Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 11 januari 2013

Houtvuren

Volgens een bericht dat ik laatst las, maar nu even niet terug kan vinden, is de lucht boven Athene vol houtgeuren van vuurtjes die overal in woningen branden. Om brandstof te sparen, wordt er veel hout verbrand. Wat mij opvalt, is dat ik hier in mijn wijk in Groningen vergeleken met een aantal jaren geleden ook veel meer geuren ruik die terug te voeren zijn op haardvuren. Zou dat door de crisis komen en is het werkelijk voordeliger om hout te branden? Het lijkt me voor de bossen, zowel in Griekenland als in Nederland catastrofaal. Of zou het allemaal legaal hout zijn dat verstookt wordt? Het ruikt in ieder geval lekker, daar niet van. Ik houd er wel van. Ik heb helemaal geen mogelijkheid om een open haard te maken, dat kan alleen als ik heel ingrijpend ga verbouwen.
Stook jij hout, en hoe verhouden zich de kosten tot het stoken van gas?

PS ik heb toch nog een site kunnen vinden over smogvorming boven Athene, HIER 

26 opmerkingen:

 1. In Athene wordt zoveel hout gestookt omdat de mensen geen geld hebben om stookolie te kopen. De verwarmingsinstalaties daar werken allemaal op stookolie, er zijn geen gasleidingen in Griekenland. Door de snoeiharde bezuinigingen hebben veel mensen enorm veel moeite het hoofd boven water te houden. Er wordt veel illegaal hout gekapt, ook is de luchtverontreiniging boven Athene weer enorm toegenomen.
  Ik heb zelf jarenlang in Athene gewoond, wij wonen nu in een piepklein dorp. We stoken hout in een centrale verwarmingsketel die gebouwd is om hout in te verbranden. Dit is inderdaad veel goedkoper dan andere brandstof.
  Een hartelijke groet uit Griekenland !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het ruikt lekker
  het is voordeliger
  het is gezellig
  maar niet goed voor het milieu
  maar als ik kon
  dan deed ik het ook
  Ellen
  http://ietsiepietsiekitschie.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In het weekend moet ik aan het einde van de middag de slaapkamerramen sluiten. Dan wordt er veel gestookt hier in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er worden bij ons ook steeds meer open haarden aangemaakt. En ik vind het niet zo fijn, want met mijn lichte vorm van astma heb ik er behoorlijk last van en als ik niet op tijd de ramen dichtheb gaat het hele huis er ook nog eens naar stinken omdat de naaste buren dus een open haard hebben. En blijkbaar zal het wel goedkoper zijn, maar absoluut niet milieu- en gezondvriendelijk.

  groetjes,
  Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb ook astma, daarom valt het mij waarschijnlijk ook extra op!

   Verwijderen
 5. Ik stook ook hout om de kosten te drukken, maar ik zit nog te wachten op het uiteindelijke kostenplaatje.

  Ik vind het wel naar voor mensen die er last van hebben. Maar gelukkig woon ik op het platteland, dat scheelt denk ik wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wij hebben sinds kort ook een openhaard en die gebruiken we vrij regelmatig. Of het goedkoper is weet ik niet, want je stookt er zo een hele zak hout doorheen in een paar dagen, maar het is in elk geval wél gezellig en het geeft een stuk meer en sneller warmte af dan de centrale verwarming...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hout stoken hoeft beslist niet milieuonvriendelijk te zijn. Als je schoon hout stookt in een goede kwaliteitskachel (geen open haard), dan haal je een hoog rendement. (hoog rendement houtkachels dus).
  Wij verwarmen ons hele huis door het stoken van hout in een houtkachel die op de cv is aangesloten. We kunnen ook koken op de kachel en er zit een oven in, waarin we kunnen bakken. Koken en bakken doe ik niet zoveel op/in de kachel, want dan moet ik te hard stoken en wordt het te warm in huis. Ik doe het alleen als het buiten koud is en ik de kachel flink stook. Het hout hebben we bijna altijd gratis van bijvoorbeeld partikulieren of hoveniers die bomen moeten kappen en van het hout af willen. We helpen zelf ook met kappen. De kosten die we maken: aanschaf en onderhoud van de motorzagen, aanschafkosten bijlen en wig, benzine en olie voor de zagen, soms vervoerskosten. Wat het oplevert: we verbruiken slechts ca. 1000 kuub gas per jaar voor een gezin van 11 personen en een huis van 500 kubieke meter inhoud. Ik schat dat het ons 2000 kuub gas bespaart (ongeveer 1200 euro). Zeg dat we 200 euro onkosten hebben. Blijft: 1000 euro besparing, een hoop gezelligheid en beweging :-)
  Ontbossing door houtkachels is niet nodig als er goed e bosbouw/beheer is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Teunie weet jij iets van turf af.

   Verwijderen
  2. Hi Teunie, ken je het merk van de houtkachel? Wij zijn ook naar zoiets op zoek. Bedankt

   Verwijderen
  3. Het vervelende is ook dat mensen van oude kranten briketten persen en dat ook op het vuur doen. Dan gaat de verontreiniging dubbelop!! Wij wonen op het platteland maar mijn man moet soms ook binnen blijven om niet te stikken omdat de rook etc blijft hangen bij mist en regen! Geld besparen is prima, alleen zo jammer dat het ten koste van de gezondheid van heel veel COPD-patienten gaat. Janthe

   Verwijderen
 8. Hier wordt ook veel gestookt, openhaard. En als astmapatient is dat vreselijk. Alles moet dicht en lekker in de buitenlucht in de tuin grutten is er niet bij.
  Schoon stoken kan echter wel hoor en zuinig ook, maar dan moet je een ouderwetse tegelkachel hebben met een hele lange kronkelpijp( http://u4y.nl/3deb )een openhaard is gewoon niet slim, de meeste warmte verdwijnt door de schoorsteen en het brand niet volledig op.(vandaar de roetaanslag op mijn ramen)

  ik kan geen houtkachel plaatsen, de vorige bewoners hebben de schoorsteen weggehaald bij de renovatie :(

  BeantwoordenVerwijderen
 9. wij hebben 2 maanden geleden een houtkachel aangeschaft en idd om te bezuinigen het hout 3 cub heeft ons 150,00 euro gekost en we hebben vorige week 1,5 cub eikenhout gekegen we staan ingeschreven bij onze gemeente dat wanneer er bomen gekapt moeten worden door storm we 2 cub kunnen kopen voor 50 euro ik heb de gasstand nagekeken en het scheelt in een maand tjd 400cub gas ik heb wel naar verschillende jaren gekeken omdat het tot nu toe een warme winter is,dus ja het verbruik is minder en goedkoper
  groet jac

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 400 M3 per maand dan zou ik als de donder die ketel maar eens nakijken!!!

   Verwijderen
  2. Woon je echt in Nederland of woon je misschien in Siberië?
   Ik gebruik in de winter per maand 130 m3 gas, voor verwarming, koken, douchen etc.

   Verwijderen
  3. We hebben een vrij nieuwe kachel. We wonen in een semi-bungalow. We zijn alle dagen thuis, koken op electra, we zijn wat ouder en als je het toch wat comfortabel warm wilt hebben dan ben je gewoon meer gas kwijt. Met echte koude komen we ook ongeveer aan 300 kub per maand. Respect Zuinigaan maar jij bent de dagen op je werk en je hele huis is niet warm. Dus een vergelijk is in dit verband moeilijk te maken. Heb het goed.

   Verwijderen
 10. Over het algemeen in gemiddeld gezin is houtstoken altijd duurder.Zeker als men een oude ketel hebben hangen kun je daar beter in investeren.

