Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 10 januari 2013

Duur en riskant


Een hartverzakking krijg ik er soms van, al die fietsers zonder licht! Ook gisterochtend weer, in het donker en in de regen. Regendruppels op mijn bril en die bril was wat beslagen. De ene na de andere scholier en ook volwassene doemt ineens vlak voor mij op. Er blijken ineens voor mij 3 jongens te fietsen. Ze fietsen heel langzaam en hebben geen licht. Zonder enig stopteken, stappen ze ineens van hun fiets en zit ik er bijna bovenop! Ik vertrek 's ochtends om 8 uur en kom onderweg veel fietsers tegen. Tegenliggers, maar ook fietsers die dezelfde kant uit moeten, sommige sneller dan ik, sommige langzamer. Mijn inschatting is dat tenminste de helft zonder licht fietst. Hebben ze enig idee hoe slecht ze zichtbaar zijn? Donkere kleding en een donkere fiets op een donker fietspad, ongeveer zoals op bovenstaande foto. Voor als je de fietser nog niet gezien hebt, die staat rechts van het midden.
Wat kost een boete tegenwoordig? Toch tenminste 50 euro.
Ik zou willen zeggen: koop tenminste losse lampjes en gebruik die, want behalve dat je een boete riskeert is het ook nog eens heel gevaarlijk om zonder licht te fietsen!

18 opmerkingen:

 1. Hier ook zo'n lummel die te beroerd is om een lampje te gebruiken, hoe vaak 'k er ook iets van zeg en hoe vervelend hij 't, als automobilist, zelf ook vindt, lampjes gebruiken op de fiets krijg 'k er niet in (geramd)
  'n Ergernis is 't
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. klopt het is levens gevaarlijk.
  die losse lampjes worden op school weer gestolen omdat pubers die vergeten eraf te halen, in de tas te doen en er weer op te doen, ze vinden dat ook teveel moeite. Thuis zeggen ze niet dat ze geen licht hebben want er zijn ouders genoeg die er dan wat aan doen. Pubers zijn tijdelijk ontoerekeningsvatbaar. Je moet er niet aan denken zo'n aanrijding !
  Onze zoon had destijds 2 bekeuringen op 1 dag.
  op de heen en terugweg zonder licht.
  Pa boos want hij moet zeggen dat het licht stuk is.
  hahahaha blij dat die periode voorbij is :-)
  fijne dag,
  Ellen
  http://ietsiepietsiekitschie.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bij ons in het dorp is gisteren in het donker iemand aangereden op de fiets. Het was ook vies weer, regen en donker. Het is zo ontzettend gevaarlijk als je al licht hebt, laat staan zonder licht. Gelukkig was het hier goed afgelopen. Ik moet zeggen zoonlief en ook dochtertje doen nog trouw het licht aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helemaal met je eens. En vaak zijn dat zwarte fietsen met donker geklede jongeren. Het valt me nog mee,dat er zo weinig ongelukken zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik vind het met regenachtig weer in het halfdonker sowieso moeilijk om het goed te zien. Ik zag net ook bijna een kind op het zebrapad over het hoofd. Donker, tegenliggers met felle lampen en nat wegdek. Op het laatse moment zag ik het silhouet.
  Fietsers zijn ook zo'n ramp. Schieten overal onverlicht tussendoor. Je wilt niet weten wat er allemaal kan gebeuren. Helemaal met je eens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. En dan hebben ze van die leuke lieve kleine lampjes en ook nog aan. Die lampjes zijn zo klein en geven zo verdraait weinig licht dan zie je ze nog niet. Of ze wapperen achter een jas of een bloem van de versiering.
  Hier goede verlichting en lichte jassen. Maar ja als je 8 bent luister je nog naar je moeder.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. en dan zijn ze ook nog kwaad op jou als je pas op het laatste moment kan reageren en zij moeten uitwijkken -als je gelukt hebt-. Stilstaand doet het licht het bij een dynamo natuurlijk niet dus zijn die altijd brandende lampjes ook het beste om te gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn voldoende lampen die op een dynamo werken en automatisch overschakelen naar accu als je stil staat.
   En een goede lamp in je toch al verplichte reflector is een investering van 5 minuten montage en 8 euro bij de H.al.fords.

