Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 28 februari 2013

Zuinig wassen

Van web-log Zuinigaan op 02/12/2008
Mijn collega vertelde mij gisteren dat ze iedere dag schone kleren aan doet. Alles verschoont ze: spijkerbroek, trui, sokken, ondergoed, t-shirt. Werkelijk alles, alles gaat in de was, ook alle beddengoed wordt 2x per week gewassen. Gisteravond heeft ze 4 wassen gedraaid en daarna alles in de wasdroger weer gedroogd. Een alleenstaande vrouw van rond de 50 jaar. Eigenlijk was ik helemaal verbluft. Ik verschoon elke dag mijn slipje en sokken, maar voor de rest draag ik mijn kleren toch echt langer dan één dag. Mijn spijkerbroek draag ik vaak wel een week, dan gaat hij bij de was. Truien en bloeses draag ik 2 dagen achter elkaar, daarna hang ik ze te luchten en als ze er nog vlekkenloos uitzien en nog fris ruiken, draag ik ze een aantal dagen later nog 2 dagen. Alles waar een vlek op zit gaat uiteraard wel in de wasmand in. Drogen doe ik bijna altijd aan de lucht, zelden in de droger.
Ik was 50 à 65% minder dan mijn collega en ik gebruik geen droger. Het spreekt voor zich dat ik alleen was met een volle wasmachine.
Ten opzichte van mijn collega bespaar ik:
Water + energie + kleding + het milieu. Textiel slijt van wassen en drogen. Kijk maar eens in de pluizenfilter van je droger. Ongelooflijk hoeveel pluizen daarin komen! Dit is allemaal slijtage van je kleding en andere textiel. Ik heb nog Hema-handdoeken van ruim 30 jaar geleden. Hoe komt dat?
1. omdat ik handdoeken meer dan 1 keer gebruik
2. omdat ik voor handdoeken nooit de droger gebruik
3. omdat de Hema een goede kwaliteit verkoopt. Ik word niet gesponsord door dit bedrijf, maar mijn ervaring met textiel van de Hema is, dat het erg lang meegaat.
Maar goed, dit was even een zijsprongetje. Wat ik jullie eigenlijk nog wilde vertellen, is dat de productie van alle textiel enorm milieubelastend is. Als je er nu langer mee doet door je textiel minder snel te laten slijten is dat een flinke milieuwinst. Dus draag je kleding langer dan 1 dag, recycle, pimp je oude spulletjes, koop tweedehands, dan komt het misschien toch nog goed met het milieu. En natúúrlijk mag je iedere dag een schone onderbroek aan, dat doe ik ook!
Vraagje: hoe ziet jou wasgedrag eruit?

24 opmerkingen:

 1. Onderbroek 1 x per dag wisselen soms 2 x. Bh draag ik 2 dagen. Spijkerbroek ook 2 dagen en shirtjes en onder shirtjes ook elke dag een schone. Sokken ook 1 x per dag.. Langer kan niet want ik vindt ze stinken en ik voel mij zo'n dag dan ook echt niet prettig op werk. Mijn dochter krijgt elke dag schoon ondergoed en sokken aan en een schoon shirt. Broek draagt ze twee dagen.

  Handoeken gaan na 1 x in de was na het douche.


  Gemiddeld heb ik 4 wassen soms 5 of 6 als het dekbedgoed aan de beurt is. In de winter gaat het meeste in de droger, omdat ik niet veel plek heb en daarnaast droogt het slecht in ons huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Samantha, Als je onder de douche vandaan komt, ben je schoon (toch?). Waarom gaan je handdoeken na 1x in de was? Zou je er ook meerdere keren mee kunnen doen?
   Mijn ervaring is dat tot een week prima kan, vermits je de handdoeken luchtig ophangt zodat ze goed drogen.
   Ik ben tot bijna 1 was persoon per week teruggegaan na allerlei experimenten hoe lang je iets kunt gebruiken voor het de was in moet. Scheelt me ook een hoop tijd, moet ik zeggen.

   Verwijderen
  2. Met het afdrogen met een handdoek verwijder je ook dode huidcellen. Ook al ben je schoon, een handdoek is dat niet meer. Daarom is het beter om ze in de was te doen.

   Verwijderen
 2. Ik was met een gezin van inmiddels 4, nog steeds maar 3 keer per week. En ik heb geen droger (was beetje principe kwestie)Ik moet wel kleding meerdere dagen dragen, daar waar ik dus maar 2 broeken heb die fatsoenlijk passen op het moment. Soms is dat best lastig met dochterlief, maar moet het doen met wat ik heb natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed stukje. Ik doe het zoals jij. Maar inderdaad veel mensen niet, ik hoop dat je ze wakker schudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik draag mijn kleren wel langer hoe lang ik iets draag hangt af van de kleding en het gebruik, ook handdoeken gebruik ik ook meer dan een keer en het zijn ook geen badlakens als ik alleen was zou ik dus niet zo vaak hoeven te wassen, mijn dochter is een ander verhaal ,ter verdediging moet ik wel zeggen dat zij heel snel zweet bovendien rookt ze ook dus haar kleding ruikt wel snel,maar dan nog zij doet zelf de was en betaalt ook voor het dure wasmiddel wat ze perse wil gebruiken en doet verder ook veel in huis en ik heb geen zin om erover te zeuren ,maar zij wast sommige kleding bijna dagelijks en bij ons draait de wasmachine dus net zo vaak als bij een compleet gezin, daar baal ik wel eens van maar ja het is haar enige milieuzonde dus ik laat het maar zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het wisselt hier wat per persoon. Iedereen iedere dag schoon ondergoed en sokken. Broeken worden door man en mij wel een kleine week gedragen. Shirts draag ik twee dagen, man 1. Kinderen verschonen kleding wat vaker, vooral jongste die nog niet helemaal uit de knoeifase is :) Handdoeken gaan een week mee, beddengoed twee weken. De droger gebruik ik in de winter voir de handdoeken, verder alleen als ik in tijdnood zit.

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik (en de rest van het gezin)doe het ongeveer net zoals jij.We wonen hier met z'n drieën en ik heb zo tussen de 2 en 3 wassen per week.Daar zitten ook met wat regelmaat de honden-handdoeken/kleden bij.In mijn vorige huwelijk draaide ik er soms wel 15(!!) per week..Zonde van milieu,maar ook van tijd en energie.Er is nog nooit iemand geweest die nu anders (lees:viezer) naar me kijkt en het stinkt hier ook nergens.Pure onzin en zo hou ik tijd en geld over voor belangrijkere zaken in het leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik was ongeveer 4 wassen in de week. 1x handdoeken en ondergoed, 1x kleding, 1x beddengoed, en dan nog afwisselend douchegordijn met matje (gaat op snelprogramma) of wolwas met wollen truien of een extra kleding was (bijv witte was, dat hebben we niet zoveel). Kleding hang ik altijd te drogen, maar handdoeken en beddengoed gaat in de droger.
  Ik draag ook vaak kleding meerdere dagen als dat kan. Sokken en ondergoed wel elke dag schoon. Bh's draag ik 2 a 3 dagen.
  Mijn vriend draagt veel pakken dus die moeten om de zoveel tijd naar de stomerij. Maar hij is erg zuinig op zijn kleren, dus naar de stomerij gaat hij misschien 3x per jaar.
  Mariska

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Bij mij hangt het ook van de kleur af. Met de hond en haar vuile pootjes koop ik meestal donkere kleding. Maar die ene lichte spijkerbroek moet helaas om de 3 dg in de was. Verder doe ik zoals jij

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij zijn met 2 personen (echtgenoot en ik) en wij dragen spijkerbroeken vaak een werkweek en trekken in het weekend een schone aan (of nettere broek).
  Ondergoed en sokken worden elke dag in de was gedaan, net als de douchehanddoeken.
  De handdoeken was ik soms op een hele snelle 30 graden was en soms met de 60 graden mee (dat is de was voor vaatdoeken, thee- en keukendoeken). Mijn ervaring is met douchehanddoeken wassen op 30 graden, dat ze opdenduur gaan stinken.
  T-shirts gaan bij mij 2 dagen mee, bij mijn man 1 dag. Vesten en truien dragen we langer, en inderdaad soms een luchtbeurt tussendoor.
  Beddengoed verschoon ik 1x per 2 weken, behalve als het heel warm is of als er iemand ziek is, dan elke week of vaker nog.
  Kussenslopen wissel ik wel elke week.
  De droger gebruik ik juist wel voor handdoeken,washandjes en sokken omdat er anders veel te veel vocht in mijn huis komt in herfst en winter. In de zomer gebruik in de droger bijna niet.

  Groet Wilma.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Heeft je collega misschien een reden dat ze dit doet? Veel transpireren? Ongedierteplaag of hoofdluizen in het gezin? Daar ben ik nou nieuwsgierig naar.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mijn wasgedrag?
  - Elke dag een schone handdoek voor het douchen, mijn man doucht om de dag en gebruikt dan ook elke keer een schone handdoek
  - Man en ik per dag 1 paar sokken, man 1 onderbroek, ik 2 onderbroeken (vind het gewoon prettig om een schone onderbroek aan te doen voor ik naar bed ga en ook 's morgens weer een schone, na het douchen)
  - Man en ik allebei elke dag schoon t-shirt/hempje voor onder onze kleding.
  - Man en ik doen 2 dagen met overhemd, longsleeve, legging etc.
  - Man en ik doen max 1 week met (spijker)broek, rok, boventrui, etc.
  - 1x per week het bed verschonen.
  - elke dag schone keukendoekjes

