Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 18 mei 2013

Betaalproblemen

Volgens nu.nl heeft 1 op de zeven Nederlanders betaalproblemen en een deel ligt daar 's nachts van wakker. Het lijkt me heel naar om betaalproblemen te hebben.

Wat doe je dan?

Het lijkt een goed idee om te gaan lenen. Dan heb je weer geld en kun je diegenen die geld van jou moeten hebben betalen. Maar............. lenen is een schijnoplossing!
Je hebt even wat meer geld omhanden, maar aan de bron van je betaalproblemen heb je niets gedaan. Het hoofdprobleem, de bron van de betalingsproblemen is dat er minder geld binnenkomt dan er uit gaat. En dat probleem wordt met een lening, een SCHULD dus, alleen maar groter.
De spaarrentes zijn heel laag, je moet moeite doen om op je spaarrekening meer dan 2% rente te verkrijgen. Maar de rente op schulden is vaak hoog, je betaalt zo 9,5% of soms wel meer bij een doorlopend krediet. Stel je leent 5 jaar lang 5000 euro, de rente is 9,5%. Hoeveel rente heb je dan betaald? €2375 euro en dan heb je nog geen cent afgelost!

Voor schulden zijn 2 oplossingen die je beide tegelijkertijd kunt toepassen.
1. Zorg voor meer inkomen.
Hoe doe je dat in een tijd van werkloosheid?
Soms is dat niet gemakkelijk, dat geef ik onmiddellijk toe. Niet voor iedereen is werk beschikbaar. Ik geef een aantal suggesties voor bijverdiensten:
als je een tuin hebt: kweek je eigen eten. Zaad kost weinig en jij doet de rest. Je verdient als het ware in natura
oppassen op kinderen - maak goede reclame, zodat het duidelijk is dat ze jou moeten hebben voor oppas in het weekend of 's avonds
oppassen op honden - een vriendin van mij doet dit werk. Ze past bij haar thuis voor ca 15 euro per dag op hondjes. Haar klanten krijgt ze via internet.
Op het tabblad 'bezuinigingstips' vind je een heel veel manieren om extra geld te verdienen.

2. Zorg dat je minder uitgeeft, zodat je geld overhoudt en af kunt lossen.
Bespaar en bezuinig waar dat kan. Ik heb een heleboel tips verzameld. Onder het tabblad bezuinigingstips vind je allerlei tips om te bezuinigen. Er is ook een tabblad zuinige recepten, waar je goedkope recepten kunt vinden.

Als je veel schulden hebt, dan is het misschien wel een tijd afzien, maar op een gegeven moment dan is het einde in zicht en dat geeft veel voldoening. Als je meer wilt lezen over aflossen van schulden, lees bijvoorbeeld hier, bij Maarten Steendam (18.000 euro in ongeveer 3 jaar helemaal afgelost) of hier bij Harry (28.000 euro in 6,5 jaar bijna afgelost)

10 opmerkingen:

 1. Wat dacht je van een folderwijk of een plaatselijk krantje rondbrengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op zich prima tips.
  Maar mensen die in de schuldsanering of de bijstand zitten kunnen niet zomaar bijverdienen (ook geen folderwijk of krantenbezorging, zelfs MP verkoop dient men officieel op te geven) zonder dat het wordt ingehouden op hun uitkering, of wordt verrekend met hun vrij te laten maandbudget.

  Een vervelende val waar men in vastzit. Die mensen hebben wellicht meer aan de besparingstips, die je (heel goed) ook aanreikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zijn er veel! Ik ben benieuwd welk deel om hypotheekschulden gaat en welk deel om meer consumptieve schulden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb MP inkomsten wel netjes opgegeven bij mijn uitkering maar duidelijk erbij gezet dat het verkoop van eigen spullen was. Het was niet veel maar ik hoefde niets terug te betalen.
  Schulden waar een torenhoge rente op zit, zou je wel eventueel beter kunnen aflossen met een lening met een lagere rente. Ik had "gelukkig" alleen een dieprood doorlopend krediet, ik betaalde de eerste tijd al meer dan 100 euro rente per maand!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Anoniem@ ...mensen die in de schuldsanering zitten kunnen op deze manier toch wat extra aflossen, al is het maar 10 euro per week en mensen die in de bijstand zitten en folder/kranten bezorgen dragen dan toch ZELF weer een steentje bij aan hun inkomen. Dat is toch altijd beter dan niks doen, lijkt me, zeker voor je gevoel van eigenwaarde.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @ Tecla, het onderwerp was: verhogen van je inkomsten. Niet het vergroten van je eigenwaarde. Met een vergrote eigenwaarde verhoog je je inkomen niet, als je al tekort komt.

   Verwijderen
 6. sommigen snappen er echt niets van als je bijstand hebt mag je niet bij verdienen, geef je het op wordt het van je bestaande inkomen afgehouden dus heb je er niets aan,mensen die in de schuldsanering zitten komt niet alleen van leningen er zijn mega veel andere dingen waardoor het kan komen,en dan kan je wel gaan bezuinigen maar als je laag inkomen hebt bezuinig je overal al op en heb je in de meeste gevallen al van de voedselbank,,en plantjes kopen voor de tuin kan je ook brood voor kopen want je moet eten ..

  BeantwoordenVerwijderen
 7. als je in de schuldsanering zitgaan als je inkomsten naar de schuldsanering die verwerkt het naar de schuldeisers en zomaar extra aflossen zal niet gaan dus wel duidelijk dat er veel het niet begrijpen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Op nl.care.com vindt u eenvoudig vacatures voor bijbanen zoals babysitter, hondenuitlater of huishoudelijke hulp!

  BeantwoordenVerwijderen