Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 19 mei 2013

Wil je nog een hotdog? Of een knakworstje misschien?

Op de site van de NRC vind je een stukje over de productie van hotdogs, met een zeer verhelderend Youtube-filmpje:

Ooit at ik regelmatig hotdogs, knakworstjes en bockworsten. De laatste tijd heb ik er vrijwel mee gestopt: te zout, eigenlijk niet echt lekker.
Maar na dit filmpje hoeft het van mij helemaal niet meer.

10 opmerkingen:

 1. Ik eet af en toe knakworst gemaakt in de worstmakerij van de slager waar ik werk. Dan durf ik het wel, ik weet precies wat erin gaat.
  Maar inderdaad als je dit filmpje ziet......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond het nogal meevallen, gewoon snijafval van vlees, met smaakmakers. Ik had erger verwacht ;-)
  Ik eet ze nooit, ze smaken nergens naar voor mijn gevoel.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heerlijk zo op de vroege ochtend ;) Gelukkig at ik ze al niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het zou me niet verbazen dat het met veel vleeswaren ongeveer hetzelfde is.
  Ik eet sinds kort af en toe wel knakworst omdat ik ondertussen al blij ben als er eens een keer geen gluten op het etiket staan of er stiekem in zijn gestopt. Als je glutenvrij en koemelkvrij moet eten blijft er in Nederland zeer weinig voedsel over. Ik eet het liefst onbewerkt voedsel, maar soms kan dat niet omdat ik dan te moe ben om te koken.

  VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat ik het filmpje niet kan zien. Zal hem straks nog even openen op de computer.

  Ik heb dan nu ook met eten van de gele M. Op zijn tijd vond ik een hamburger best lekker. Nu moet ik alleen elke keer denken aan die hamburger die er naar 14 jaar nog steeds goed uitzag. Elke keer als ik dat beeld oproep hoef ik niet meer. :+

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ach, is met veel dingen zo als je ziet hoe het gemaakt wordt dan lus je het niet meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ja, 35 jaar geleden zag ik hoe ik een frikandel werd gemaakt, ik ben daarna 10 jaar vegetarier geweest, nu eet ik wel vlees maar mondjesmaat...en alleen biologisch

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Getsie..., maar ik had ook niet anders verwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat geldt niet alleen voor vleesproducten ... alle kant-en-klare zooi kun je beter mijden. Gewoon weer zelfmaken, weet je precies wat er in zit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het niet speciaal goor eruit zien. Heel veel kantenklaar ´voedsel´ wordt zo gemaakt. Wat je niet ziet is, wat voor vlees er precies ingaat. Dat kan gerust vlees zijn van beesten die al een paar jaar geleden zijn geslacht, dat de halve wereld over gereisd is en dat in allerlei vrieshuizen opgeslagen heeft geleden. Heel ver van de oorsprong dus en vast niet zoals het ooit bedoeld was. Ik ben sinds een paar maanden overtuigd planteneter en eet ook geen zuivel meer. Als je goed beseft hoe je aan melk en eieren komt (ik noem alleen maar de overbodige stierkalfjes en de miljoenen haankuikentjes die versnipperd worden) hoeft het van mij niet meer. Doe mij maar gewoon groenten, granen, noten, zaden. Eet ik veel lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen