Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 26 april 2013

Toch nog geld uit de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten!

Een extraatje van de minister
De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) is er gekomen in verband met het verdwijnen van belastingaftrekposten buitengewone uitgaven wegens dieetkosten en andere kosten die chronisch zieken maken, bijvoorbeeld een duurdere aanvullende zorgverzekering. Een aantal jaren geleden verdween de belastingaftrek en verscheen de tegemoetkoming WTCG. Andere jaren ontving ik altijd in november een brief met daarin gegevens over de tegemoetkoming uit de Wtcg. Afgelopen herfst heb ik niets ontvangen, dus ik dacht dat ik daar niet meer voor in aanmerking kwam.
Mijn conclusie: waarschijnlijk wegbezuinigd, ik heb geen belastingaftrek en geen tegemoetkoming meer en ik mag een hoger eigen risico in de zorg betalen. Dat is nu een keer het lot van een chronisch zieke. Ik mag blij zijn dat ik nog met een redelijke conditie op deze aardbol rondloop (en eerlijk gezegd ben ik dat ook wel)

Toen ontving ik vandaag een brief van het CAK dat ik over zes weken 308 euro op mijn rekening ga ontvangen! Toe maar, wat een verrassing! Ik krijg toch nog een Wctg tegemoetkoming 2011!
Blijkbaar hebben ze daar bij het CAK een rommeltje gemaakt van de administratie, want hoewel ik al verschillende keren Wtcg geld ontvangen heb en mijn bankrekeningnummer bij hen bekend zou moeten zijn, is volgens het formulier mijn rekeniningnummer en de tenaamstelling onbekend.
Op de site van het CAK staat ook dat de tegemoetkoming 2011 in december 2012 wordt uitgekeerd, mijn geld komt aanzienlijk later.
Er hoeft geen postzegel op de enveloppe met de antwoordkaart, dus dat ga ik snel even regelen, zodat ze bij het CAK weer weten waar het geld naar toe kan!
Eind mei ontvang ik ongeveer 1000 euro vakantietoeslag en daarna half juni ook nog de tegemoetkoming Wtcg. Het geld stroomt hier binnenkort weer binnen!

Wil je meer informatie over de Wctg, klik dan hier.

11 opmerkingen:

 1. Hé wat fijn voor je. Ik heb hem de laatste keer gekregen in december 2012. Dat was over 2011. Dit jaar is-ie voor mij wegbezuinigd. Mijn ziekte is niet veranderd maar door de scherpere regels kom ik er niet meer voor in aanmerking.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Pecunis2: Voor mij geldt hetzelfde. Over 2012 krijg ik niet meer een Wtcg uitkering. Ziekten en inkomen zijn niet anders, de politiek is anders.

   Verwijderen
 2. Dat zijn de berichten!! Lekker meegenomen.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dan is er ook nog de Compensatie Eigen Risico.
  Had jij hier trouwens zelf actie voor ondernomen of kwam deze tijding 'spontaan'?
  Sorry, anoniem.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is ook wel eens fijn hè Zuinigaan. Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Voor mij geldt hetzelfde. Nadat ik in december 2012 gemaild had over de Wtcg kreeg ik het antwoord dat ik hier niet voor in aanmerking kwam.Daarvoor wel,en mijn diabetes was echt niet over en het is nog echt een chronische ziekte. Maar gisteren ook hetzelfde bericht als jou, en ook ik moest het rekeningnummer invullen. Nou, vooruit,ik ben blij dat er nog 306 euro aankomt. Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij mij precies hetzelfde. In december had ik volgens de informatie van Wtcg geen recht op een tegemoetkoming. Ook al is diabetes nog steeds een chronische ziekte en ik er ook niet plotseling van genezen ben. Maar gisteren dus toch de brief, ik heb direct het ontbrekende rekeningnummer (stond wel op de brieven van de voorgaande jaren, maar enfin) ingevuld en weer op de bus gedaan. Ben blij dat er toch 308 euro aan komt, had er helemaal niet meer aan gedacht. Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad een beetje verwonderlijk. Ik had in december, toen in de site raadpleegde, geconcludeerd dat ik geen recht maar had op een tegemoetkoming. Maar nu ontvang ik toch geld. Misschien had ik naar het verkeerde jaar gekeken?

   Verwijderen
 7. Ook wij kregen vandaag de brief. Ik had al gedacht dat we over 2011 niet in aanmerking kwamen. De compensatie eigen risico, ik meen 86 euro hadden we al gehad. Leuke verrassing!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. komt het geld van cak 28 november op de rkening heb namelijk gehoord van wel een vriend en vriendin krijgen het namelijk 28 november 2013

  BeantwoordenVerwijderen