Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 5 maart 2013

Waar hier niet op wordt bezuinigd!

Hier wordt volop bezuinigd, maar niet op alles.
Nu is bezuinigen heel relatief. Als je gewend bent (heel) veel geld uit te geven, dan bezuinig je al als je per week 1x minder uit eten gaat, of als je in dit geval ivp 60 euro p.p. "maar" 40 euro uitgeeft. Zoals ik jullie hier al verteld heb, heb ik langdurig van een bijstandsuitkering geleefd. Ook nadat ik in 1999 werk kreeg, bleef het krap. Ik was alleenstaande ouder en had minder geld dan toen ik in de bijstand zat. We zaten tot een jaar of 9 geleden nog ruimschoots onder de armoedegrens. Ik weet niet of jullie wel eens van armoedeval gehoord hebben. Dit is het verschijnsel dat je een laag inkomen verdient, net boven het bijstandsniveau, waardoor je geen recht meer hebt op bijstand en ook geen recht meer hebt op alle voordeeltjes die aan de bijstand verbonden zijn, je hebt daardoor in feite een lager inkomen dan toen je nog in de bijstand zat. Ik ben er niet op tegen om mensen met bijstand voordeeltjes te geven en allerlei subsidies, dit is een goede manier om te zorgen dat gezinnen het hoofd boven water kunnen houden. Alleen in geval van armoedeval zouden er aanpassingen moeten komen.
Maar goed, wat ik maar wil zeggen is, dat ik gewend ben om zuinig te leven en met weinig rond te komen. Dus als ik hier vertel waar ik niet op bezuinig, dan is dat misschien in jouw ogen juist wel heel zuinig, terwijl het in mijn ogen (nog veel) zuiniger kan, als je daarvoor kiest.
Waar bezuinig ik niet op (in willekeurige volgorde):

- Op goede schoenen en sokken.
- Op groente en fruit. Ik volg het advies van het Voedingsbureau en zorg voor tenminste 200 gram groenten en 2 stuks fruit per dag.
- Verjaardags- en sinterklaascadeaus voor mijn dochters. Er is al jaren een vast bedrag, 50 euro, dat ik per kind per verjaardag en sinterklaas besteed.
- Zwemabonnement - het hele jaar rond - zwemmen.
- Smakelijke producten – als ik bijvoorbeeld pindakaas van merk A lekkerder vind dan de goedkopere van merk B, dan koop ik de pindakaas van merk A. Over het algemeen kies ik voor goedkoop, maar voeding moet ook lekker zijn.
- Plantjes voor in mijn tuin. Ik koop elk jaar plantjes voor in de bakken en vul iets aan in de tuin. In mijn vorige huis in de "Vogelaarwijk" kocht ik door jeugd-vandalisme jarenlang helemaal niets.
- Goede BH’s. Ik heb exemplaren van 60 euro per stuk. Goedkopere zitten niet lekker en zien er niet goed uit.
- Zorgverzekering – in de duurdere categoriën zitten hogere vergoedingen voor pedicure, brillen, fysiotherapie etc. Helaas is dat allemaal nodig voor mij. Uiteindelijk levert niet bezuinigen het meeste op aan vergoedingen, het is voor mij voordeliger dan alleen de basisverzekering. Bezuinigen op de zorgverzekering zou dus voor mij een averechtse uitwerking hebben.
- In het verlengde van de zorgverzekering - ik bezuinig ook niet op de kosten van de tandarts - niet naar de tandarts gaan vind ik geen optie. Het is het behoud van mijn gebit om regelmatig naar de tandarts te gaan.
- Fiets – ik heb een relatief dure fiets die heel lekker fietst.

15 opmerkingen:

 1. Zo bezuinig ik bv niet op vis, verpakkingen die verkocht worden wegens uiterste verkoopdatum blief 'k niet.
  En vaak betaal 'k graag iets meer als het een kleine (lokale) ondernemer is. Moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen maar....
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hetzelfde met schoenen en groenten en fruit.Maar binnen de laatste groep kies ik wel de goedkopere soorten van het seizoen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is toch ook wel wrang en zuur als je met baan slechter af bent dan in de bijstand! Bezuinigen op goede schoenen en voedsel doe ik ook niet, hoewel ik dan weer niet biologisch koop omdat ik dat te duur vind...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik bezuinig op zich niet op goede schoenen,maar kijk altijd wel of ik mijn merkschoenen die ik echt nodig heb vanwege afwijkingen aan mijn voeten, niet kan kopen bij een outletwinkel of in de uitverkoop, zo kocht ik dit jaar een paar winterlaarzen van normaal 179 euro voor 60 euro.deze schoenen zijn kwalitatief goed en ik doe er dus ook erg lang mee, misschien is het niet de laatste trend ,maar daar zit ik niet mee, want ik kan hierdoor hele dure schoenen dragen en heb geen last van mijn voeten,aan kados doen wij al jaren niet meer sinds mijn dochter al volwassen is ,hoogstens kopen wij iets op een rommelmarkt of in de kringloop, zoals gisteren toen ik 2 boeken zag die aansluiten op haar studie, Amerken koop ik bijna nergens meer van, als je er eenmaal aan gewent bent vinden wij juist de goedkopere merken veel lekkerder dan de Amerken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb gene 'moeilijke' voeten maar koop wel altijd vrij dure merkschoenen omdat ik degelijk schoeisel belangrijk vind. Ik probeer wel altijd mijn aankoop uit te stellen tot de soldenperiode en vaak heb ik dan geluk dat ik een dure merkschoen mooi afgeprijsd kan kopen. Ik draag mijn schoenen altijd heel lang dus vind ik het niet erg als ze ietwat duurder zijn. Biovoeding koop ik niet omdat ik dat vele te duur vind en je eigenlijk toch niet weet of iets wat je koopt effectief bio is of niet. Ik bespaar ook niet op het sponsoren van onze volwassen kinderen : wij zitten in een levensfase waarin we een deftige spaarbuffer hebben, huis is volledig afbetaald, kinderen zijn allemaal het huis uit.De kinderen zijn zelfstandig, zitten in verbouwingen, renovaties en hebben er nu meer baat aan om gesponsord te worden dan dat ze moeten wachten tot wij doodvallen en ze kunnen erven.

