Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

maandag 31 december 2012

Oliebollen

In mijn beleving horen oliebollen helemaal bij oudejaarsavond. Toen mijn kinderen klein waren, en ook voordat ik zelf kinderen had, vierden we altijd oud en nieuw bij een vriendin van mij, die toen een straat verderop woonde. Ik bakte 's middags een emmer oliebollen en appelflappen. Daarvoor gebruikte ik een aantal pakken oliebollenmix en 2 flessen zonnebloemolie. En bakken maar! Dagen na oudjaar rook het bij ons nog naar oliebollen, zo trok de geur in ons huis!
In de afgelopen jaren heb ik geen oliebollen meer gebakken. Ik heb nu een open keuken en dat maakt dat de dampen al snel door het hele huis gaan. Dus nu koop ik wel eens een paar. Ze zijn vanaf half december op diverse plaatsen in de stad al te koop. Een stuk duurder dan zelfgebakken, maar ik koop lang niet zo veel dan dat ik destijds bakte.

10 opmerkingen:

 1. We hebben wafels gekregen die oma bakte vorige week. We lusten geen oliebollen ed. Verder staat gourmetten op de planning en de top-2000. Vuurwerk kopen we ook al niet. Aangezien het boekjaar 2013 al 15 december begon hier, is dat allemaal wel lekker gunstig, natuurlijk:
  Natuurlijk koop ik voor vanavond geen voorgesneden groenten, spreekt voor zich. Wat overblijft wordt de rest van de week in gerechten verwerkt. Zo hoef ik nauwelijks boodschappen te doen in het begin van het jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij krijgen een schaaltje van de buurvrouw.Ik heb voor hen een rozijnenbrood gebakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier een paar gekochte oliebollen voor evt bezoek. We bakken sinds 2002 niet meer zelf. Toen sloeg een keer de vlam in de pan en daarmee was ik die vette boel echt zat. We vierden vroeger Oud en Nieuw bij vrienden, maar die zijn sinds vorig jaar, na een samenzijn/huwelijk van 30 jaar lang, uit elkaar. Top 2000, samenzijn, plannen maken voor het komend jaar, dat is onze jaarwisseling. En onze buren gedag zeggen, want die gaan 4 jan. verhuizen. Huis net verkocht voor de nieuwe hypotheekregels ingaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb gisteren oliebollen gebakken. buiten op de tuintafel want binnen gaat inderdaad te veel stinken!! Ik zag bij onze bakker 10 oliebollen voor 7,50. Ik heb er nu een stuk of 50 voor 6 euro...haha...en veel lekkerder :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoewel ik oliebollen ook associeer met de jaarwisseling vind ik ze heel vies. Van die vette meelklompen… Ik bak daarom altijd wafels.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. We bakken ze zelf zonder mixen, in de schuur muziekje erbij,lekker en voordelig.Anne-Mae

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Net als de frietjes worden de oliebollen in het schuurtje gebakken. Hou niet zo van die vette baklucht in huis. Fijne jaarwisseling!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook ik bak ze zelf zonder mix gewoon met bloem enz. Tevens ook een fijne jaarwisseling gewenst en een goed 2013

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik bak al 30 jaar samen met mijn moeder. Mijn moeder bakt de oliebollen waarna ik het overneem van d´r om de appelbeignets te bakken.

  Het hoort nu eenmaal bij oud en nieuw. De traditie is er zo ingeslopen. In het begin gingen er wel 250-300 oliebollen en ruim 100 appelbeignets door. Nu we geen van allen meer thuis wonen wordt er de helft gebakken want met nieuwjaarsdag komen we toch allemaal langs bij mij ouders.

  Ik bak ze normaal zelf van bloem met bakpoeder (of zelfrijzend bakmeel) met appel en krenten. Mijn moeder gebruikt de laatste jaren kant en klaar pakketten.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik koop er ook een paar bij de bakker, maar als ik ergens een homemade exemplaar mag proeven ben ik erg happy!
  Veel geluk in 't nieuwe jaar!
  Groet,
  Angelika

  BeantwoordenVerwijderen