  Verschillende vergelijken gezien en de kosten zijn toch hoger velen willen het niet inzien want houtstoken is zo gezellig.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In ons vorige huis hadden we een open haard en die gebruikten we heel veel, juist om de dure diesel waar hier op gestookt wordt, uit te sparen. In dit huis is geen open haard en ik mis het echt wel. Gelukkig is dit huis wel beter geïsoleerd :-)
  Als je hier door de dorpjes loopt ruik je overal dat er hout gestookt wordt, ik vind het wel wat hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik stook ook hout, maar dat is echt alleen voordeliger als je (bijna) gratis aan hout kunt komen. Wij hebben nog heel veel verbouwingshout (b.v. de oude panlatten van het dak), dus dan stook je eigenlijk gratis. Maar helemaal in het begin kochten we ook wel eens zo'n zakje bij de bouwmarkt, maar dat is echt tig keer duurder dan elke andere optie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Sinds 1 januari vorig jaar een hr houtkachel.
  Wij wonen in een oude grote boerderij.
  Ook hebben wij een hr ketel. Voor de houtkachel werd het huis nooit warmer gestookt dan 18 graden omdat het gasverbruik anders de pan uit rees.
  Nu staat de cv zo ingesteld dat het huis in de winter een basistemperatuur heeft van 15 graden en wordt de houtkachel gebruikt om woon/werkamer warm te stoken. Met de kachel wordt het dan zeker 20 a 21 graden door langzame bijna volledige verbranding.
  En voor iemand die zichzelf niet op temperatuur kan houden is dat heel erg prettig.
  Ook is het voor ons voordeliger. Met het geld wat we dit jaar aan gas besparen hebben we voor zeker 2, misschien zelfs 3 jaar hout kunnen kopen. En ik ga ervan uit dat we volgend jaar weer zo'n besparing hebben.
  Waar je wel op moet letten is waar je je hout koopt, dus niet voor 1 kuub gedroogd hout €200 betalen en wat voor hout het is. En je moet ook gewoon rondvragen als mensen een boom te kappen hebben ed.


  Thara

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hier ook steeds meer vuurgeuren! Ik vind het wel wat hebben.
  Groet Caro

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik vraag me af of er in Nederland nog turf wordt gestookt, in Schotland waar ik heb gewoond, wordt dat nog verkocht het is goedkoper misschien dan hout milieuvriendelijker maar het ruikt vooral zo lekker heerlijk 'zoet'.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wij hebben een houtvergasser, met ons niet goed geisoleerde huis, zouden we meer dan 5000 m³ gas op jaarbasis gebruiken. We kunnen voor niets aan hout komen, dus alleen de aanschafkosten van de kachel en schoorsteenpijp.
  We gebruiken nu ongeveer 7m³ gas in de week, in de winter een hoger elekriciteitsverbruik, pompen die aanstaan om het water te circuleren. En de kachel zelf natuurlijk. Ongeveer 120 kwh per week.

  Groet Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Onze oudste liet, vlak voor de winter, een nieuwe openhaardcassette plaatsen en stookt bijna volledig op hout. Het was een vrij prijzige open haard met een soort recuperatie systeem van warmte en ventilatoren waardoor de warmte niet verloren gaat door de schouw maar in de kamer geblazen wordt (ongeveer 8000 euro zonder schouwbuitenmantel) Sinds ze stoken met die inbouwcassette op hout slaat de chauffagketel bijna niet meer aan en sinds oktober, hebben ze maar heel weinig gasverbruik gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wij wonen in een gehucht in Frankrijk en hebben drie houtkachels!! Het gaat als volgt: in december is er een vergadering op het gemeentehuis en horen we op welk perceel er gezaagd gaat worden, de boswachter is hierbij aanwezig, vervolgens worden er lootjes getrokken, omdat het perceel in stukken verdeeld is en het een ligt gunstiger dan het andere.De boswachter heeft op de bomen die eruit moeten een merkteken gezet, dus het komnt het bos ten goede, meer ruimte voor andere bomen. Tot april worden de bomen omgezaagd, dit is omdat in april de sapstroom weer opgang komt. In augustus wordt bijna door iedereen het hout naar huis vervoerd, stammen van een meter. Kosten meestal 75 euro voor het vervoer met de trekker.Het is heel veel werk, maar het is heerlijk om in het bos te zijn en als alles gezaagd en gekloofd is en alles ligt in de schuur geeft het een gevoel van rijkdom. Het is hier op het moment in mijn grote keuken ongeveer 23 graden, eigenlijk te heet maar dat heb je met houtkachels er zit geen knop op. Groet uit de Haute Marne , Adriana

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Gebruik pallets van t werk - anders werden ze afgevoerd
  en versnippert, nu wordt t lekker warm

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen