Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 8 maart 2013

33 tips om duizenden euro’s per jaar te besparen

33 tips om duizenden euro’s per jaar te besparen en de meeste tips zijn ook nog goed voor het milieu en voor je gezondheid!

1. Neem een klein(er) huis. Zorg dat je huis zo klein mogelijk is en je er toch comfortabel in kunt wonen. Grote huizen kosten meer om te verwarmen en aan belasting of huur. Zorg dat je niet te veel ballast verzamelt door regelmatig spullen die je niet meer gebruikt weg te doen.
2. Zorg voor een kleine auto. Door in een kleine auto te rijden bespaar je heel veel euro’s. Nog beter is het de auto weg te doen.
3. Zoek het in 2e handsartikelen. Voordat je besluit iets nieuws te kopen, kijk of je iets gebruikts kunt kopen/krijgen. Misschien heeft iemand in je familie nog iets staan in de garage of in de schuur, ga naar de kringloop of zoek op internet naar iets bruikbaars. Ook is er heel leuke 2e handskleding te koop.
4. Ga minder vaak uit eten. Als je uit eten gaat, ben je al snel 20 à 40 euro per persoon kwijt. Thuis kun je voor hetzelfde geld wel 10x eten.
5. Als je uit eten gaat, doe dit dan zuinig.
Als je met zijn tweeën uit eten gaat, neem dan samen 1 voorgerecht en 1 hoofdgerecht en deel de maaltijd. De porties zijn vaak zo groot dat je het eten anders helemaal niet op kunt.
Neem alleen een voorgerecht en geen hoofdgerecht. Ik heb ook wel eens 2 voorgerechten genomen: Soep en een salade.
Kies een goedkoop, 0 sterren restaurant.
Bestel kraanwater.
Neem geen dessert.
6. Neem je lunch mee naar je werk. Zorg voor een gezonde lunch en mijd de kantine.
7. Doe niet mee aan de mode en kies kleding die altijd in de mode is: spijkerbroeken, t-shirts, poloshirts, simpele jurken in rustige kleuren. Maak je simpele basiskleding af met goed gekozen accessoires zoals een mooie sjaal of een leuk sierraad.
8. Ga niet uit winkelen om het winkelen. Ga alleen shoppen als je precies weet wat je wilt hebben. Stop impulsieve aankopen (zie 30 dagen lijst in punt 9).
9. Gebruik een 30 dagen lijst. Als je iets graag wilt kopen, noteer je dat op je lijstje met de datum. Maak met jezelf de afspraak dat je artikelen van je lijstje mag kopen als het er na 30 dagen nog steeds op staat, dan weet je zeker dat je het echt graag wilt hebben en dat het voor jou de moeite waard is. Het gaat hierbij uiteraard niet om levensmiddelen of medicijnen.
10. Neem een abonnement op de bibliotheek. Koop geen boeken en tijdschriften, maar leen ze.
11. Zoek gratis vermaak. Je kunt veel besparen door niet naar de bioscoop, het theater of een pretpark te gaan. Ga naar open dagen, ga naar het park of de kinderboerderij.
12. Zorg voor gratis beweging, dat is beter dan de sportschool. Wandelen, hardlopen en fietsen kosten bijna niets en zijn wel heel gezonde vormen van beweging. Opmerking: voor hardlopen heb je wel goede hardloopschoenen nodig.
13. Verkoop je overbodige spullen. Verkoop levert geld en ruimte op.
14. Stop met roken. Roken is duur en heel ongezond.
15. Drink minder alcohol. Grote(re) hoeveelheden zijn ongezond en duur. Je kunt zonder.
16. Drink kraanwater. Een toelichting lijkt me overbodig.
17. Beperk je hoeveelheid zoetigheid. Snoep en toetjes maken dik en je hebt ze niet nodig. Er zitten geen nuttige bouwstoffen in.
18. Blijf thuis. Doe iets leuks met je gezinsleden of als je alleen bent, neem een fijn boek of ga weblogs lezen.
19. Zeg je abonnementen op. Heb je je kranten en tijdschriften echt nodig?
20. Maak en doe en repareer het zelf. Je kunt meer dan je denkt.
21. Werk je schulden weg en stop met het betalen van rente.
22. Stop met het kopen van gemaksvoedsel. Koop basisvoeding en bereid zelf je maaltijden.
23. Stop met je abonnement op je mobiele telefoon. Twintig jaar geleden waren er helemaal geen mobiele telefoons en niemand miste ze. Als je toch bereikbaar wilt zijn, neem een prepaid mobiel. Ik gebruik mijn prepaid mobiel alleen in dringende gevallen en verbruik 15 euro per jaar.
24. Koop kleding in de opruiming.
25. Bezuinig op stroom en gasverbruik. Dit doe je door je was niet in de wasdroger te drogen, spaar- of LEDlampen te gebruiken, sluipstroom uit te schakelen, een extra vest of trui aan te trekken, alleen de ruimte waarin je leeft te verwarmen en te verlichten. Doe een deksel op je pannen en zet de energiebron zo zuinig mogelijk. Douche 5 minuten en laat de buitendeur niet onnodig open staan.
26. Kook in het voor en vries porties in. Dit scheelt gas, maar zorg dan wel dat je deze ingevroren voeding niet in de magnetron ontdooit, want dat kost dan wel weer stroom. Peulvruchten kook ik altijd voor meerdere keren tegelijk. Erwten en bonen hebben een lange kooktijd, dus het is heel zinvol om meer porties te maken.
27. Was je kleding minder vaak. Sommige mensen gooien alle kleding na 1x dragen in de was. Als kleding er schoon uitziet en niet ruikt, kun je het best meerdere keren dragen. Minder wassen scheelt stroom en was-slijtage.
28. Droog je was op de waslijn.
29. Eet minder vlees. Eet eens vegetarisch en halveer je porties vlees.
30. Neem een simpel ontbijt. Een gewone bruine of volkoren boterham kost bijna niets en is heel gezond.
31. Koop alleen aanbiedingen die je echt nodig hebt en geen dingen die je anders nooit zou kopen. Vraag om reclamecheques als het artikel dat je wilt hebben uitverkocht is.
32. Neem bruikbare houdbare aanbiedingen ruim op voorraad. Is er diepvriesvis in de aanbieding die jij regelmatig koopt, koop dan 5 of 10 pakjes. In de diepvries kun je voeding lang bewaren.
33. Fiets! Doe boodschappen op de fiets, ga naar de werk op de fiets, maak recreatieve tochtjes op de fiets, breng je kinderen op de fiets naar school. Ik heb zelfs tijdens een ziekenhuisopname de fiets gebruikt. De fiets bleef tijdens de 2 nachten in de stalling staan en na afloop ging ik op de fiets weer naar huis. Deze behandeling in het ziekenhuis had geen ingrijpende gevolgen voor mijn fietsconditie, dus het kon prima, het scheelde behoorlijk wat aan taxikosten.

