Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 25 mei 2013

Eten en drinken voor 5 euro per dag

Zo nu en dan stuurt het Nibud mij een mailtje met zuinige tips en linken naar hun site. Volgens mij kun je je daar op abonneren, zo kom ik er aan. Hoe je dat precies regelt, dat zou ik even moeten uitzoeken*. De afgelopen keer stond er onder anderen een link hier naar toe. Hoe je voor 5 euro per persoon per dag gezonde voeding kunt kopen. Kijk, dat vind ik wel interessant!
Wat lees ik daar onder anderen?
Dit:
Volgens het Voedingscentrum blijkt dat mensen niet ongezonder lijken te eten door de economische crisis. Sterker nog, Nederlanders kopen minder ongezonde snacks en snoep. Verder gooien we minder eten weg. Ook uit het onderzoek dat het Nibud vorige maand publiceerde bleek dat mensen zijn gaan bezuinigen op hun uitgaven. Bezuinigen op de kosten van eten valt in de eerste twee fases van bezuinigen.

Dat is een gunstig bericht, minder ongezond eten en minder weggooien. Wat dat betreft mag de crisis van mij nog wel even blijven. Dit is gewoon goed voor onze gezondheid en goed voor het milieu! Prima!

Verder nog op de website van het Nibud: budget tips over boodschappen
Stuk voor stuk heel bruikbare tips die elke boodschapper met een beperkt budget in zijn of haar achterhoofd zou moeten houden:

Voedsel- en kledingbanken
Een toelichting op het feit dat mensen die daarvoor in aanmerking komen, terecht kunnen bij voedsel - en kledingbanken
Prijs per kilo
Vergelijk in de supermarkt de kiloprijs of de literprijs van een product. Dan kun je goed prijzen vergelijken.
Acties
Doe alleen mee met acties van producten die je echt gebruikt.
In de koelkast
Check voordat je boodschappen doet je koelkast en voorraadkast. Misschien heb je meer in huis dan je denkt, dan koop je niet te veel beperkt houdbare producten
Meerdere dagen
Koop boodschappen voor meerdere dagen tegelijk, dan kom je niet in de verleiding.
Grote hoeveelheden
Lang houdbare producten kun je uit de aanbieding kopen, bijvoorbeeld wasmiddel of kattenvoer.
Echt nodig?
Koop alleen artikelen die je echt nodig hebt.
Maak een lijstje
Maak een boodschappenlijstje en houd je er aan.
Stoppen
Stoppen met roken, snoepen, alcohol is goed voor je gezondheid en voor je portemonnee.
Voorkom verleidingen
Neem een afgepaste hoeveelheid geld mee en geen bankpas
Verzorgingsproducten
Koop verzorgingsproducten in de aanbieding. Dat scheelt soms wel de helft!
Ooghoogte
Op ooghoogte staan de duurdere merken, dus buk en maak jezelf lang, dan vind je goedkopere merken.

* ik heb het gevonden! Ze sturen een nieuwsbrief. Klik hier en je ontvangt binnenkort ook de nieuwsbrief van het Nibud.

7 opmerkingen:

 1. Ik red het wel voor 5 euro per dag. Als je voor meerdere personen kookt per dag dan wordt het volgens het Nibud en in de praktijk goedkoper.
  (zie wat schaft de pot in mijn blog)
  Toch altijd weer een 'sport' om uit te komen met je huishoudgeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag zuinigaan, ik kijk ook heel vaak bij het Nibud op de site. Vroeger al om te vergelijken hoe het zat met zakgeld en kleedgeld voor de kinderen. En nu ook regelmatig om op de hoogte te blijven. Ik vind het een fijne site waar heel veel nuttige informatie op te vinden is. Goed dat ze nu ook met goede voeding voor 5 euro komen. Ik had spaarcentje ook al een artikel toegezonden dat in het Parool had gestaan. Hierin werd verslag gedaan dat met het Nibud advies de aanbevelingen van het voedingscentrum voor gezond eten niet gerealiseerd konden worden. Goed dat daar nu wel naar gekeken wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt voor de tip zuinigaan. Ik heb me direct aangemeld. fijne dag Marry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb me meteen maar ingeschreven voor de Nibud nieuwsbrief, altijd handig.
  gr
  Be

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb nog de brochure 'Eten voor weinig geld' van de voorloper van het Voedingscentrum, het Voorlichtingsbureau voor de Voeding. Dat was een brochure uit de vorige crisis van de jaren 80.
  Ook toen was hierover al protest, deze brochure zou de regering aanmoedigen de uitkeringen nog verder te verlagen.
  Voor de kosten voor de voeding van een volwassene rekende het voorlichtingsbureau 5.25 tot 5.65 per dag. En dat was dan in guldens, dus pak 'm beet wat minder dan de helft in euro's. Voor een kind rekende het voorlichtingsbureau 3.25 tot 6.50 (puberjongens!). Ook weer in guldens.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. jaren geleden was er ook zoiets van eten voor ik dacht 2 gulden of 2,50 of zoiets. Men wilde toen op de TV beweren dat het niet kon en wat deed men? Stond in het recept 20 gram margarine dan nam men de kosten van een heel pakje, nootmuscaat nodig hup de prijs van een heel busje en meer van die onlogische dingen. ja op die manier kreeg je geen eerlijke berekening natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. eten uit eigen tuin scheelt ook in de uitgaves voor eten , net als eten uit de natuur, denk aan bramen, brandnetels, paardenbloemen en paardenbloemblad, vlierbessenbloesem en vlierbessen.

  BeantwoordenVerwijderen