Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 10 april 2013

Hoe kun je besparen zonder er veel last van te hebben?

Zuinig leven is bij mij in de loop van de jaren een levensstijl geworden. Ik hoef er niet veel moeite voor te doen en het voelt ook niet als afzien. Naar mijn mening zou ik veel zuiniger kunnen en doe ik al tamelijk luxe met mijn uitgaven. Maar wat doe ik nu eigenlijk om te zorgen dat er geld overblijft en het geld niet met bakken tegelijk de deur uitgaat?

Zuinig met energie.
Ieder jaar een nieuwe energieleverancier met overstapbonus
Weinig abonnementen
Profiteren van aanbiedingen. Als een product, bijvoorbeeld gehakt, zuurkool of het wasmiddel voor de helft van prijs is, dan sla ik groots in, zodat ik nog lang van het voordeel kan profiteren.
Koken zonder pakjes en zakjes.
Geen luxe eten als vleeswaar en biefstuk.
Regelmatig vegetarisch eten: bonen en erwten, eitjes
Veel goedkope groenten van het seizoen, zoals in de winter wortelen, uien en kool.
Geen frisdranken en sapjes kopen, alleen bij heel bijzondere gelegenheden
Geen alcoholische dranken, ook alleen bij heel bijzondere gelegenheden
Kleding deels in aanbiedingen, deels tweedehands kopen
Autoloos leven

Als ik zou willen of zou moeten, zou ik zeker nog op mijn uitgaven kunnen besparen, maar de noodzaak is er niet. Dus zo nu en dan koop ik een bak ijs als toetje, oude kaas, gerookte zalm, verse olijven, een gloednieuw kledingstuk, een leuke plant voor de tuin, zomaar omdat het kan!

Staar je niet blind op alleen bezuinigen op boodschappen of energie. Het gaat om het grote geheel. Probeer in je vaste lasten te snijden door:
-  kritisch te kijken naar het aantal mobiele telefoons in je huishouden, welke abonnementen heb je voor mobiel bellen. Kan dat misschien goedkoper?
- misschien kun je een andere internetleverancier vinden die hetzelfde levert, maar toch goedkoper is.
- verzekeringen te screnen op nut en kosten. Je kunt ook overstappen naar een andere verzekeraar. Klik hier.

9 opmerkingen:

 1. Wat bezuinigen betereft ben jij echt geweldig! Hopelijk lezen veel mensen met geldzorgen jou blog, want ze kunnen heel veel van je leren! Ik lees al jaren mee en leer toch nog steeds iets bij! lies Peet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor mij is de grootste consuminderles blij en tevreden zijn met wat ik heb (heel veel en niet alleen in materieel opzicht!) en niet kijken naar wat ik niet heb. Ik vind het opvallend hoeveel mensen gezegend zijn met mooie, gezonde kinderen een groot huis met grote tuin vol speeltoestellen en moestuin, minimaal 2 auto's die desondanks niet tevreden zijn en altijd klagen en zeiken over hetgeen ze niet hebben. En weet je, dat houdt nooit op, want er zullen altijd wensen overblijven... Tevreden en blij zijn met een ijsje, een plant of een lekker stukkie kaas is niet afzien, maar pure rijkdom!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik had bij ah de nutella in de aanbieding gekocht en vanmiddag een broodkapje met terwijl ik het heel lekker vond dacht ik wat fijn toch onze schulden worden minder ik ga steeds meer naar alles kijken wat hebben we het eigenlijk nog steeds goed,dus ik ga ervoor.

   Verwijderen
 3. Ook wij ervaren het als heerlijke luxe, als we eens een zakje rasp kaas over de spaghetti doen. Geen normale kost en zo af en toe zorgt het voor een heel rijk gevoel! Dat verdwijnt als het er altijd zou zijn. Genieten van wat er wel is en dan zelfs nog soms de luxe hebben van iets extra's.. een kopje koffie op een terras.. wat wil een mens nog meer?!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik jouw lijstje zie, dan kan ik nog veel veranderen om nog zuiniger te leven ;-) Sommige dingen lijken op het eerste gezicht misschien erg, maar kunnen ook gewoon een kwestie van wennen zijn. Ik zoek ook steeds naar nieuwe mogelijkheden en soms zijn er ook wel weer dingen die ik opgeef, omdat ik er niet echt blij van kan worden. Maar ik probeer wel steeds weer wat mee te pakken. Nu gaat vriend bijvoorbeeld straks sporten, dus zet ik de open haard aan met gratis hout en laat ik de kachel voorlopig nog op de nachtstand staan. Het scheelt toch weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. net thuisgekomen van de koopjesjacht bij AH en C1000.
  veel ingeslagen als voorraad en alleen de levensmiddelen die ik daadwerkelijk gebruik, dus alledaagse zaken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zou zelf nooit zo ver kunnen gaan. Geen vlees/vis bij het avondeten en geen lekker biertje/wijntje in het weekend. Dan moet ik toch echt in de schuldsanering zitten wil ik zo ver gaan (maar lekker eten is dan ook één van onze passies waar ik niet op wil bezuinigen).

  Een autoloos leven zou niet kunnen met mijn werk. De ene keer zit ik bij een klant in Eindhoven en dan weer in Amsterdam. Wel is het de bedoeling om binnenkort de tweede auto eruit te doen. Die hebben we nu nog nodig voor het werk van mijn vriendin, maar zodra ze voor de eigen praktijk gaat beginnen, gaat die auto de deur uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat vind ik wel een heel interessante tip: elk jaar van energieleverancier wisselen voor de bonus...ik denk dat je daar veel mee kunt verdienen.
  Zelf heb ik vorig jaar een contract voor 3 jaar afgesloten bij Greenchoice. . in de hoop dáármee voordeliger uit te zijn ivm de stijgende energieprijzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. het grappige is dat als je eenmaal gewend bent om veel dingen minder of helemaal niet meer te doen dat je dan niet eens meer mist, ik eet heel vaak heel erg simpel ,maar af en toe weer eens iets luxer en dat doen we dan meestal op een doordeweekse dag ,dat voelt dan heel erg luxe en geniet je er des te meer van omdat het weinig voorkomt. zo aten we net een runderrollade bij het eten hmmmmm heerlijk en morgen word het dan weer een simpel stukje vlees of gewoon geen vlees, door bewuste keuzes te maken en alleen af en toe eens uit de band te springen genieten we van de dingen die we vroeger heel gewoon vonden nu veel meer en dat geeft een rijk en zeer tevreden gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen