vrijdag 8 maart 2013

Paardenvlees in pastasaus

Gisteren werd bekend dat er paardenvlees in pastasaus verwerkt zit. Oke, niet in alle potten, alleen in sommige soorten bolognesesaus. Ook in allerlei andere vleesproducten bleek de laatste tijd ineens paardenvlees te zitten: in gehaktballen, in lasagna, in pastamaaltijden, chili con carne en ga zo maar door. Ik heb op zich geen bezwaar tegen paardenvlees, want waarom wel koe of varken of schaap en geen paardenvlees? Maar, dan moet er wel op de verpakking staan wat voor vlees in het product verwerkt zit. Ik houd er van om te weten wat er in mijn eten zit. Daarom maak ik gewoon zelf mijn pastasaus, draai ik zelf mijn gehaktballen en koop ik geen kant-en-klaar-maaltijden.
Ik geef toe, ik doe dat vooral omdat zelf doen veel goedkoper is, maar ook gebruik ik graag basisingrediënten omdat dan veel duidelijker is welke voedingsstoffen en andere stoffen (zout en smaakmakers) er in zitten.
Overigens ben ik zeer verbaasd over al die meldingen van paardenvlees in producten waar dat niet op de verpakking staat. Ik had gedacht dat zoiets in ons gereguleerde landje helemaal niet mogelijk was.
Toch wel, dat blijkt wel!

7 opmerkingen:

  1. De fabrikant MOET het vermelden op de verpakking,je maakt zelf wel de keuze of je het wel of niet wil eten. Zo kocht ik in een ver verleden (hele)goedkope halvarine en slasaus. Na het bestuderen van de etikettering bleek er genetisch gemanipuleerde soja in te zitten. Mijn keuze - ik wil dit NIET eten. Dus de etikettering van de 'kant en klaar' producten die ik gebruik moet ik van op aan kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoor het ook veel inderdaad. Maar het zit vooral in van die kant en klaar gerechten als ik het goed begrijp, en die eten wij nooit. Ik vind het geen fijn idee...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als producent koop je ook rundvlees. Daar krijg je een verklaring bij dat het rundvlees is. Voor de vleeshandelaar is het lucratief om er paardenvlees in te doen omdat dit goedkoper is.
    De producent van de maaltijden weet daarom niet dat hij iets anders geleverd krijgt. Ik denk wel dat producenten hun ingangscontroles nu anders gaan inrichten en zelf ook dna analyses gaan doen en niet meer blindelings op de verklaringen van hun leveranciers af gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik hoop dat ze wat meer gaan controleren, want je
    word er wel bang van.
    al maak je dingen toch veel zelf je weet nooit goed wat er in de dingen zit die je koopt.
    Van bio word gezegd dat het niet allemaal bio is, er zijn te weinig biologische boeren om de aanvoer die er is allemaal bio te noemen ze zeggen dat dat niet kan
    wat vinden jullie daarvan?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben blij, dat ik een goede slager heb, die zelf slacht. De dieren lopen een tijd in een weiland net buiten het dorp. De laatste keer dat ik bij de C1000 vlees heb gekocht, was shoarmavlees, goed gekruid, zodat je haast niet kon ruiken, dat het bedorven was.
    Maar ik ben vrij zinnig en kon het wel ruiken. Dat ze dat gewoon durven te verkopen. Ik eet sinds een hele tijd nog weinig vlees meer en dan van een goede slager. Dan liever iets duurder.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik heb ook geen bezwaar tegen paardenvlees, mits het vermeld staat.
    Wat ik wel weer zonde vind is dat deze producten allemaal uit de schappen genomen worden en waarschijnlijk vernietigd worden.
    Neemt niet weg dat ik toch ook al zo min mogelijk kant en klaar producten gebruik vanwege allerlei toevoegingen die gebruikt worden. Paardenvlees of rundvlees zou dan mijn minste zorg zijn...

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.