Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 1 februari 2013

Laag, lager, laagst

Ik kan mijn privémail de laatste tijd niet openen zonder op een mailtje te stuiten van een van mijn spaarbanken. Iedere keer weer wordt de rente verlaagd. Straks moeten we nog betalen voor het "veilig" stallen van geld op de spaarrekening! Hoeveel rente gaf Icesave ook al weer? Was dat niet 5,25%?
Nu zit de hoogste rente op één van mijn internetspaarrekeningen op 2,25%. De laagste is al weer gedaald naar 1,75%. Ik moet maar weer eens de site van Hanneke van Veen & Rob van Eeden raadplegen om te kijken welke bank nu een goede rente geeft.
Het maakt op dit moment voor mij niet zo heel veel uit, want ik heb door de extra aflossing van de hypotheek nu toch bijna geen spaargeld, dus het schuiven met geld levert logischerwijs niet zo veel op.
Let jij ook op de hoogste rentes?

15 opmerkingen:

 1. Ik vind de rente veel minder belangrijk dan wat de bank met mijn geld doet. Als je eisen stelt aan het inversteringsbeleid: geen wapens, kinderarbeid, wel duurzaamheid in de brede zin van de commisie Brundland is er weinig keuze. Maximum rente van ice save is 7,5% geweest op achtergestelde deposito's.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit nog bij Moneyou, die geeft een van de hoogste rentes. Maar ook daar zakt het steeds, nu is het geloof ik 2,20%. Vorig jaar is het wel 5x teruggeschroefd. Maar ja, de Rabo geeft me een krappe procent, dus dat schiet ook niet op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Al jaren denk ik erover om een deel van mijn spaargeld op een groene rekening te zetten. Dat ga ik volgende week doen,ondanks de lage rente.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het grootste deel van mijn spaargeld en mijn salarisrekening (op dit moment niet erg veel, maar dat terzijde) heb ik ondergebracht bij een groene bank. Het geeft me een voldaan gevoel, moet ik zeggen.

   Verwijderen
 4. Hoe kan je nu Icesave opvoeren. Die bank was van het begin af NIET SAVE! Wil je daar je geld opzetten?
  Onze rente is nog steeds hoger dan bijvoorbeeld in Japan. Daar ligt de rente al jaren lang rond de NUL procent.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb nog een tijdje spaargeld gehad op een spaarrekening van Icesave, net voordat de bank omviel. Wijsheid komt met de jaren, zullen we maar zeggen.

   Verwijderen
 5. Ik vind wat de bank doet met mijn geld ook belangrijk, maar bij één bepaalde bank had ik wel het idee dat ik met mijn idealen 's effe lekker uitgeknepen werd. Zo van: die idealistische en goedgelovige mensen gaan toch nergens anders naartoe met hun geld, dus die rente kan lekker nog een eindje omlaag, meer winst voor ons. Op dit moment geeft die bank maar 1% rente op de spaarrekening, begreep ik.
  Mijn geld staat inmiddels op een spaarrekening bij een andere bank, die ook behoorlijk milieu-/mensvriendelijk is, als ik de Eerlijke Bankwijzer mag geloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij het lezen van de titel, dacht ik dat je hypotheek al weer lager was.
  Alle Nederlanders betalen nu ruim 200 euro per pesoon voor de SNS bank. Straks valt de Nederlandse staat nog om.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die SNS viel niet bijna om omdat ze spaarders zoveel rente uitbetaalden, maar omdat ze hun werk niet goed deden. Beetje jammer!

   Verwijderen
  2. Ja, dat weet ik wel, maar de schuld van de Nederlandse staat is nog nooit zo hoog geweest,
   De garantstelling voor de schuldenlanden kan Nederland niet dragen.

   Ik ben geschokt dat de professionele beleggers van destijds niet betere beslissingen namen. Je hoorde in die tijd vooral dat de particulieren geen juiste beleggingsbeslissingen konden nemen, want zij kenden de markt niet.
   Nu blijkt dat het vooral het vastgoed is geweest waarmee gespeculeerd werd en domheid bij de banken. en nog tachtig redenen.

   Ik vind het prima, ik dacht dat alleen ik zo dom was, maar dus ook de banken.
   Jammer alleen dat ik zelf mijn schulden moet dragen.

   Verwijderen
 7. Wij sparen nog met 2.4% bij de SNS bank ... tja, hoe lang zal dat nog 2.4% blijven? Het is wel een rekening met voorwaarden. Je mag er maar 500 euro per maand op storten, maar wij doen al zo lang mee dat er al 25.000 op staat. Het opnemen van geld is wel gratis. Verder hebben we daar ook een internetspaarrekening met 2.25% rente.

  Goeie oude tijd toen die Maxispaarrekening nog 4.75% rente gaf.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tsja... ik had het eerst bij de ASN maar was vrij huiverig dat de SNS om wat voor reden dan ook ging omvallen en dat de ASN erbij betrokken ging raken, daarom ooit overgestapt naar Moneyou.

  Triodos vind ik een prima bank, maar die rente is belachelijk laag. Misschien dat ik als het weer rustige wordt, weer terug ga naar de ASN...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Een paar jaar geleden, volgens mij rond 2008 kreeg je voor een deposito van, ik geloof, 2 jaar nog 4,5% rente bij de SNS. Was toen ook een van de hoogste. Vond eht laatst nog zonde dat ik die niet voor langere tijd had afgesloten. Zit er nu nog steeds, heb wel getwijfeld of ik nog weg zou gaan, maar weet eigenlijk ook niet zo goed naar welke bank ik dan wel wil qua rente enzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb net in januari mijn spaargeld in een 6maanden deposito van moneyyou gestopt. 2,45 rente ontvang ik dan. Gelukkig is de rente vast want die is inmiddels weer verlaagd voor mensen die nu instappen!. Scheelt toch weer en 6 maanden kan ik dat geld wel missen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zou bijna denken om mijn (beetje) geld maar in mijn achterzak te stoppen, kunnen ze mij later niet leegplukken...

  BeantwoordenVerwijderen