Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 1 maart 2013

Nogmaals: zuinig wassen

Leuk om alle reacties op mijn blogje van gisteren te lezen. Er blijken veel verschillen te bestaan tussen de keren per week dat de wasmachine in een gezin draait. Ik denk dat mijn oma’s zich een rolberoerte zouden lachen als ze zouden lezen hoe veel er tegenwoordig gewassen wordt. Beide dames, geboren in 1896 en 1898, werden geboren in een groot gezin in de arbeidersklasse. Ze hebben beide nooit de beschikking gehad over een douche en een wasmachine. Ze wasten op de hand, op een wasbord met wringer en kookten het witgoed uit in wasketels. Vanaf hun 12e jaar moesten ze als dienstmeisje werken bij dames van stand, die hen behoorlijk uitbuitten. Mijn oma’s hadden tot hun huwelijk minstens 80 urige werkweken en alleen zo nu en dan een (zon)dag vrij. Het was ook bij de dames van stand "normaal" om bovenkleding langer te dragen. Er waren in de gezinnen waar mijn grootouders afkomstig waren, niet veel setjes met kleding beschikbaar. Beide oma’s zijn, ondanks de misschien gebrekkige hygiëne en vroege kinderarbeid respectievelijk 87 en 91 jaar oud geworden.
Hoe gaat het bij mij? Laat ik beginnen met te melden dat mijn grote Miele wasmachine het 22 jaar volgehouden heeft. Sinds ruim een jaar heb ik een nieuwe, een Bosch. Ik heb zelf, ook toen mijn kinderen klein waren en we katoenen luiers gebruikten, nooit vaker dan 3 à  4 keer per week gewassen voor 4 personen. We droegen bovenkleding gemiddeld een halve week. Voor knutselen/verven en tekenen gebruikten de kinderen oude overhemden van mijn vader als verfschorten, zodat we de kleding spaarden. Verder gebruik ik een schort bij het eten koken en hadden de kinderen altijd een slab om bij het eten toen ze klein waren. Maar ja, wij waren een bijstandsgezin en gingen alleen zo nu en dan op "netjes", dus ergens een klein vlekje was niet zo’n probleem.
Op dit moment draai ik voor mezelf en mijn dochter (die is 2 dagen en 2 nachten per week aanwezig) ongeveer 2 wassen per week. Jongste dochter wast in Wageningen, op de studentenflat, waar een gloednieuwe Miele staat ongeveer een was per week. Ikzelf heb sinds de overgang, inmiddels al weer 12 jaar geleden, weinig lichaamsgeur meer, vroeger was die veel sterker. Dat komt door hormonen vermoedelijk, een positief puntje van het ouder worden ;-) . Kleding blijft veel langer fris ruiken, vandaar dat ik met luchten mijn bovenkleding wel 3 tot 4 dagen kan dragen, mits er geen vlekken in komen.

19 opmerkingen:

 1. Je blog van gisteren heeft mij wel aan het denken gezet. Mijn dochter bracht haar spijkerbroek naar de wasmand, maar ik zei: nee die kan nog wel een keer. :D

  Gisteren was het ook mooi weer dus heb het raam op een kier gezet en de was in de kamer laten drogen. Als het goed is kan ik het zo afhalen en dan gaat de volgende was in de machine. Deze week kom ik nog wel aan 4 wassen, maar daar zit het beddengoed bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook wij dragen kleding zonder problemen meerdere keren. Het klinkt misschien gek maar sinds ik jaren geleden ben gestopt met het gebruik van deo, heb ik geen last meer van zweetluchtjes. Soms doe ik wel wat zuiveringszout onder de oksels maar dat is meer uit voorzorg en ik doe het meer niet dan wel. En ik gebruik ook altijd een schort bij het koken. Ik ben zo'n kokkin die constant haar handen op buikhoogte afveegt; als ik geen schort zou dragen, zou ik omkomen in de was... Wij zijn binnenkort met zijn zevenen in huis. Ouders wassen ongeveer twee wassen per week en wij gemiddeld vier. Ik spaar wasgoed op tot ik een trommel vol heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Houden jullie ook rekening met dag en nachtstroom?
  Wij hebben nachtstroom en daarom was ik alleen s'nachts en in het weekend.Ik heb wel een droger maar gebruik hem zo weinig mogelijk sinds ik weet dat dat ding 1.15.euro per x kost ( nibud) Was waarvan ik weet dat dat evt de droger in moet was ik in het weekend zodat de droger dan ook op nachtstroom kan draaien.

