Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 19 maart 2013

Hondsmoe!!

Waar het door komt, ik weet het niet, maar ik ben zo moe als een hond! Ik ben nooit iemand geweest die bruiste van de energie, ook als kind niet, maar nu is het erger dan anders.
Er zijn tal van redenen te bedenken.

- Voorjaarsmoeheid? (wat dat ook moge zijn)
- Nasleep van een oorontsteking ruim een week geleden?
- Vermoeidheid veroorzaakt door de diabetes, misschien heb ik nachtelijke hypo's die ik zelf niet merk?
- Last van mijn schildklier en maak ik te weinig hormoon aan? Ik heb al weer jaren dezelfde hoeveelheid schildkliermedicijnen, misschien heb ik meer nodig?
- Heb ik misschien stiekem last van slaapapneu? Daar schijnen heel veel mensen last van te hebben. Misschien ik ook wel?
- De schrik van de afgebroken kies, ik was er behoorlijk van uit mijn doen, ook dat kan beperkingen geven in de energie.
- De emoties rond het optreden van een manisch-depressieve schrijver die bij mij heel veel herinneringen en pijn naar boven haalde?
Misschien is het gewoon wel een combi van alles wat ik hierboven schreef, of in ieder geval een deel daarvan.

Afgezien van de lichamelijke vermoeidheid gaat het goed. Ik zing achter mijn PC en ik zit genoeglijk met een snorrende kat op schoot. Ik ga gewoon naar mijn werk, maar ook daar merk ik dat ik weinig energie heb. En als ik thuis kom, dan is het over en uit. Dan hang ik op de bank of op mijn bureaustoel en ben ik niet vooruit te branden. Het eten koken moet wachten totdat ik weer wat uitgerust ben, want eten koken na thuiskomst zit er echt niet in.

Ik heb nu toch werkelijk het idee dat het voorjaar nu echt gaat komen! Misschien wordt het dan wel weer wat beter!

24 opmerkingen:

 1. Toch proberen iets gezonds te eten, hoor!
  sterkte

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als elk van die zaken die jij noemt voor 10 procent minder energie zorgt dan heb je nu 70 procent minder energie. Kun je deze week misschien 2 verlofdagen opnemen om eens goed bij te tanken?
  Hoe gaat het nu met je kies?
  Voorjaarsmoeheid heeft te maken met het feit dat de verandering van daglengte in ons lichaam hormonale veranderingen geeft. De aanpassing daaraan kost ook energie. Misschien is het ook een optie om deze week een medisch dagje te plannen en ook nog bij je huisarts langs te gaan. Een dosis medicijnen kan jaren voldoen, maar je lichaam verandert wel bij het ouder worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He, wat vervelend meid die vermoeidheid.
  Ik hoop dat je er snel vanaf raakt.

  Misschien is een combi van een bezoekje naar de huisarts en goed bijtanken zoals Janny hierboven schrijft het beste idee.

  TJa en verder: het IS de tijd van het jaar. Het merendeel van de mensen die ik spreek sloffen nu zo'n beetje door de dag heen.

  Laat die lente nou eindelijk maar eens komen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zorg goed voor jezelf. Vergeet niet,je had ook een drukke en emotionele tijd rond het overlijden van je moeder. Misschien is daar de optelsom van factoren begonnen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt, gelijk, ook dat speelde zeker een rol. En de opkomende hooikoorts is ook nog een factor! Die had ik nog niet op mijn lijstje staan.
   Zuinigaan

   Verwijderen
 5. Ik hoop ook dat het gauw lente wordt meestal voel je je alleen al door een zonnetje een stuk beter.

  Groetjes

  Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vervelend voor je. Ik hoop dat je ergens tot rust kunt komen (vrije dag of zo) en dan weer opknapt. Doe in elk geval aan grensbewaking!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik ben gelukkig gezond, maar ben ook erg moe op het moment.
  Helaas heb ik wel last van een slepende verkoudheid
  (snotteren, hoesten, oorpijn).
  Volgens mij zijn veel mensen in deze tijd aan het eind van hun latijn door gebrek aan daglicht gedurende de winter. Telkens als je denkt: "nu ga ik eens een heerlijk eind wandelen", regent het weer en zit je toch weer binnen.
  We zullen allemaal opknappen als we weer wat zon zien!
  Hou je taai,

  Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Misschien is het handig om bloed te prikken, ik laat voor mijn schildklier ieder half jaar controleren of de waardes nog wel goed zijn of dat de medicatie aangepast moet worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn bloed wordt 3x per jaar gecontroleerd door de internist, tegelijk met de diabetescontrole. Ik vermoed dat dat wel goed zit.

   Verwijderen
 9. Hai Zuinigaan...

  Vorige week No Impact Week en vanaf nu ga ik eens in de week een weblog bespreken die over consuminderen gaat.
  Morgen begin ik en jouw weblog is de eerste die ik aan mijn lezers ga voorleggen.
  Ik vind het een mooi blog, ziet er goed uit en je hebt prima tips. Fijn, dat ik je gevonden heb.

  Wat betreft je vermoeidheid... misschien gaat dat over als we weer meer zonlicht krijgen?!

  Hartelijke groet van Marlou

  .

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Beetje combinatie van factoren verwacht ik. Ik heb natuurlijk geen idee hoe het zit met jouw gezondheid, gestel, postuur etc. Maar zou het een idee zijn om flink wat gewicht te verliezen? Volgens mij las ik weleens iets over maat 52? Wellicht heeft dat ook gevolgen voor je diabetes (type?) en zeker voor je energie. Kun je je vrijer bewegen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ anoniem: Dat idee van gewicht verliezen is gemakkelijker gezegd dan gedaan en het idee is ook absoluut niet nieuw. Ik was een dikke peuter en ik ben al zo'n 59 jaar bezig met gewicht verliezen cq slank te blijven. Als kind kwam ik met een chronische blaasontsteking in het ziekenhuis terecht. Ik kwam er uit met dieetbriefjes om af te vallen. Ik ben er mijn hele jeugd mee doodgegooid en heb sinds ik in 1985 diabetes kreeg, ook al ladingen adviezen gekregen in die richting. Ik ben ook verschillende keren een stuk lichter geweest dan nu, maar het gewicht kwam er helaas altijd weer bij.
   Soms voel ik me een stuk energieker dan nu, de link naar mijn overgewicht is niet zo duidelijk.

   Verwijderen
  2. Zuinigaan wil jij ook niet met iets gaan smijten als er weer eens iemand een opmerking maakt over diabetes type 2 en overgewicht? Insuline, als we het niet prikken gaan we dood. Maar het is en blijft een groeihormoon ! Waarom willen medemensen ons steeds betuttelen? Jij bent toch ook de kleuterleeftijd al lang voorbij? Lieve mensen als je weinig weet over diabetes en al helemaal niet over de medicatie, wordt dan autodidact op dit gebied. Dan vraag je never nooit meer aan een zieke; zou je niet eens afvallen? Sorry, dit moest er even uit.
   Heb het goed.

   Verwijderen
  3. Hi, hi, ik had inderdaad de neiging om cynisch te reageren: wat een goed idee, dat ik daar nooit eerder aan gedacht heb! Ik heb al meer dan 58 jaar last van een overgewicht en je bent echt de eerste die mij op dit idee brengt! Reuzebedankt!

   Maar uiteindelijk heb ik dat toch maar niet gedaan en alleen uitgelegd hoe de optie gewicht verliezen voor mij is.

   Verwijderen
  4. Ik had de vraag natuurlijk ook cynisch kunnen stellen, maar dat deed ik niet. Ik vroeg gewoon of daar geen mogelijkheid lag. Blijkbaar niet.

   Ik ken diverse mensen met diabetes die helemaal niet (te) zwaar zijn ondanks hun dagelijks gebruik van insuline.

   Aangezien ik nog nooit (behalve je maat bij het aanschaffen van een riem)iets gelezen heb over jouw gewicht icm je gezondheid etcetera vond ik de vraag dus waard om te stellen.

   Dus niks denigrerend, open goal of wat dan ook. Gewoon iets wat ik me afvraag bij al je gezondheidsproblemen.

   En meestal is diabetes-2 het gevolg van dat overgewicht, waardoor het verliezen ervan je gezonder zou kunnen maken. Zo raar is de gedachte dan toch ook weer niet. Al twee deelnemers van Obese zijn zo bijvoorbeeld 'genezen'.

   Tis weleens jammer dat je nooit mag refereren aan gewicht als iemand zwaarder is, terwijl ik (vrij dun) regelmatig wordt aangesproken op mijn gewicht en of ik daar niet eens wat aan moet doen.

   Verwijderen
 11. aangezien jij ook nisschien last hebt van je schildklier,is het verstandig om je b12 en vit D3 te laten testen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Denk ook aan hart/vaten. Collega met een hartinfarct hadden eerder last van vermoeidheid.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Aangezien je vorige week op 12 maart nog het stukje tevreden met heel veel schreef denk ik dat het toch wel met alle gebeurtenissen van de afgelopen week te maken heeft. Misschien krijg je ook nog een staartje van de in deze winter in 3 varianten rondzingende influenza mee. Dat kan natuurlijk ondanks de griepspuit.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. In novembernna bloedonderzoek bleek een tekort aan vitamine D. Of ik weinig buitenkwam vroeg de huisarts. Ik kom voldoende buiten, maar niet overdags. Ouderen hebben vaak vitamine d tekort, door veranderingen van de huid.
  Na de eerte weken met een shot vitamine D is de energie enormtoegenomen.
  Vroeger had ik ltij ijzertekort, of net voldoende,is het nu vitamine D. Ik slik ook nog daarbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ieder jaar zo rond dit tijdstip ben ik ziek. Je kan de klok erop gelijk zetten! Dit jaar ben ik "nog" niet ziek geweest, ik hik er al weken tegenaan! Mijn hooikoorts begint ook weer op te spelen en dáár ben ik altijd moe en lusteloos van, mss dat dit ook van jou op toepassing is. Het winterweer werkt ook niet echt mee om je beter/energieker te voelen. Ik sleep mezelf ook door de dagen heen en ik wacht op het moment dat de zon gaat schijnen en de temperatuur omhoog gaat!
  Vlak ook alles wat er de afgelopen maanden op je pad is gekomen niet weg hoor! Ook al voel je je geestelijk sterk, je lichaam verteld anders.... Neem even wat tijd voor jezelf en doe eens helemaal niets.... Beterschap...

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hier nog zo'n moe iemand, die zich sinds een paar dagen door de uren heen sleept. Ik barst normaal wel van de energie (ondanks overgewicht dat ik maar niet naar beneden krijg). Maar ook hier zit de hooikoorts te klieren en ondanks de griepspuit pik ik toch van alle griepsoorten altijd een stukje op. Ik hoest ook altijd van december t/m maart (zou dat nu nog langer gaan duren met deze ellenlange winter?). Tja............normaal ben ik om deze tijd al veel buiten te vinden, in onze (moes)tuin en daar knap ik altijd geweldig op van het zonnetje. 'T zal nu allemaal wel wat langer duren voordat we de winterdip te boven zijn.
  Neem lekker rust, lekker vitaminerijke dingen eten en naar buiten als 't zonnetje schijnt............je komt het weer wel te boven!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Vervelend zeg die vermoeidheid! Lekker veel bij proberen te slapen de komende dagen en gezond en gevarieerd eten. Daarbij ook bijvoorbeeld minder dierlijke producten (sinds ik mijn inname van dierlijke producten tot een minimum beperk ben ik niet meer ziek geweest en heb ik meer energie) consumeren. Ik hoop dat je wat kunt met alle tips die je krijgt en dat je snel weer uitgerust bent. Groetjes van een trouwe lezeres.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Ik denk dat het een combinatie van factoren is maar dat het verlies van je moeder een veel grotere rol speelt dan je denkt. Van een sterfgeval, heel dichtbij, kun je plots heel vermoeid zijn, zo een paar dagen hebben dat er niets van je handen komt, alleen wat je plichtmatig moet doen ( zoals je werk). Dan opeens is het weer over. Maar het kan wel weerkomen maar.... het gaat over. Het is niet vreemd maar je moet het wel even herkennen.

  Voorjaarsmoeheid is een vaag begrip, vroeger was de oorzaak een vit C tekort, de aardappelen ( hoofdvoedsel) bevatten in het voorjaar veel en veel minder vit C dan in september en voor fruit had men geen geld.

  BeantwoordenVerwijderen