Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 26 mei 2013

Zuinig slapen

Als ik slaap kan ik erg zuinig, ik geef geen geld uit. Ik lig gewoon op één oor in mijn lekker warme bed. Ik koop niets, ik eet niets, de lichten zijn uit en de stekkers van tv en computer zitten niet in het stopcontact, zodat ze niet per ongeluk sluipenderweg stroom vreten. Ook de opladers van mobiel, mp3 en elektrische tandenborstel zitten niet in het stopcontact als er niet opgeladen wordt. In de winter staat de cv thermostaat op 14 of 15 graden, daardoor slaat de cv maar zelden aan. Een uur voor ik naar bed ga zet ik de thermostaat op deze stand. In de slaapkamers staan de radiatoren uit, behalve bij - 20 buiten, dan zet ik ze een beetje open.
Mijn houten bed is oud, het is van mijn grootouders geweest. Die trouwden in 1922, dat is ruim 90 jaar geleden. Het bed heeft mij geen cent gekost, het is nog prima, dus dat kan nog jaren mee. De matras is zo nu en dan vervangen, maar gaat ook al weer heel wat jaartjes mee.
Wat maakt slapen duur?
Een waterbed, kosten aan stroomverbruik ongeveer 175 euro per jaar.
Verwarming of airco aan in de slaapkamer maken slapen ook duur.

Heb jij nog meer zuinige slaaptips?

19 opmerkingen:

 1. Een warme kruik in plaats van een elektrische deken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Laat hier wel modem aanstaan ivm bellen en is ook slecht voor het modem.en hier blijven brandmelders in bedrijf.thermostaat staat hier al weken op 5 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier idem, ik bel met de vaste telefoon via het modem.

   Verwijderen
 3. Het matras tijdens een vorstperiode een dagje buiten leggen. Dan vriezen alle huisstofmijten dood. Behalve goed voor je gezondheid ook goed voor de levensduur van je matras. En je slaapkamer dagelijks een halfuurtje luchten. Dan kan het vocht van de nacht weg.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mm, toch maar eens doen. Ik heb de tip wel vaker gelezen. Omdat ik last heb van astma en allergieën is het waarschijnlijk een erg goede actie. Alleen: die matras over de trap heen en weer slepen is wel een enorm gedoe. Jammer dat ik geen balkon meer heb op de bovenverdieping. Die had ik wel in mijn vorige huis.

   Verwijderen
  2. Je hoeft de matras niet te verslepen. Gewoon je slaapkamerraam wagenwijd openzetten en je matras eventueel rechtop zetten. Als je zoals ik 2 slaapkamers tegenover elkaar hebt, zet je op de andere slaapkamer ook het raam wagenwijd open. Laat het een half uurtje tot een uurtje goed doorwaaien. Ik doe het iedere week als ik mijn bed verschoon. Als je wel iedere winter één of twee maal je beddengoed buiten hangt, komt het wel goed. Vergeet alleen niet af en toe je matras goed te stofzuigen. Helpt ook.

   Verwijderen
 4. Heb je het toch een keer erg koud, kruik mee in bed of een pittenzak warm maken.
  Heb je weerswisseling en een zomer/winter dekbed. Haal ze van elkaar doe ieder dekbed in een hoes en leg ze bovenop elkaar op je bed. Heb je het warm dan sla je er 1 naar achter. Heb je het koud... beide dus. Na 1-2 weken draai je de hele boel om (de beslapen hoes bovenop) en je slaapt onder een schone. Scheel bed opmaken, scheelt geen was alleen je stelt het wassen uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. -Vroeg naar bed gaan, lekker lezen bij een (led)lampje.
  -Als je een koukleum bent: niet de kachel aan maar een kruik mee. Als je die 's avonds na het koken van water voor een kopje thee vult met het restant, ben je misschien voordeliger uit dan wanneer het uit de warme kraan moet komen.
  -Draag een pyjama. Zelf draag ik een joggingboek met een groot tshirt.
  -En natuurlijk: doe lang met je beddengoed. Niet bezwijken voor de verleiding van nieuwe spulletjes!

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waar beddengoed erg van slijt: de wasdroger. Kijk maar eens naar alle pluizen die in je pluizenzeef zitten. Dat was eerst katoen van je dekbedovertrek of lakens. Aan de lucht drogen is dubbel zuinig: je verbruikt geen stroom en je beddengoed slijt minder.

   Verwijderen
 6. Wij hebben op het moment eigenlijk niet eens verwarming in de slaapkamer. We hebben wel een 4-seizoenendekbed, voor als het kouder is. Vriend wil soms nog een elektrisch deken aan, maar dat heb ik liever niet, volgens mij vreet dat stroom.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat valt erg mee, tenminste die van mij. Die gebruikt 75 watt. Als je de deken een uurtje voor het slapen aan doet en dan weer uit kost dat vrijwel niets, namelijk 1,6 cent per keer.

   Verwijderen
 7. Wat betreft stekker uit stopcontacten trekken daar ben ik geen voorstander van liever een schakeldoos met aan/uit knop (of stekkerschakkelaar) want ander heb je na paar jaar uitgelubberde stopcontacten en met die geaarde stekkers wil je nog wel eens een stopcontact los trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Uitgelubberde stopcontacten, krijg beelden van oude witte onderbroeken zonder elastiek ;-)

   Verwijderen
 8. Herinner me dat je in jouw ziekenhuis voor oogdruppels naar de internist moest en daarnannaar deoogarts. Was bijzonder, omdat dat voorheen niet gebeurde. Nu is er een nieuwe website verpillingindezorg.nl. Ga je het daar alsnog melden?
  http://verspillingindezorg.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor het slapen wat (natuurlijke) olie in je haar en een douchemuts daaroverheen. Een nachtje laten inwerken en je hebt een haarkuurtje voor (bijna) niks...
  Groet,
  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor sommige mensen misschien prima, maar ik héb van nature al vreselijk vet haar!

   Verwijderen
 10. Wij slapen al jaren in 'reclame' t-shirts. Wij dragen ze niet in 'wakkere' toestand :-), er ligt hier nog een hele stapel te wachten dus kunnen we nog een aantal jaren vooruit.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik gebruik altijd een gewoon ( 's winters een flanellen) laken op bed met daarop pas het dekbed. Het laken is makkelijk te wassen en de dekbedhoes was ik veel minder vaak: dus minder slijtage en de kleuren van de dekbedhoes blijven langer mooi.

  BeantwoordenVerwijderen