Maar let op!
Fijne, belangrijke dingen niet moet je schrappen uit je leven. Wel heeft het zeker nut stil te staan bij de keuzes die je maakt. Waar het uiteindelijk om gaat, is dat je zonder geldzorgen kunt genieten van het leven. Kunst en cultuur maken daar ook deel van uit. Ik heb ook nog steeds een abonnement op een krant. Maar er zijn wel degelijk abonnementen die ik opgezegd heb, bijvoorbeeld een abonnement op een damesblad en een abonnement op de sportschool. In het blad stond toch weinig dat ik echt de moeite waard vond om te lezen en sporten op de sportschool vond ik persoonlijk echt een straf. Misschien zijn er ook mensen die het geweldig vinden op de sportschool, die betalen waarschijnlijk met plezier hun abonnement, maar ik ga geen geld aan uitgeven aan iets dat ik eigenlijk vreselijk vind. Ik zwem, fiets en wandel voor mijn plezier en daar geef ik als het nodig is graag geld aan uit.

23 opmerkingen:

 1. En zo gaat het lukken, bedankt voor de reminder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nr 1 is niet zo 123 te realiseren. Maar de rest wel is haalbaar, lijkt mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Tip 5 (voor en hoofdgerecht delen) vind ik echt heel erg.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tip 5 vind ik maar niks. Als wij uit eten gaan, is dat een feestelijke gebeurtenis waarvoor wat geld opzij is gelegd. Meestal eet ik een hoofdgerecht en mischien een dessert. En een glaasje wijn erbij. Hoewel we erg zuinig leven is het op z'n tijd extra heerlijk om eens buiten de deur te eten. Met je andere tips over eten ben ik het eens, door zoveel mogelijk zelf te maken (in mijn geval brood, yoghurt, jam, we hebben een flinke moestuin en kippen) kun je enorm veel geld besparen en het is ook gezonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. We gaan zelden uit eten. Maar als we gaan, die twee keer per jaar, dan kiezen we gewoon wat we willen. Het is dan echt feest.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als we uit eten gaan, neem ik ook twee voorgerechten, maar gewoon omdat ik niet meer trek heb en voorgerechten meestal lekkerder vind. Hou van liflafjes.