  GR Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben gestopt met dag-nacht stroom, het verschil bleek op jaarbasis een krappe 16,00 euro te zijn. Nu was ik overdag, wat een vrijheid! Die zgn besparing (16,00) verdien ik met buitendrogen en wassen op ideale tijdstippen terug. Ideale tijdstip:
   wassen en meteen ophangen (minder gekreukt - minder strijken - besparing)
   Niet meer zoveel in het weekend - nu was ik beter verdeeld door de hele week.

   Verwijderen
 4. Met ons tweetjes draaien we ongeveer 4 wassen per week. Tegenwoordig heb ik de taak op mij genomen om ook de was van mijn vader, die in een verzorgingshuis woont, te wassen. Dat zijn max. 4 wassen per week extra. De droger gebruik ik zelden (dit jaar 1 keertje aangehad), alles wordt op dit moment binnen gedoogd en ik hoop dat dat snel weer buiten kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoe is de overgang van Miele naar Bosch bevallen? Mijn Miele is nu 13 jaar oud, denk steeds dat ie het over niet al te lange tijd gaat begeven, maar zo te lezen kan dat nog wel 8 jaar duren :) Denk automatisch weer aan een Miele, maar dat hoeft dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu zit er veel meer snufjes op een wasmachine en kan ook allemaal kapot.Mijn moeder heeft 15 jaar met een Indesit gedaan ding stond iedere dag aan.Vroeger ging een zanker/Aeg ook 40 jaar mee.

   Verwijderen
 6. Minder lichaamsgeur na de overgang, ik zie er naar uit... ;-)
  Groet,
  Ellen (45)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh, ik ben bijna twee jaar geleden van een miele met 5 kg inhoud naar een miele van 7 kg gegaan en die machine meet zelf het aantal spoelbeurten. Nu had ik al het idee dat deze uit zichzelf extra spoelt, en ja hoor vandaag bleek dat we van na een jarenlang verbruik van ca. 100 kuub voor het tweede jaar nu 135 kuub water verbruikt hebben. Ik was nu minder trommels en stop ze gewoon vol. Het gaat niet om veel geld, maar ik vind het toch jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat het toch wat anders is wat meer water verbruikt, want juist die oudere Mieles verbruiken veel meer dan die van tegenwoordig.En 35 M3 daar kun je alleen al 4 jaar wassen op draaien. Welke type had u en heeft u nu je kunt het mooi vergelijken bij Miele.

   Verwijderen
 8. Hallo Zuinigaan, hoe doe je het met sorteren? Ik ben daar nogal streng in, maar met ons grote gezin komen de trommels toch wel vol. Ik doe 12 wassen per week en op zaterdag nog een paar aparte wasjes, zoals een rode was (meestal een halve trommel), een wasje met de werkbroeken van de jongens (timmerman en hovenier) en in de winter een halve trommel licht goed (´s zomers heb ik daar wèl volle trommels van).
  Ook scheid ik strijkgoed (minder hard centrifugeren) en vouwgoed.
  Als mijn gezin kleiner wordt moet ik het anders gaan doen, want anders heb ik allemaal halve trommels. Zelf dacht ik erover om dan een wasmachine met kleinere trommelinhoud te nemen.
  Maar jij gooit ws. toch veel meer bij elkaar? Anders kom je niet aan maar 2 trommels was.
  Teunie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben hier toch wel de zuinige wasser met 3 per week voor 6 personen :)in oude 5 kilo wasmachine.