   Verwijderen
  2. Ik ben nog van voor dat tijdperk dat alles opgeladen kon worden en ik fiets al heel lang niet meer ivm pijnlijke handen dus sta elke keer weer verbaast over de "voruitgang"

   Verwijderen
 8. Doodeng inderdaad. Mijn kinderen beseften pas hoe gevaarlijk dit was toen ze zelf gingen autorijden en merkten hoe onzichtbaar en daardoor kwetsbaar je als fietser bent.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. vind het wel frappant dat iedereen hier alleen over jongeren klaagt ,want bij de meeste mensen zonder fietsverlichting die ik tegenkom kun je niet meer van jeugd spreken.en over boetes gesproken ,ik zie bijna nooit politie bij ons op de tijden die ik fiets in het donker.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij wonen in een flat met 2 straten parallel lopend aan de flat,hiertussen zijn garages.Als je hier de 1e straat doorrijd, recht voor de flat is er niks aan de hand,daar fietst niemand,rijd je nu 1 straat verder(parkeren) dan rijden daar inderdaad "mensen",echt niet alleen jongeren namelijk,en 99 van de 100 mensen die ik zie fietsen, heeft of helemaal geen licht, of 1 zo'n lullig knipperlampje, bevestigd aan de jas...dat zie je dus niet, want 1 op die hoogte verwacht je geen lampje,2 er hangt vaak wat voor, een arm bijv. en 3 er komt veel te weinig licht vanaf...levensgevaarlijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Zulke hartverzakkingen heb ik ook wel eens en dat vind ik niet fijn. Pas toen ik rijles kreeg in het donker met regen ervoer ik hoe belangrijk het is om licht te hebben op de fiets, alleen al voor je eigen veiligheid.
  Maar vaak zijn het jongeren die zonder licht fietsen en die mogen natuurlijk nog niet rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Elke ochtend in Groningen is het uitkijken geblazen! Maar wat me opvalt: dat het ook (en misschien wel vooral) oudere jongeren zijn, ofwel mensen van een leeftijd die al lang zelf kinderen kunnen hebben. Hier in de dorp valt het wel mee, bijna alle kinderen fietsen hier op de stoep.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik stop hier geregeld om mensen aan te spreken op hun onzichtbaarheid.

  Of het helpt? Ik weet het niet.

  Ik hoop maar dat ik nooit een fietser (of wandelaar) op mijn motorkap tref!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Levensgevaarlijk in het donker en al helemaal met regen!! Mijn kinderen knippen zelf hun licht al aan zonder dat ik er wat van hoef te zeggen, en op school doen ze ze weer netjes uit. Vanochtend reed ik in de auto en dacht dat ik door kon rijden, zag ik nog net op tijd een auto van rechts komen ZONDER lampen aan!!! Ik schrok me rot man! Vind het zo slecht dat sommige mensen hun lichten niet aan doen, ze zitten er niet voor de sier op hoor!

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik ben buschauffeur in groningen en hoe vaak ik wel niet mensen zonder licht op de fiets zie(en daarnaast door rood rijdend regen of geen regen..)

  Ik neem als voorbeeld even een kruising in groningen(brailleweg/parkweg) Hier moet een bus komend vanaf het station vaak rechtsaf de brug over. Hier is absoluut geen ruimte voor een fietser om tegelijk te gaan rijden. Maar vaak doen ze dat wel(dus door rood) zonder licht in het donker. Levensgevaarlijk!!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Heel herkenbaar hoor. Bij mijn dochter in de klas (havo-3) heeft deze week een leerling een bekeuring gekregen voor geen voorlicht. Boete € 25 en de rest lopend afleggen naar school. Wat het kost als je geen enkele verlichting voert.

  Je kan het een en ander terug vinden ophttp://www.om.nl/onderwerpen/boetes/?boete_tree=13246,13239,13238,13237,3115#keuzes

  Ikzelf heb altijd een los voor- en achterlicht (klem lampjes) liggen in de schuur. Zodat als het licht kapot blijkt te zijn we toch een werkend noodlampje hebben.

  BeantwoordenVerwijderen