Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 25 mei 2013

Dure boodschappen

Vanmorgen schreef ik een bericht over eten en drinken voor 5 euro per dag, alles inbegrepen. Ontbijt, lunch, tussendoor, warme maaltijd, alles tesamen voor 5 euro per dag, inclusief 2 ons groenten en 2 porties fruit per dag. Dat bedrag lukt mij meestal wel.

Gewoon voor de lol ben ik eens op de site van de AH gaan kijken hoe duur boodschappen ook kunnen zijn.
Groenten:
geschilde witte asperges 6,49 per 400 gram = 16,23 per kg
wilde spinazie (bonus) 400 gr voor 2,99 = 7,48 per kg
groene aspergetips 100 gr voor 2,69 = 26,90 per kg
tomatenmix 360 gr voor 2,49 = 6,92 per kg
sugarsnaps 200 gr voor 2,29 = 14,50 per kg

een lekker stukje vlees of vis:
biologische entrecote - 260 gram voor 6,50 = 25 euro per kg
biologische zalm - 175 gram voor 5,25 = 30 euro per kg

en dan nog iets, verse pasta, of krieltjes of zo?
Je hebt verse pasta voor 1,99 per 250 gram. Ik heb geen ervaring, is dat genoeg voor 2 personen? Ik vrees van niet. Eén verpakking per persoon is beter. Als ik 100 gram gedroogde pasta kook, dan dijt dat in het water zo uit!

snel klaar is ook wel eens makkelijk:
stoommaaltijden voor 5,50 per persoon, bijvoorbeeld met geitenkaas

een lekker rood wijntje er bij? Je hebt een Tamboerskloof Syrah voor - 16,99 per 750 ml of misschien een wit wijntje? Ook voor 16,99 heb je een Antonin Rodet Chablis Premier Cru Montmains, zowel de rode als de witte wijn zijn aanbevolen in De Grote Hamersma.

een toetje mag niet ontbreken, die Gü Cheescakes choco/vanilla lijken me wel wat. Ze kosten omgerekend 17,45 per kg. Twee stuks voor 3,14.

Als je dagelijks met de bovenstaande boodschappen of soortgelijke spullen je eten maakt, dan lukt het echt niet om binnen 5 euro per dag te blijven!

16 opmerkingen:

 1. Niet echt zinnig dit soort lijstjes.Duurder dan 5 euro per dag is niet zo ingewikkeld....restaurant, catering, nog duurder...
  je kunt beter een menu publiceren waarin je wel onder de 5 euro blijft, hebben mensen meer aan denk ik persoonlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was dan ook een lolletje. Klik op de knop zuinige recepten voor voeding waarmee je onder de 5 euro pp per dag blijft.

   Verwijderen
 2. 'k Heb die verse pasta wel 's gehad, zo'n bak van 250 gram daar kan je met gemak met twee personen van eten.
  Vooral de gevulde versie ricotta/walnoot is overdreven lekker en dankzij de vulling, vult ie ook nog enorm,
  Hè, wordt 't toch weer goedkoop :)
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is idd heerlijk en zeker genoeg voor twee. Ik eet er twee dagen van of 1x met zn tweeen.

   Verwijderen
 3. Bij je vorige blogje heb ik al wat geschreven, ja mensen die zulke dingen kopen kunnen niets begrijpen van 5 euro per dag.
  Want dat kan best, ik let er nu niet meer zo erg op, maar vroeger was het een must. Voor dat TV-programma heb ik toen een berekening gemaakt van zuurkoolstamppot voor 6 personen met spekjes en rookworst. Geen reactie gehad trouwens.
  Nu eten mijn man een paar dagen asperges, bij mijn Plus waren ze in de aanbieding 3,80 per KG! Krakend vers en goed van formaat. er was hier vast een teler in de buurt di een overschot had.
  Ik maak van kooknat van asperges en schillen lekkere soep, voor de afwisseling vandaag met een preitje.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Die toetjes hebben we heel soms. Erg lekker. Maar nu ik vorige week zelf een citroen crème brûlée gemaakt heb, ga ik toch ook eens uitvinden hoe ik choco/vanille toetje kan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als je een beetje zoekt kan je ook nog luxe maaltijden bereiden voor redelijke prijzen. Wij haalden bijv asperges voor 6 euro per kilo bij een boer. We aten met zijn 3 en.2 euro pp Hierbij een normale aardappel, 20 ct per persoon. Ham 50 cent per persoon en ei, 20 cent per persoon en botersaus 30 ct per persoon. Dan een glaasje witte wijn erbij van de Lidl= 50 ct per persoon. Koffie met melk toe. De maaltijd was dus 3 euro 70 per persoon. De rest van de dag kom je wel door met 1 euro 30. En anders maar ietsjes meer uitgeven op zondag. Maandag aspergesoep en tosti's. Dan halen we wel weer een euro pp in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat klopt inderdaad. Ik was voor 3 dagen 83 € euro kwijt en dat voor 5 personen. Maar goed....Ik heb 175 € pw nu gebudgeteer. Dat lijkt veel maar daar wordt alles van gehaald, kattenvoer, caviavoer en hooi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 175 euro per week is 5 euro per persoon per dag. Als je daar ook nog de verzorging van de beesten bij in hebt, dan doe je heel zuinig!

   Verwijderen
 7. Ik denk dat ik gemiddeld gezien wel toekom met 5 euro per dag per persoon voor voeding. Wij kopen geen biologische groenten of vlees omdat ik dat te duur vind en je toch nooit zekerheid hebt of het wel echt biologisch geteeld of gekweekt werd. Ik koop vooral producten in aanbieding en seizoensproducten die ik dan invries. We hebben ook een grote groententuin die meestal een goede oogst oplevert. De dagen dat we groenten en fruit uit eigen tuin eten, komen natuurlijk goedkoper uit. liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. haha dan kan je beter uit eten gaan,
  ik ben heel erg gelukkig met mijn groenten tuintje,ik heb wel geen asperge in, maar tomaten komkommers bonen sla uien peen brocolie bloemkool enz aardappelen haal ik bij de buren en kist van 25 kg kost €8 euro.
  de warme maaltijd dan, brood en beleg koop ik maar voor 4 persoonen doe ik dankzij deze tuin boodschappen voor rond de €60 euro per week.
  ik vries ook een hoop in voor de winter.
  1x in de week patat dag zelf gesneden patat en 1x in de week pasta oid
  je kunt het zo duur maken als je zelf wil.
  hartelijke groet Didi

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Z'n stoommaaltijd kan goedkoper. Ik kocht er gisteren 1 met kip pesto groente en pasta. Met 35% korting en bonuskorting was hij €1,90. Smaakte best goed voor een kant en klaarmaaltijd. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind 5 euro per dag nog best veel. Meestal red ik het hier met 70 euro voor drie (veel etende) volwassenen. Ik koop bijna alleen basisproducten en veel fruit. Die 70 euro zal de komende tijd wat aan de krappe kant zijn want appels zijn nu erg duur.

  Groetjes, VeggieMo

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Sinds ik blog houd ik bij wat ik uitgeef aan eten.
  (zie wat schaft de pot op mijn blog) 98% vermeld ik hierbij. Het blijkt dat je best eens asperges kunt eten of een biefstukje maar dat zijn dan de traktaties (vind ik) ook patatdag is een dure aangelegenheid maar patat eet je ook niet elke dag.
  Je kunt je eten zo duur maken als je zelf wilt maar gezond eten aardappels/pasta verse groente event. stukje vlees-vis of toch maar vega.... het kan allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Daar gaat het dus nu net om, als ik vlees- groente
  aard-toetje fruit en broodmaaltijd dan kan ik wel met 10 euro per dag rondkomen.
  Want dat doe ik wel vaker dan ben je per week 7x 10
  euro kwijt.
  MAAR....nu komt het de rest erom heen wat je bij koopt maakt het weekbedrag duur.
  Dat is dus zelfbepalend wat je daar aan uit wilt (kunt) geven.
  Want dat vind ik dus moeilijk.
  Want ik zit dan vaak gemiddeld aan de 150 euro per week.
  Met feestjes en als je benzine nodig hebt nog meer.
  Ik moet dus echt alles laten als ik een fijn bedrag per week moet halen.
  Mijn conclusie is: dat kan ik wel even maar niet 3 jaar lang.
  Dus ga ik een middenweg daar in zoeken.
  Als ik die echt heb zal ik erover gaan bloggen
  maar tot nu toe heb ik die nog niet gevonden.
  Sommigen zeggen tegen mij dat moet als je van de schulden af wilt komen.
  Maar ik denk zelf als je ietsje meer doet dat je het toch wat beter volhoud (Geestelijk bedoel ik )
  Te strak de teugels aantrekken vind ik te zwaar.
  Maar er zullen vast mensen zijn die het daar niet mee eens zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Ik moet het kunnen: Het blogje van gisteren ging alleen over eten en drinken voor 5 euro per persoon per dag. Niet over zeep, shampoo, tandenborstels, verjaardagcadeaus, tuininrichting, auto etc.
   Nu ik het daar toch over heb. Misschien moet je toch nog eens kijken of daar bezuinigingen te behalen zijn. Ik heb de indruk van wel
   Over het aflossen van een schuld: Zolang je geen schuldsanering hebt ben jij de baas. Ook al doe je 10 jaar over het aflossen van je schuld, daar heeft niemand zeggenschap over. Alleen jij en je man. Je moet wel beseffen dat als langer over de afbetaling je schuld doet, je ook meer rente betaalt. Hoe sneller je aflost, hoe sneller de te betalen rente daalt.

   Verwijderen