   Eentje licht eentje donker :)

   Zo Teunie heb jij wel een goede grote machine bij zoveel wassen kun je beter een pro machine aanschaffen zijn vaak met meer dan 10 kilo inhoud :)

   Verwijderen
  2. @Teunie: Ik heb drie wasmanden, ik doe een donkere was, een lichte was en een tussenkleur was. Die wassen doe ik niet alle weken, meestal elke week een donkere was en verder nog een andere was. Deze week een lichte was en een donkere was. Volgende week een donkere was en een tussenkleur was.

   Verwijderen
 9. Wij zijn nog met ons saampies. De vraag van Teunie begrijp ik volledig. 1: wit en lichte overhemden/shirts, 2: donker, handdoeken, douchemat van badstof, overhemden en zelfs spijkerbroeken, 3: mooie lichte tere was (halve trommel), 4: mooie tere donkere was (halve trommel, 5: de ene week de kleedjes op het parket voor de gootsteen/kookgedeelte en de andere week van 2 bedden alle beddengoed. En dan moet er niets "raars"gebeuren in een week want dan komt er een trommel bij. Ondergoed en sokken iedere dag schoon, ook theedoek, vaatwasdoekje en keukenhanddoek, bovengoed dragen we vaker, handdoeken 1 x gebruik, maar het is één dag douchen en de volgende dag jezelf wassen. Die dag is het dus 1 washand en 1 gastendoekje. Al ga ik op mijn kop staan, minder kan ik niet. Mijn eega heeft door mondproblemen één keer voetschimmel gehad en ik ben daarna vreselijk huiverig voor (te) weinig wassen. Maar gelukkig is ieder vrij. Heb het goed allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik dit zo lees zijn het veel halve trommels zeker met zijn tweetjes en dat is vaak bij oude machines niet zo goed verbruikt zelfde energie als bij een volle machine.

   Ik denk ook dat velen niet met goede volle machine wassen en zo toch aan flink aantal komen en dat is toch zonde en slecht voor portomonee en milieu :(

   Verwijderen
  2. Klopt Anoniem. Maar mijn wasmachine is voor zeven kg. Toen ik deze verleden jaar aanschafte was het electra- en waterverbruik minder dan voor een vijfkilo machine en de laatste was prijziger. De nieuwe wasmachine gebruikt minder, ik noteer wekelijks de standen. Dan zie je de besparing na ongeveer een maand. Alle gewone was op 60 graden. Voor de tere wasjes heb ik nu een programma; 15 minuten. En één keer per week zijn de wasmanden leeg. Ik ben nog van de ouderwetse soort. Vuile was laat je niet liggen. Ik probeer te besparen maar bij bv. hygiëne ligt bij mij de grens. Heb het goed.

   Verwijderen
  3. Hoi Gerrie,
   Ik ging me als 'jong' gezin al schuldig voelen, maar gelukkig doe ik ook nog ouderwets. Alles wegwassen en kleding en handdoeken/ondergoed scheiden. Ik vind het ook zonde van de kleding om er handdoeken bij te gooien.
   En ik moet er niet aan denken een handdoek meerdere malen te gebruiken, al die bacterien die vermenigvuldigen.....Voor mijn idee kun je dan net zo goed niet douchen als je een vuile handdoek gebruikt.
   Maar goed... ieder zn ding...
   Groetjes Nel

   Verwijderen
  4. @Gerrie,

   Dus 6 wassen in 7 kilo machine en met zijn tweetjes

   Dan red ik het andersom wel met 7 kilo machine 2 wassen met zijn zessen.

   Ik vindt erg veel hoor.


   Verwijderen
 10. Ik woon sinds kort op mezelf en doe er alles aan om te besparen. Dit lukt aardig. Met wassen doe ik roodd en zwart samen op 30 aanvullend met bijv handoeken.
  Ssokken en ondergoed samen met allerlei kleuren op 40. Ik gebruik schoonmaakazijn als was verzachter dit schijnt goedd te zijn voor machine en kleur.
  Ben benieuwd of de kleuren ook echt mooi blijven nu ik alles door elkaar gooi.
  Oja en bed doe ik 1x p 2 weken en in zomer elke week. Maar kaatoen kan er meer in dan flanellen

  BeantwoordenVerwijderen