Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 1 maart 2013

Tip: Gratis boek "Je geld of je leven, op weg naar financiële onafhankelijkheid"

Op dit moment kun je op de website Van Spaarbank veranderen het boek Je geld of je leven, op weg naar financiële onafhankelijkheid van Hanneke van Veen en Rob van Eeden gratis downloaden.
Het boek stamt al weer uit 1995, maar is nog steeds heel bruikbaar. Het is een praktische doe-het-zelf cursus. Leuk dat iedereen het nu gratis kan downloaden!

Recensies (geleend van de website van Rob van Eeden).

In dit boek proberen de auteurs hun lezers de weg te wijzen naar financiële onafhankelijkheid. Niet alleen door het geven van 'gouden' tips die het inkomen maximaliseren, maar via aanwijzingen om meer te doen met minder. De schrijvers hebben zich op dit gebied reputatie verworven met de Vrekkenkrant en twee andere boeken (Hoe word ik een echte vrek? en Meer doen met minder). Dit boek bouwt daarop voort.
Het is een voor de Nederlandse situatie geheel herschreven versie van de Amerikaanse bestseller Your Money or Your Life. Centraal thema is het zich los maken van de consumptiedrang die de westerse samenleving kenmerkt. De term consuminderen is daarvoor een goede aanduiding. Naast een groot aantal tips doen de auteurs ook verslag van de ervaring van mensen die - al of niet op basis van deze doe-het-zelfcursus - financieel onafhankelijk werden. Prettige schrijfstijl.
(Biblion, F. Faas.)


Lezen, dat boek!
Dit boek heeft mijn leven nogal drastisch veranderd. Sinds ik het systeem uit dit boek toepas, en dat kost me ongeveer een halve dag per maand, heb ik al mijn schulden afbetaald, mijn huis afbetaald en inmiddels zoveel gespaard dat ik minder hoef te werken om toch goed te kunnen leven. Aanrader!
(Anoniem op Bol.com)

12 opmerkingen:

 1. bedankt voor de tip. ik ga hem meteen downloaden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb het jaren geleden gelezen. Je zou er wel bij moeten zetten dat voor jongeren van nu veel hogere spaarsaldi nodig zijn om onafhankelijk te kunnen worden: de pensioenen ed zijn immers lager dan in die tijd. Helemaal actueel is het niet meer. Tijd voor een nieuw boek van het vrekkenechtpaar?:)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb het boek ooit gelezen maar nu toch weer gedownload. Bedankt voor de tip!Ik ga het boek opnieuw lezen.

  Groetjes Annelieya

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb 'm ook onlangs gelezen. Hoewel het nog steeds een goed boek is, en uniek was voor die tijd, vond ik sommige stukken toch wel verouderd. Zoals we nu tegen een uitstel van de pensioengerechtigde leeftijd aanlopen. En nog meer items die achterhaald waren. Er zou een update geschreven moeten worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een geweldige tip! Bedankt. Ik heb dit boek ooit eens uit de bibliotheek gehaald. Complimenten voor de verrukkelijke achtergrond hier trouwens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die witte bomen vond ik achterhaald: tijd voor het voorjaar!

   Verwijderen
 6. Helemaal eens met Zena: In het boek wordt gesproken over het zogenaamde "hoera moment", dat is het moment dat je zoveel geld hebt, dat je van de rente kunt leven. Momenteel is dat niet meer mogelijk, je spaargeld verdampt langzaam door de hoge rente, de inflatie en de vermogensrendementsheffing (de PvdA zou die het liefste nog verder verhogen: nivelleren vinden ze daar een feestje). Wat ik nu doe is uitrekenen hoelang het duurt tot mijn spaargeld op is. Hierbij ga ik er van uit dat je ieder jaar al minimaal 1 % inlevert door de lage rente, zonder dat je een cent hebt uitgegeven. Het geld mag echter helemaal op als je niets hoeft na te laten. Het enige probleem is echter dat je niet weet hoe oud je wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ze laten op het web weer van zich horen: zouden ze zelf nu toch niet genoeg hebben om te kunnen blijven rentenieren?:)

   Verwijderen
  2. Ze verdienen niets aan een gratis boek.

   Verwijderen
  3. Je komt ze overal tegen op het web, bv op sparen.pagina.nl en als columnisten bij de Tros. Het zou boeiend zijn als ze lieten weten hoe zij het " hoera moment" zien in deze tijd van lage rentes.

   Verwijderen
 7. ik heb het gelijk gedownload ! hartelijk dank voor de tip

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo,

  We hebben onze website www.vanspaarbankveranderen.nl aangepast. In dit blogbericht staat een linkje naar een pagina op onze oude site.

  We zouden het waarderen als u deze link kunt aanpassen naar de juiste pagina op onze nieuwe website:

  https://www.vanspaarbankveranderen.nl/sparen/over-vanspaarbankveranderen/hanneke-van-veen-rob-van-eeden/boek-je-geld-of-je-leven/

  Alvast hartelijk dank!

  BeantwoordenVerwijderen