot als de hele kroppen andijvie voordelig zijn.

  Boerenkool ken ik helaas alleen voorgesneden, ik heb nog nooit hele stronken (of kroppen?) boerenkool in de winkel te koop gezien.

  Pecunia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boerenkool is een redelijk grote struik, die ook redelijk stug is. Alleen goed te snijden met een goed koksmes (zo'n grote), dat scherp is en gehanteerd door eimand die snijtechniek heeft.
   Daarvan snap ik nog dat mensen een molentje pakken, of gesneden-in-zakjes. Verder heb je de kosten van een goed (hardstalen) koksmees er heel rap uit, al is 50 euro voor een mes niet niks. Die van mij is van de zomer 25 geworden besef ik. Wat een leuk excuus om nog een feestje te vieren!

   Verwijderen
 8. Die pakjes worden niet behandeld met stofjes. De zuurstof in de verpakking wordt voor een groot deel vervangen door stikstof zodat bederfprocessen vertraagd worden. Niks geheimzinnigs aan.

  BeantwoordenVerwijderen