Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 18 april 2013

Keuringsdienst

Gisteren weer eens heerlijk uitzendingen van de Keuringsdienst van Waarde gekeken op uitzending gemist. Voor wie niet op de hoogte is van deze programma's: het zijn interessante consumentenprogramma's over producten en hun herkomst.  Over hoe productie plaatsvindt, over rare zaken. Er wordt de laatste tijd altijd uitgegaan van een kijkersvraag.
Ik bekeek de uitzending over walnotenolie. Deze olie is per kg een stuk goedkoper dan losse noten, hoe kan dat?
En verder een programma over suiker die mogelijk van bietsuiker naar rietsuiker omgetoverd wordt.
Hier is de link naar deze uitzending.
Ik heb al heel veel uitzendingen bekeken, o.a. over hoe mandarijntjes op sap gemaakt werden. Ik heb daarna nooit meer mandarijntjes gekocht.
Kijk jij wel eens?

12 opmerkingen:

 1. Ik kijk,als het onderwerp hier gegeten wordt.En heb er heel wat van geleerd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja ik kijk ook, maar niet altijd. Het onderwerp moet me interesseren. Maar ik vind het wel een leuk en leerzaam programma.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het zijn leuke en soms heel verrassende programma's. Die met de ballen van bevers vond ik héél curieus! Bevergeil als smaakmaker in je consumptieijs!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kijk ook wel maar die van de mandarijntjes op sap heb ik niet gezien. Toevallig ligt mijn boodschappenlijstje voor vandaag klaar en staat er een blikje mandarijntjes op sap op. Zo handig voor in de lofsalade. Niet doen dus...?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nu een groot deel van de aflevering bekeken, blijf steken bij de gootsteenontstopper... Kijk straks wel verder maar ik geloof dat ik het blikje mandarijntjes op sap toch maar vast van mijn lijstje schrap...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die partjes mandarijn staan eerst een tijdje in gootsteenontstopper en vervolgens wordt dit loog geneutraliseerd met zoutzuur. Brrr

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Als het een onderwerp is wat me aanspreekt kijk ik wel vaak. Mandarijntjes in blik heb ik daarna ook nooit meer gekocht. Ik vind het een leerzaam en prettig programma.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke uitzendingen zijn dat. Een blikje mandarijntjes kun je vervangen door een dik afgeschilde sinaasappel waarvan je de partjes tussen de vliesjes lossnijdt. Lekker voor in de lofsla of in de yoghurt. Als je het boven een kom doet heb je ze ook nog op sap. Is echt het proberen waard en niet moeilijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik vond de laatste uitzending over de liaan echt hilarisch, heb letterlijk dubbel gelegen van het lachen...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat van die mandarijntjes valt wel mee denk ik. In dit voorbeeld wordt gootsteenontstopper en zoutzuur gebruikt, dit zijn een loog en een zuur. En door deze twee vloeistoffen te nemen klinkt het ineens heel leuk en vies voor in een tv programma. In de fabriek wordt waarschijnlijk een ander loog en een ander zuur gebruikt. De twee vloeistoffen heffen elkaar op waardoor je een neutrale PH krijgt. Er is dan niks schadelijks meer aan. Het loog zit er niet meer in en het zuur zit er niet meer in, samen zijn ze een andere vloeistof geworden. Ik zou ze nog gerust durven kopen hoor.
  Anna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er wordt zeker wel natronloog (gootsteenontstopper) bebruikt en zoutzuur. De oplossing die ontstaat is keukenzout in water. Daar is niets griezeligs meer aan, en ook daar vind je na verdere bewerking niets terug in het eindprodukt. Maar wel begrijpelijk dat het een raar idee is voor de consument toch?

   Verwijderen
  2. Google toch maar eerst gebruiken want er zit toch wel een akelig chemisch goedje in de mandarijntjes op sap in blik!

   Verwijderen