  Het meeste doen we al. Kleiner huis wordt hem effe niet. Net als zonder auto met de dichtstbijzijnde stad op 10 km weg. Maar verder: kan bijna overal zonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Tip 5 word hem niet ,zelf gewerkt in de Horeca , daar gruwen ze van en berekenen een extra couvert vanwege gebruik en reinigen servies . De rest doe ik al jaren . Behalve roken , dat moet ik nog laten . Alcohol vind ik overbodig . Kleiner huis moet binnenkort komen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij hebben nooit een auto gehad. Hebben echter wel het geld dat anderen er aan uit gegeven hebben opzij gezet. Dit heeft het na 35 jaar sparen mogelijk gemaakt om in een goedkope regio van Nederland ( oost-groningen) handje kontantje een huis te kopen en daarbij nog eens vroeg ( 58 jaar ) met vroeg pensioen te gaan . Voorts hebben we eigenlijk altijd al geleefd naar de door u gegeven tips : dus fietsvakanties ,geen boodschap aan de mode en het onbetaalbara abonnement op de bibliotheek.Als je er dan ook nog in slaagt om je er niets van aan te trekken wat de buren kopen kun je als man en vrouw na een arbeidsleven vaniets meer dan 35 jaar voor ons beiden als god in oost-groningen wonen in een vrijstaand huis met je honden en je eigen moestuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou graag willen weten wat te doen als je boven het bedrag uitkomt wat vrij is van belasting. Ik wil graag door sparen maar wat betaal je als je er boven komt. Lijk me heerlijk zoals jullie dat hebben aan gepakt.

   Verwijderen
 9. Dat was wat ik precies moest leven. Dank u wel om dat te delen met ons. Wij gaan gelijk beginnen met sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ga uit eten bij vrienden en nodig die ook uit,grote hoeveelheid koken is voordeliger

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Veel goede tips, bedankt, de meeste pas ik al toe, en zo kom ik prima uit met mijn heel lage inkomen :-)
  Ik wil er graag toch nog eentje aan toevoegen:
  Sluit je gordijnen en hang ook gordijnen voor de buitendeuren. Maak er liefst een soort halletje mee zodat de deur nog wel open kan.
  De huiskamer wordt er gezelliger van (het dempt ook geluiden, maakt de omgeving rustiger) en echt, je bespaart tientjes per jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik word depressief van deze lijst. Ik geef m'n hele salaris uit. Aan vaste lasten en 'n btje aan leuke dingen. Prima als je zuinig wilt leven, ieder z'n ding (behalve als het noodzaak is, want dàt vind ik ècht een ander verhaal), het beetje ruimte dat ik per mnd heb geef ik uit aan zoveel mogelijk leuke dingen. Die laatste jas heeft geen zakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. We leven maar een keer. De uitkeringen zijn net te weinig om van te leven en te veel om te kreperen. Dus als het kan neem ik het er van. Zuiniger leven dan nu is niet meer mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb ook altijd best wel zuinig geleefd en op een gegeven moment pluk je daar de vruchten van ,Ik vraag mij ook af nl zou ik mij gelukkiger voelen met dure kleding en dure linnengoed voor je bed enz of zou ik mij gelukkiger voelen als er altijd wat reserve is voor onverwachtse dingen .Het is maar net hoe je het bekijkt en nu ik op de ww zit een poosje kan ik mij een pedicure opleiding veroorloven om zo werk te krijgen voor later wat ik ook erg belangrijk vind.Ik voel mij in elk geval happy met hoe ik omga met mijn geld

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Die lijst vind ik maar niets leef dan niet waarom spaarzaam zijn.Als je ouder bent is men toch tevreden met minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet verplicht hoor, om te besparen. Het zijn maar tips om te besparen.
   Overigens kun je in mijn ogen prima zuinig zijn en genieten van het leven.

   Verwijderen
 16. Ikzelf heb het serieus zwaar gehad. Nu kijk ik wekelijks of er tips komen waardoor ik kan besparen zonder al teveel moeite. Sinds vorige maand ben ik zelf vaatwasmiddel gaan maken duurt amper 5 min en werkt net zo goed. Wasverzachter en spoelglansmiddel heb ik vervangen door azijn. Ook gebruik ik mijn droogkast zo weinig mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Had gehoopt nog iets te vinden maar kom tot de conclusie dat ik al zo leef.

  BeantwoordenVerwijderen