  Al met al per week 4 wassen:
  - 1 op 95 graden met keukendoekjes, handdoeken, washanden + de dweil
  - 1 op 40 graden met donkere was
  - 1 op 60 graden met beddegoed, aangevuld met handdoeken
  - 1 met overhemden en witte t-shirts van mijn man

  Varieert soms wel, doe soms ook een handdoeken was op een lager aantal graden, maar de keukendoekjes wil ik gewoon op 95 graden, anders blijven er echt bacterien inzitten. Schijnt voor je wasmachine ook goed te zijn dat er soms op hoge temperatuur gewassen wordt.

  Verder aan tips:
  - wen niet aan een droger, laat alles aan de lucht drogen, zorg voor voldoende rekjes
  - gebruik geen wasverzachter, maar vul dit bakje met azijn (goedkoop en breekt de kalk in je wasmachine af.
  - draai uitsluitend met volle trommels

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het was allang bekend ondanks de zuiniger wasmachines we niet zuiniger wassen want we wassen veel meer dan 30 jaar geleden en de gezinnen zijn ook nog kleiner.

  Wij hier met zijn zessen draai ik 3 wasmachines in de week komt beddengoed bij of wat jassen zijn het er 4 in de week.

  Wij draaien hier met een oude 5 kilo machine uit de vorige eeuw, dat moet je ook meenemen zijn zat die maar 2 wasjes draaien maar wel een 11 of zelfs een 13 kilo machine hebben staan.

  Ik ken ook maar 2 wassen licht en donker 1 wasprogramma en 1 temperatuur.

  Sommige gelezen splitsen hun was en komen daar al bij 7 verschillende of meer wassen :(

  Machine wordt altijd vol geladen er gaat eerder 6 kilo in dan 5 :) beetje Sunlight met soda erbij en als wasverzachter conditioner/azijn/water.

  Wasmachine is aangesloten aan warm water dus verbruikt heel weinig stroom 0.14 Kw en 75 liter gas.

  Dat maakt dat ik zeer voordelig was al bijna 3 jaar met een machine van slechts 75 euro,wasmiddel en energieverbruik is zeer laag

  Ik geloof niet dat je goedkoper kan wassen dan ik al doe.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als aanvulling een droger hebben we hier niet, netjes op een rekje trapopenning of radiator en na een dag alles droog.

   Veel mensen hebben te veel vocht in huis in de winter maar vaak is het te weinig omdat er veel gestookt wordt en toch heel weinig gelucht, zie dat toch te weinig en er zijn zat drogers die hun vochtige lucht weer terug je huis in blaast.

   Verwijderen
 13. Elke dag schone baddoeken, onze badkamer is te klein om ze voor vijf personen uit te hangen en te bewaren voor een volgende beurt. Verder verschoon ik om de week de bedden helemaal, de andere week alleen de slopen. Verder doe ik het zo ongeveer als jij. Oh ja katoenen zakdoeken heb ik ook nog, ook voor in de handtas, na gebruik gaan ze thuis meteen in de was en na de strijk weer in het zijvakje van mijn tas, de rest van het gezin gebruikt alleen katoenen zakdoeken thuis.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Van centrifugeren, vooral op hoog toerental, slijt het wasgoed ook enorm. Bij droogzaam weer kan dat best wat minder, scheelt ook een beetje stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar geloof ik niks van want juist bij lage toeren komt wasgoed vaker tegen het glas etc aan en bij hoogtoerig centrifugeren niet.

   En stroombesparing is minimaal ga ik niet zien op mijn verbruiksmeter 95% van verbruik is opwarmen en daar kun je veel meer op besparen.

   Verwijderen
 15. Ik was op kleur. We zijn met 2 personen. Alles op 30 graden met waspoeder van Euroshopper. Alleen in de winter wasverzachter Una erbij(vanwege statisch haar) Als de wasmand vol is, keer ik hem om en kijk welke kleur er het meest is. Roze, rood, oranje, paars en bruin gaan bij elkaar in en van die kleuren heb ik ook het meest (beddengoed, handdoeken, ondergoedjes en kleding. De tweede meestvoorkomende kleur is zwart (inclusief grijs en donkerblauw) Dan nog geel, groen en lichtblauw. En het minst was ik wit, daar zit vaak ook een molton of een vitrage bij.
  Kleding hang ik uit op kapstokjes aan een kledingrek in een logeerkamer. Dat gaat ook zo de kast in. Kleingoed zoals sokken, washandjes en ondergoedjes gaat in de droger en handdoeken en beddengoed op een droogrek op het balkon.
  Bovenkleding dragen we 3 dagen, onderkleding 1 dag.
  Ik draai 2 tot 3 wasjes per week en ik vouw 1 keer per week. Strijken doe ik nooit.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ondergoed/sokken elke dag. Jeans twee a drie dagen maximaal. Onderkleding (hemdjes of shirtjes) max 2 dagen, bovenkleding max 2 a 3 dagen. Handdoeken één keer gebruiken.

  je bent weliswaar schoon als je gedoucht hebt, maar je wrijft met afdrogen dode huidcellen mee. Dus een handdoek is niet schoon als je klaar bent. Ik gebruik de handdoek voor m'n lange haar soms wel 2x, die wikkel ik alleen maar eromheen. Beddengoed ook eens per week.

  In mijn huis is het onmogelijk om mijn wasgoed allemaal op te hangen. Kleding lukt nog net, als ik niet teveel in één keer heb, handdoeken en beddengoed past gewoon niet. Daarbij werk ik 36 uur, waarvan 32 buitenshuis. Dat maakt dat 'buiten drogen' tijdtechnisch ook vaak problemen geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Een broek draag ik maximaal twee dagen. Alle andere kleding wordt iedere dag verschoond. Een handdoek gaat na het douchen meteen de was in. Ik douche z'n 9 keer per week. Soms dus twee keer per dag ivm sporten. Ik fiets twee dagen per week z'n 45 km per dag naar het werk. Dan heb ik twee shirtjes was per dag. 1 voor de heenweg en 1 voor overdag en de terugweg. Ik sport 5 keer per week en die kleding gaat ook meteen de was in. Ik was drie machines per week. Ik heb geen droger. Ik kan niet merken dat veel wassen slijtage op levert. Ik gooi nooit iets weg ivm versleten. Ik gebruik de handdoeken die ik 20 jaar terug kocht toen ik op kamers ging. Die worden dus al 20 jaar na iedere douchebeurt gewassen en nog geen enkel teken van slijtage. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Grappig wat een verschillen...

  Onderbroeken en sokken gaan hier dagelijks in de was. Hemdjes en bovenkleding eens in de 2-4 dagen afhankelijk van hoe schoon het nog is. Bovenkleding wordt extra kort gewassen. OVerigens hangt bovenkleding 's nachts op een knaapje in de badkamer.

  Handdoeken en matrashoes gaan eens in de week in de was (je komt immers schoon onder de douche vandaan als het goed is). Dekbedhoes gaat eens in de 2-3 weken in de was, maar wordt tussendoor wel wekelijks even gelucht. Dit is - samen met sokken en onderbroeken- een 40 graden was.

  vaatdoekjes gaan 2 dagen mee, handdoeken en theedoeken(wij drogen niet af, dus gebruiken die zelden) langer. DIe gaan in de 90 graden was die ongeveer eens per maand gedraaid wordt.

  Badmat, dweil ed gebeurd at random als er eens plek over is in de 40 respectievelijk 90 graden was.

  Natuurlijk maakt het met bovenkleding ook uit of je veel zweet en of je zweet stinkt of niet. Dat hangt volgens mij weer af van wat je eet en drinkt en of je heet doucht (of dat werkt hier nogal op de zweetklieren).

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Leuk om allemaal te lezen. Ik draai een witte was ( 60 of 70 graden) een lichtbonte met o.a. de overhemden van mijn man op 40 graden en dan nog donkerbont op 30 graden minimaal per week. Sorteer alles heel zorgvuldig. Als het beddengoed aan de beurt is, is er een wasgang extra. Badhanddoeken worden altijd vaker dan 1x gebruikt, meestal een week. Ik heb heel ouderwets een handdoek voor boven- en één voor het onderlijf. al van mijn moeder geleerd.
  Dames die alleen maar bij lage temperaturen wassen denk aan de vetluis ( vieze aanslag in de wasmachine) van tijd tot tijd op hoge temperatuur wassen.
  Mijn wollen gebreide truien worden niet snel vuil, wel goed luchten.
  En ik probeer te wassen aan de hand van buienradar, dus buiten drogen, de tijd is er nu weer voor, nu nog alleen de grote stukken maar we hopen snel weer alles buiten te kunnen drogen. We hebben geen droger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja! Die vergat ik nog. De wollen truien en vesten die ik in de winter bijna dagelijks draag worden slechts 1-2 keer per jaar gewassen en dan heel de bubs tegelijk op het wolprogramme (ik heb veel wol).

   Wel altijd goed gelucht ( eerst in een vochtige douche en daarna nog een poosje door laten luchten. Ik draag daar wel nog een hemdje en een shirt met lange mouwen onder.

   Verwijderen