Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zondag 30 december 2012

Waar kun je echt op besparen?

Omdat het leuk is, heb ik weer eens wat besparingstips voor iedere dag verzameld, allemaal dingen die ik zelf in praktijk breng:
(dit is voor een deel een herhaling van een oud blogje, maar nog steeds heel actueel)

- Draag thuis oude kleren. Die oude kleren zitten vaak heerlijk, je bespaart op je nieuwe kleren, want die slijten minder.
- Kook voor meerdere keren, daarmee spaar je gas uit.
- Koop een hele kool, of een zak winterwortelen. Koop niets voorgesneden of een apart verpakte wortel. Die groenten zijn naar verhouding erg duur. Koop al helemaal geen kant en klaar. Dat is nog duurder.
- Als je iets laat ontdooien, doe dat dan niet in de magnetron, dat neemt  stroom, maar doe dat in de koelkast. Ontdooien in de koelkast bespaart energie bij het koelen.
- Wandel en fiets op de korte afstanden in plaats van dat je de auto gebruikt. Je spaart benzine, je spaart er een abonnement voor de sportschool mee uit. Het is nog goed voor het milieu ook!
- Je kunt overwegen de auto weg te doen (heb ik gedaan!)
- Koop 2e hands. Geef je oude spullen een nieuw leven.
- Repareer je kleding en meubels. Kleine gaatjes in kleding zijn gemakkelijk te herstellen. Een stoel kan je opnieuw lijmen en opnieuw bekleden.
- Bezuinigen op energieverbruik (alleen lampen aan in ruimtes waar je bent, thermostaat lager tc)
- Zelf brood meenemen naar school en werk
- Geen afhaal- of snelklaar-voedsel kopen, maar zelf koken met basis-ingrediënten
- Zoek goedkopere alternatieven: gewone koffie i.p.v. senseo, groenten van het seizoen
- Zuinig zijn op je oude spulletjes en pas nieuw kopen als ze echt versleten zijn (tv, wasmachine, auto, stofzuiger)
- Niet naar de Efteling, maar goedkope uitstapjes verzinnen. Een voorbeeld: toen mijn kinderen jonger waren, gingen we in de zomer vaak picknicken bij het water. Een oude tweepersoonsdeken en iets lekkers mee, bijvoorbeeld zelfgemaakte popcorn en ranja. Een boek mee. We fietsten er in een half uurtje naar toe en lagen dan heerlijk in de zon, lazen en kletsten wat en keken naar de boten die voorbij voeren.
Volgens mij hebben mijn dochters nog steeds goede herinneringen aan onze picknicks aan het Reitdiep.

Vele kleintjes maken één grote. Wat ook leuk is, is om te kijken wat je op die manier per dag bespaart en dat om te rekenen per week, per maand en per jaar. Het is verbazend hoeveel geld je uitspaart!

Naast de dagelijkse besparingen is het ook heel belangrijk om te kijken naar je vaste lasten. Wat betaal je allemaal en kan het misschien ook véél goedkoper?
Waar je op kunt besparen:
Mobiele telefoon: zoek naar een goedkoop abonnement dat bij jou past.
Vaste telefoon: wil je die nog houden, of is het slimmer om te stoppen?
Internet: zoek een leuke combinatie met telefoon. Ik betaal voor internet en bellen per maand 32 euro, inclusief gesprekken.
TV: ook voor de tv zijn goedkope mogelijkheden
Sportschool: ga je er werkelijk naar toe? En is het het geld waard?
Abonnementen, clubs, verenigingen: doe je er werkelijk wat mee?
Energie: bij welke maatschappij neem je je energie af? Is die duur? Stap over op een andere.
Zorgverzekering: zorg voor collectiviteitskorting en kijk goed waar je het voordeligst uit bent. Ben je altijd kerngezond, neem dan een basisverzekering. Het risico dat je extra dingen nodig hebt is dan niet erg groot. Je kunt ook, als je goed gezond bent, vrijwillig extra eigen risico nemen, ook dat verlaagt de premie.
En wat te denken van vakantie? "Moet" je naar Italië, "moet" je naar de wintersport, "moet" je meerdere keren per jaar op vakantie?
Huizenruil of het passen op een huis is een goedkope manier om ergens anders een leuke vakantie te hebben. Misschien ga ik de komen de zomer de sprong wagen en op het huis van een ander passen!

12 opmerkingen:

 1. ik hoop in 2013 groot te besparen op groente en fruit. Als alles meezit, hebben we vanaf januari een eigen volkstuin om spullen te verbouwen. Helemaal passend bij meer gezond en meer biologisch.
  verder zijn het duidelijke tips en zeker bruikbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk! Ik hoop in 2013 ook verder te kunnen met de moestuin in gebruik nemen maar ik moet ook nog bevallen en moederen.

   Verwijderen
  2. dat is super lottebees. wij hebben onze siertuin vorig jaar, toen een aantal bomen het begeven hadden, omgetoverd tot moestuin. de opbrengst was boven verwachting en vele malen lekkerder als bij de supermarkt. bovendien scheelt het heel veel in de aanschaf. wij kijken d'r al weer naar uit en gaan volgende maand binnen voorzaaien............succes en veel pezier met moestuinieren.

   Verwijderen
 2. ben benieuwd wie uw internetprovider is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De meeste tips ken ik wel en doe ik ook ,maar het is altijd fijn om ze weer eens door te lezen.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tips!
  Hier gebruik ik er ook een aantal van en hoop volgend jaar weer een mooie opbrengst uit de tuin te hebben.
  zelf nog een besparing die ik hier gebruik is kleding mogelijk tweedehands kopen.
  Zeker met kinderen kan dit een hoop schelen!
  Mijn kinderen dragen een mix van mooie tweedehands en nieuw.
  En krijg elke keer complimentjes voor hen kleding.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede, practische tips. Altijd stimulerend om ze weer even te lezen.
  Mijn besparingen voor het volgende jaar gaan als volgt:
  ziektekostenverzekering kost me 70 euro minder dan vorig jaar.
  Het abonnement voor tv, telefoon en internet opgezegd.Nieuw sim-only abonnement telefoon, 7 euro per maand (300 belminuten) en internet ongeveer 17 euro per maand. Ik kijk tv op mijn laptop, journaal 24 en uitzending gemist. Besparing denk ik 40 euro per maand.
  Dat bedrag stort ik weer in de hypotheek.
  De vakantie dit jaar wordt "rundomhoes".
  Iedereen een gezond en fijn 2013!!
  Groeten
  Jose

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een aantal praktische tips voor de beginnende consuminderaar! Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo ik ben ook benieuwd naar de internetprovider?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zit bij t.e.lfor.t en betaal hetzelfde als Zuinigaan.

   groet linda

   Verwijderen
 8. Erg goede bespaartips! Denk dat ik de vaste telefoon inderdaad maar eens op moet zeggen. Gebruik hem nooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik kijk televisie met digitenne van KPN, kosten 5,00 per maand, je hebt de programma`s die je normaal hebt, wat is het nut van alle zenders zoals b.v. filmnet, dat noem ik luxe die niet nodig is, maar er zijn mensen die graag vertellen dat ze veel zenders hebben, tenslotte kan je maar naar een zender tegelijk kijken, en al die zenders kosten toch veel geld.

  BeantwoordenVerwijderen