Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 22 februari 2013

Overstap gemaakt!

Gisteren had ik nog twijfels of ik nu moest overstappen, of nog even moest wachten. Na bestudering van de kleine lettertjes, heb ik geconcludeerd dat het prima kan. Er staat dat, als het geen twee maanden meer duurt voor het huidige contract afgelopen is, de nieuwe leverancier het contract in laat gaan op die datum. Mijn contract loopt tot 1 april, dus vanaf 1 april heb ik nieuwe stroom- en gasleverancier.
Ik kan nog op de overstap terugkomen, want dit staat in de bevestigingsmail die ik van de Consumentenbond ontving:
Binnenkort ontvangt u een bevestigingsbrief van uw nieuwe leverancier via de post. Na ontvangst van deze bevestigingsbrief heeft u een bedenktijd van zeven werkdagen waarbinnen u de overeenkomst zonder opgaaf van reden mag herroepen (ontbinden). Als u op de dag van levering of de dag waarop de overeenkomst ingaat nog geen bevestiging hebt ontvangen met de juiste informatie, dan bedraagt de ontbindingstermijn drie maanden. In de bevestigingsbrief van de leverancier staat aangegeven hoe u de overeenkomst kunt herroepen.
Hoe vaak ben ik nu overgestapt? Ik heb eens even zitten tellen, volgens mij ben ik sinds 2006 nu voor de 7e keer overgestapt.

14 opmerkingen:

 1. Ik ben voor de eerste keer overgestapt, ook via de consumentenbond. Ze rekenden mij voor dat ik 500 euro goedkoper uit zou zijn per jaar. Nu kreeg ik deze week de maandelijkse tarieven die ik moet gaan betalen bij de nieuwe leverancier. Ze zijn bijna hetzelfde als bij de vorige leverancier, ik voel me wel een beetje beet genomen.
  Ben jij iedere keer als je overstapt weer goedkoper uit?
  Groet Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal is de overstapbonus mijn voordeel. Als je na het eerste jaar klant blijft, mis je dat voordeel. Bij Eneco is mijn overstapbonus 230 euro en ook bij mijn nieuwe leverancier krijg ik een leuke overstapbonus. Verder zijn de tarieven ongeveer hetzelfde, het is vooral de overstapbonus die het hem doet en die het voordeel oplevert.

   Verwijderen
  2. Het is niet altijd zo dat die de grootste bonus uitdeeld ook de goedkoopste is ook moet je verbruik goed opgeven want bij meerder verbruik is juist de Kw/m3 weer veel hoger.

   Ook bij grootverbruik kun je beter een actietafief afspreken daar kan vaak geen bonus tegen op maar je kw/m3 is veel lager.

   Verwijderen
  3. @Anoniem: dat klopt wel! Er waren inderdaad bedrijven met lagere kosten per m3 en kWh, maar door de hoge bonus was mijn overstap het voordeligst.

   Verwijderen
  4. Ik kreeg vandaag de afrekening van mijn oude energieleverancier, ik moet €219,00 bij betalen.
   Zoals ik het nu zie ben ik duurder uit omdat ik overgestapt ben????
   Groet Lisa

   Verwijderen
 2. Naar wie ben je overgestapt? Ik kan ook overstappen per 1 april en tips zijn welkom.
  Groet Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben van Eneco overgestapt naar Energie Direct groene stroom met 100% windgarantie.
   De overstapbonus is €275,-, te verrekenen met de jaarafrekening.

   Verwijderen
  2. Ik ben via de consumentenbond ook overgestapt naar energiedirect, ik krijg 100 euro bonus. Waar zou dat verschil in zitten?
   Groet Lisa

   Verwijderen
  3. @Lisa: ik heb geen idee waarom ik een overstapbonus 275 euro krijg voor gas en stroom en jij niet hetzelfde bedrag. Is EnergieDirect voor jou dan wel de voordeligste? Je kunt binnen 7 dagen de overstap ongedaan maken en voor een andere leverancier kiezen.

   Verwijderen
  4. Die welkomspremie verschilt van dag tot dag daarom is net wachten tot hoogte welkomspremie ik heb nu een welkomspremie bij een maatschapij en die zie ik ook niet meer zo hoog. Kan maar net zo zijn dat morgen de 375 euro welkomspremies ingezet gaan worden wie weet :)

   Verwijderen
  5. Ik heb eind december al beslist om over te gaan naar energiedirect, het is nu te laat denk om daar op terug te komen. Het zou op 16 februari ingaan, ik kreeg 19 februari bericht over mijn maandelijkse tarieven.

   Verwijderen
 3. Ja in de tarieven zit niet heel veel verschil en aan de netwerk en belasting kan je zelf weinig doen. Het voordeel zit in de overstapbonus. Ik ben net via de ANWB collectieveveiling naar de NLE overgestapt en ontvang 360 aan het eiend van het eerste jaar, daarna stap ik wel weer over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook wat veilingen gedaan, maar toen niet overgestapt. Het viel me op dat er bij het aanbod uitgegaan wordt van een gemiddelde tarief bij je huidige leverancier, en dat ligt meestal hoger dan het tarief dat jij betaalt. Daardoor pakt het aanbod minder spectaculair uit. Ik vind dat echt de kleine lettertjes... Er wordt geschermd met 'uw voordeel: xxx euro!' maar je moet het exacte verschil echt zelf gaan uitrekenen. Inderdaad zal de overstapbonus het wezenlijke voordeel zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben nu 2 keer overgestapt (via Essent naar Eneco naar Green Choice) en heb uit laten rekenen hoeveel ik deze jaren 'verdiend) heb. Nou, de moeite niet waard en ik kijk nu alleen nog naar de manier waarop de leverancier met het milieu omgaat. Daar heb ik ook best iets voor over!

  BeantwoordenVerwijderen