   Verwijderen
  2. heel leuk je kinderen sponsoren ,maar het moet financieel wel kunnen , bovendien woont mijn dochter nog steeds thuis en betaald ze wel haar eigen dingen zelf,maar voor de vaste lasten draai ik nog steeds op,

   Verwijderen
 5. Goed bezig, Zuinigaan! Compliment.

  Ik vind zuinig en bewust leven heel belangrijk. Maar je mag ook genieten van wat je hebt. En goed voor jezelf zorgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben het helemaal eens met je keuzes. Op gezondheid wordt hier niet bezuinigd, dus ook niet op groente en fruit etc.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat zijn geen uitspattingen, heel beheerst. Misschien een tipje, zaaien van plantjes is heel er leuk misschien proberen een echte buil zal je hierop niet vallen.

  Nathalie

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi verantwoord lijstje en jouw blog kennende wordt er voor de a-merken in de aanbieding gehamsterd en valt er toch nog op te bezuinigen;)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik bezuinig ook niet op schoenen. Ik loop altijd op ecco's. Op biologisch eten bezuinig ik ook niet. Ja, het is duurder,maar dat is dan maar zo. Zolang het financieel lukt, blijf ik dat doen. Ik bezuinig ook niet op lichten aan 's avonds in huis. Ik vin niks zo ongezellig dan om in een half donkere huiskamer te zitten. Kaarsjes heffen dat voor mij niet op. En als ik een uitje heb met mijn moeder of een vriendin, doe ik ook niet moeilijk over een lekker kopje koffie ergens drinken.

  Bedankt nog voor je leuke reactie van de week op mijn blog! Hoop dat je vaker langs komt. Gezellig!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik bezuinig ook niet op schoenen, niet voor mezelf en niet voor mn kinderen. Ook niet op brillen en zorg/tandarts. Mijn dochter moet nu nieuwe glazen in haar bril, ik kon kiezen tussen goedkopere glazen en iets duurdere. Ik heb de duurdere gekozen omdat ze anders "jampotglazen" zou krijgen. En dat wil ik haar niet aandoen. Ik heb het geld er graag voor over! Tandarts beknibbel ik ook niet op, mn dochter moet ook een beugel binnen nu en een jaar en ook al kost het me 5000 euro, alles voor een goed gebit! Dat vind ik heel wat waard. Daarentegen koop ik gerust bij de zeeman kleding voor de kids omdat ze er op dit moment snel weer uitgegroeid zijn. Jassen en schoenen bezuinig ik niet op! Ondergoed van zoon komt van de markt en is van een duurder merk waar ik dan zo 16 euro kwijt ben voor 1 hemd en 2 shortjes. Maar het blijft goed en het zit hem goed (hij is erg smal en niet alles past hem). Voor de rest met voeding let ik erop wat waar in de aanbieding is als ik het nodig ben. Kook met de seizoenen mee. Uit eten ga ik niet, heel sporadisch dat ik eens iets van de chinees haal. Patat bak ik zelf, dat scheelt ook al enorm in de kosten. Dagjes weg doe ik hooguit 2 keer per jaar ofzo, dat kost me gewoon teveel geld als we met zn allen weggaan. Dit jaar kan ik voor het eerst met ze op vliegvakantie en ben daar superblij mee!! Een ander taalt er niet naar, maar ik wel, en daar laat ik uit eten gaan wel voor schieten...Kan immers zelf ook lekker koken haha.

  Zo heeft een ieder zijn/haar ding waar hij niet op wil bezuinigen. Heb respect voor een ieder die het zo doet.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Museumjaarkaart en bibliotheek is altijd doorgegaan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat vreemd dat je in de bijstand meer inkomen en voordelen hebt, gaat dat niet omlaag met de tijd zodat het om de duur toch beter is te gaan werjen?

  Groot gelijk dat je op die dingen niet bespaard beter ern goede fiets dan om de 2 jaar een andere. Met schoenen hetzelfde

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Op den duur is mijn inkomen omhoog gegaan, maar de eerste jaren zat ik nauwelijks boven bijstandniveau.

   Verwijderen