Let goed op als je geld pint. Bij pinautomaten hangen nogal eens types rond die het op jouw geld voorzien hebben. Zeker in de
Ik heb altijd pinautomaten met rondhangende lieden vermeden. Ik ben blij met pinautomaten binnen in de supermarkten. Die zijn altijd op een plek waar veel controle is. Pin nooit veel geld ineens. Mensen die dat zien, kunnen jou volgen en je beroven. 50 euro gepind geld is een stuk minder aantrekkelijk dan 200 euro.
Het gebeurt nogal eens dat mensen bij je huis aanbellen met als doel je geld afhandig te maken.
Ze vragen om een glas water, of ze vragen of hun kind even bij jou naar de wc mag, of ze doen zich voor als de meteropnemer.
Ze ogen vaak heel betrouwbaar, maar ondertussen zijn ze dat niet.
Als je wilt voorkomen dat je beroofd wordt, wees dan heel voorzichtig.
Open alleen de deur voor bekenden.
Mensen van banken of instellingen als de gemeente komen niet zo maar zonder afspraak langs.
Geef nooit je bankpas af.
Als iemand komt voor een collecte, vraag om legitimatie en sluit de deur als je naar binnen moet om geld te halen. Het handigst is om een beetje geld bij de voordeur, bijvoorbeeld in de meterkast te bewaren. Dat is beter dan met je portemonnee voor de dag komen. Één greep, en al je passen en je ID kaart zijn verdwenen. Ook een collectant voor een goed doel kan bijbedoelingen hebben.
Laat je achterdeur niet open als jij bij de voordeur bent. Ondertussen kan iemand via de achterdeur je huis binnenglippen.
Ik ben blij dat ik een voordeur heb met (dubbel) glas. Ik kan goed zien wie er bij de deur staat. Voor vreemden doe ik niet zomaar open en ook mensen met een uniform moeten eerst wapperen met een legitimatie. Ik heb hier al verschillende keren politie aan de deur gehad. Ik ben niet goed thuis in uniformen en weet dat er ook nep-uniformen bestaan. Ik wilde dus eerst een legitimatie voordat ik de heren binnenliet.
Eenmaal waren de agenten, met wapens en wapenstok (ik schrok me rot!!!) op zoek naar een buurjongen die iets uitgevreten had. Ik moest de heren bekennen dat ik totaal niet op de hoogte was van de handel en wandel van mijn 20 jarige buurjongen.
Een andere keer ging het om een sociale rechercheur + agent die op zoek waren naar iemand die volgens opgave in mijn woning zou wonen en dat was helemaal niet het geval. Die iemand was een vorige eigenaar van mijn huis die samenwoonde met een partner die in de bijstand zat. Bijstandsfraude dus. Volgens de burgelijke stand woonde hij niet in mijn huis, dus vandaar dat de beide heren polshoogte kwamen nemen. (er is overigens wel iets opmerkelijks met deze burgerlijke stand zie **)
Nog weer een andere keer stond in het donker de meteropnemer voor de deur. Het was dat hij een duidelijk herkenbaar uniform van Enexis aan had en met legitimatie wapperde, anders was hij er bij mij niet ingekomen.
In het verleden was ik een aantal keren veel te goed van vertrouwen, ik heb junks binnen gelaten om hen water te laten drinken. Ik heb een
Het was duidelijk dat er bij mij weinig te halen viel. Behalve het geld voor
Mijn tip: wees voorzichtig en wees er op bedacht dat je bestolen kunt worden.
Bron: Politie.nl
** Mijn dochter kon naar mijn adres verhuizen zonder dat ik daar als alleenwonende eigenaar toestemming voor gaf. Ik werd er zelfs niet eens van in kennis gesteld. Dat betekent dus dat allerlei mensen zich zonder dat ik het door heb kunnen inschrijven op mijn adres. In geval van mijn dochter was dat natuurlijk prima, maar mensen die kwaad willen kunnen ineens ook zomaar in Zuinigaanstraat 13013, 9713 ZA in Groningen komen "wonen". Toch een rare zaak.
Dat is zeker raar dat iemand zich zomaar op jouw adres in kan laten schrijven!
BeantwoordenVerwijderenDat is vreemd maar ook gescheiden ouders kunnen hun kind zo maar uit of inschrijven op hun eigen adres met alle financiele gevolgen van dien: huursubsidie wel of niet, bijstandsuitkering omlaag /omhoog. kinderbijslag er bij of juist niet. En probeer het dan allemaal maar weer eens recht te breien.
BeantwoordenVerwijderenDat is raar hier in onze gemeente moet je een verklaring tekenen als hoofdbewoner en daarbij een kopie van een legitimatie bewijs van diezelfde hoofdbewoner doen. Daarna krijgt de hoofdbewoner een mutatie verslag in de bus. Dat kan dus niet ongemerkt gaan hier.
BeantwoordenVerwijderenIlse
In mijn gemeente ook mits het om de bijschrijving van een volwassene gaat.Kinderen zijn vrij makkelijk bij en uit te schrijven hier.
VerwijderenIk ken iemand die, juist omdat hij niet zo goed en vlot kan pinnen en het stiekem ook eng vindt, bij AH binnen pint. Juist omdat het daar op zaterdagmiddag druk is, hebben 2 idioten zijn pincode kunnen bekijken, zijn de man gevolgd, vervolgens de man gerold en zijn rekening geplunderd. De lieverd was aan het verhuizen en had dus toevallig veel geld op zijn lopende rekening staan.
