Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 1 februari 2013

Nieuwe watersnood?

In de afgelopen nacht was het 60 jaar geleden dat de stormvloed Zeeland teisterde. Ook in de landen om ons heen richtte de storm en de springvloed grote schade aan. Volgens een misschien niet helemaal volledige lijst waren er in Nederland 1830 slachtoffers te betreuren. Klik op deze link voor het artikel op Wikipedia. 
Ik hoop echt van harte dat een dergelijke ramp nooit meer zal gebeuren. Het zou echt verschrikkelijk zijn!
Maar ... wat lees ik hier?
gevaarlijke situatie jan. 2012
Als er zwaardere aardbevingen komen als gevolg van gaswinning, is de kans groot dat de dijken van het Eemskanaal in Groningen bezwijken. Er is een scenario mogelijk waarbij er door een aardbeving dijkdoorbraken (in het Eemskanaal) kunnen ontstaan die een groot deel van Groningen onder water zetten. Ook Slochteren, waar veel aardgas gewonnen wordt, kan dan onder water komen te staan. (bron: site NOS) Die aardbeving zou veroorzaakt worden door de gaswinningen in het Slochter aardgasveld. Ik heb al wel eens een aardbeving gevoeld, toen schudde het hele huis. En dat Eemskanaal? Dat is hemelsbreed nog geen kilometer hier vandaan.
Volgens Rutte hebben de risico's hier in Groningen topprioriteit. Dat is heel mooi, maar gebeurt er dan ook wat? Een jaar geleden werden er 800 inwoners rond het Eemskanaal geëvacueerd omdat de dijk niet veilig was en de dijk schijnt nog steeds niet veilig te zijn. Klik hier. En dat was een gebied zo ongeveer om de hoek van mijn wijk.

Aardgasvelden Nederland
En hoe hoog komt het water dan? Golft het dan door mijn woonkamer?
Een raar idee eigenlijk. Ik heb niet eens laarzen! Misschien toch maar eens aanschaffen, die laarzen.
En hoe zit het met verzekering? Het hele land heeft geprofiteerd van die aardgaswinning ook vanuit de aardgaslagen onder mijn huis, (iets van 11 miljard per jaar geloof ik) en ik weet niet of ik verzekerd ben! Waarschijnlijk niet, dat valt buiten de verzekering. Heb ik dan ook topprioriteit?

Situatieschets van de meest gevaarlijke plekken jan. 2012 (bron ANP)


8 opmerkingen:

 1. Eng idee he? Hopelijk gebeurt er nu echt eens iets aan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De verzekeraar vergoed uw schade misschien niet, maar dan is er volgens mij nog altijd de nationale overheid die geld zal bijschieten. Misschien niet de volle 100%, maar Groningen zal niet als puin achtergelaten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik weet niet of jullie onder NAP wonen, anders zou het nog penibele worden.
  Onze bodem is dan wel rustig, maar mijn gedachten gaan ook weleens zo ver, want als er hier een dijk doorbreekt, hebben we echt een bootje nodig (Flevoland).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zet maar kaarsen,voedsel,drinken enz. op de bovenverdieping. Je kunt nooit weten

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Naar idee inderdaad. Maar ik vroeg me ook al af wat Rutte concreet gaat dóén.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er bestaat een rampen verzekering voor woonhuizen, zie is ook overstromingen e.d. verzekerd, dit is bij gewone verzekering niet gedekt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga geen speciale rampenverzekering betalen! Ik vind dat ik recht heb op een vergoeding als de ramp veroorzaakt wordt door aardgaswinning en bodemdaling door gaswinning. De staat int al sinds de 60-er jaren jaarlijks miljarden voor dat aardgas! Op dit moment elk jaar 11 à 12 MILJARD. De bodem is hier ca 30 cm gezakt. En ik maar waterschapslasten betalen!

   Verwijderen
 7. De ouders van mijn opa zijn verdronken tijdens de ramp. Ja, als je het in Zeeland over de ramp hebt, wordt daar de watersnoodramp in 1953 mee bedoeld. Mijn opa en oma raakten voor de derde keer hun huisje en al hun spullen kwijt: eerst tijdens de inundatie door de Duitsers, toen nogmaals in de oorlog in het gebied waar ze geëvacueerd waren ( noord-Holland) en de derde keer dus weer in Zeeland (Kruiningen). De hulp en wederopbouw zijn indrukwekkend geweest, maar de trauma's waren groot.

  BeantwoordenVerwijderen