BeantwoordenVerwijderenDus misschien een waarschuwing!
Ik heb een aantal jaren geleden alweer bij de ABN binnen gepind omdat ik dacht dat dat veiliger was. Dus niet, geskimd en 1000 euro lichter. Uiteindelijk wel weer teruggekregen, maar toch een hele toestand. Altijd oppassen dus, waar je ook pint.
VerwijderenHet is inderdaad wel vreemd. Toen onze Dochter en Schoonzoon hier in kwamen wonen, hebben wij een papier van de gemeente gekregen, ter controle zeg maar. Groet, N(euro)otje
BeantwoordenVerwijderenOh nee, begin jij nu ook al met die doorstreeptrend in je stukjes?
BeantwoordenVerwijderenMaar inderdaad je kunt niet voorzichtig genoeg zijn. Wij verlenen overpad aan de buren en die hebben opgroeiende zoons en veel vrienden. Dat heeft ook al politiebezoek opgeleverd. De meeste van die jongens zijn prima knullen hoor, maar er zitten er dus bij die niet deugen en ze lopen allemaal achterom.
Ankie
Triest,dat je niemand kunt vertrouwen.Ik hoorde van een meneer,die een hypo voelde aankomen. Hij belde aan en vroeg om cola. De bewoonster wilde het wel halen,maar deed uit veiligheid de deur dicht. Terugkomend met de cola lag de meneer al in de tuin.Toen moest de ambulance komen.
BeantwoordenVerwijderenIn mijn gemeente (hoofdstad) kun je een inschrijvingsblokkering laten opmaken. Vooraf. Zonder nadrukkelijke toestemming mag dan niemand zich op jouw adres laten bijschrijven. Aangezien de gemeente Amsterdam recent 2500 spookbewoners heeft opgespoord, is zoiets geen overbodige luxe.
BeantwoordenVerwijderenToen oudtse ruim 2 jaar geleden zijn eigen huis opgaf en hier even introk voor hij officeel naar China vertrok, moesten wij mee naar gemeentehuis om dit te bevestigen en te ondertekenen. Verschil van gemeente of misschien vertrouwen ze een 'mans-persoon' minder dan een 'vrouws-persoon'?
BeantwoordenVerwijderenHet stukje over pinnen doet mij denken aan onze vakantie in Barcelona. Daar voelde je dat je bij het pinnen in de gaten werd gehouden. Dus pinde ik alleen met mijn persoonlijke bodyguard (mijn vriend) vlak naast me, die iedereen op afstand wist te houden. Daarna zag je ze van top tot teen (in die volgorde) mijn vriend scannen en inschatten. Op het moment dat ze aan die tenen werkschoenen met stalen neuzen zagen dropen ze elke keer (gelukkig!) weer af. Toch pinde ik per keer niet meer dan 40 euro, liever twee keer op een dag pinnen dan met veel geld op zak rond te lopen.
BeantwoordenVerwijderenOok had ik gelezen over bloemenverkoopsters die zakkenrollen. In het park kreeg ze ons dus niets verkocht maar ze wilde wel 5 euro wisselen. Voor ik kon weigeren had mijn vriend zijn (lege!) portemonnee al getrokken. Het is haar daarom niet gelukt om haar 5 euro in te wisselen voor een hoger bedrag. Net nadat ze weg was kwamen steeds meer mensen om ons heen er achter dat ze gerold waren. Opletten is en blijft een vereiste. Soms liever een beetje te achterdochtig dan te ruimhartig.
Groetjes Lily
Ik bedenk net dat iemand die zich laat inschrijven op je adres toch ook post krijgt van de betrokken instanties. Zou je er dan niet snel achterkomen dan?
BeantwoordenVerwijderenAnkie
ik ben meestal alleen thuis en ik doe mijn deur eigenlijk nooit open als ik niet iemand verwacht,maar heb een raampje in de huiskamer net naast de voordeur en als er door een onbekende word aangebeld vraag ik eerst waar het over gaat en of ze zich kunnen legitimeren, vind ik toch iets veiliger dan zomaar de deur opendoen, s'avonds doe ik eigenlijk nooit open als er gebeld word en ik verwacht niemand.mijn kennissen wetend dat en bellen of smsen altijd als ze in avond langs willen komen
BeantwoordenVerwijderenNet zoals N(euro)otje schrijft, krijg je hier van alles wat er op het gemeentehuis gebeurt, bijv paspoort aanvragen, een brief met daarin aangegeven wat er is aangevraagd.
BeantwoordenVerwijderenMaar het is al een verbetering ten opzichte van een aantal jaren geleden. Toen kon je je bij wijze van spreken nog inschrijven op de lantaarnpaal op de hoek.
En de deur openen doe ik alleen met de dievenklauw erop.
In België komt de politie eerst kijken of je er echt wel woont, daarna pas wordt de inschrijving definitief. Als er dus iets fout gaat, is dat met je eigen medeweten. Bij mijn man en mij zijn ze 3x geweest: 1x toen ik me op dat adres inschreef, 1x toen we in ondertrouw gingen en hij zich ook alvast op datzelfde adres inschreef, en 1x nadat we getrouwd waren. Ik lag toen een kind te voeden en manlief was in pyjama aan het stofzuigen; het was wel duidelijk dat we echt getrouwd waren en daar ook echt samen woonden :-)
BeantwoordenVerwijderenSiebrie