vrijdag 28 juni 2013

De ukkenemie weer uit het slop

Veel mensen spreken het woord economie erg raar uit. Tenminste, in mijn oren klinkt het heel vreemd. Ik versta vaak ukkenemie en dan denk ik: waar gááát dit over??? Maar het gaat over de economie.
Met die economie wil het absoluut niet vlotten. Het is doffe ellende. Werkloosheid, tegenvallende belastinginkomsten van de overheid, meer bezuinigingen, nog meer bezuinigingen. Er wordt van alles wegbezuinigd: bezuinigingen op speciaal onderwijs, bezuinigingen op het ict-kenniscentrum Stichting Kennisnet, op de thuiszorg.
Van onze regering moeten wij, consumenten van Nederland, meer geld uitgeven, maar mijn inkomen blijft hetzelfde en mijn koopkracht gaat achteruit. Ik kan minder dingen kopen met hetzelfde geld. Daarnaast is het zo dat mijn pensioen in december 2018 een stuk minder waard zal zijn dan dat het een aantal jaren terug leek. Als ik met pensioen ben, is het nog steeds geen vetpot. Als ik de economie weer uit het slop moet helpen, dan betwijfel ik of er ooit echt een economische opleving komt. Is het raar dat consumenten de hand op de knip houden? Nee, dat lijkt mij niet, dat doet de overheid zelf ook. Die bezuinigt zich een slag in de rondte, om vervolgens te merken dat de economie krimpt en dat we in een recessie zitten. Ja hoe zou dat nou kunnen? Die recessie?
Ik zeg niet dat ik weet hoe het wel moet, want ik weet het ook niet. Eigenlijk vind ik het deprimerend, deze al weer jaren voortdurende crisis. Naar mijn idee gloort er nog niet echt licht aan de horizon. Of zie ik dat verkeerd?

16 opmerkingen:

  1. Ik krijg zelf het idee: we hebben 7 vette jaren en 7 mager jaren.(of het er echt 7 zijn???)
    Het zal vast wel weer een keer beter gaan. In de jaren 80 was het ook (slecht/minder) in Nederland om over de jaren 30 maar helemaal niet te spreken. Optimistisch blijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. nee ik zie ook nog geen licht. Vandaag op de voorpagina massale herkeuring wajingers. De verwachting is dat van de 230000 wajongers er slechts 40000 duurzaam gehandicapt zijn. De rest dondert in de bijstand. Ik ben verbijsterd. Ten eerste: waar baseren ze dit op? Ten tweede: dit is toewerken naar een bepaald resultaat en dat betekent dat de keuringen niet eerlijk zullen gaan verlopen.
    Ik word er depressief van....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ging in de jaren '80 ook zo met de WAO.
      Ik zie nog niet echt licht aan de horizon zoals het voorheen ging. Dan weer crisis, dan weer groei. Er is al heel lang geen groei meer.
      Ik denk dat we naar een ander soort van samenleving toe gaan. Minder materiële welvaart, wel duurzamer en hopelijk ook weer meer met elkaar.

      VeggieMo

      Verwijderen
    2. ..dat hoop ik ook! Dan is de crisis in ieder geval toch ergens goed voor (geweest)

      Verwijderen
  3. Net als spaarcentje schrok ik van die wajongers. Maar weer een groep,die straks geen/weinig inkomen heeft. Waar moet dat meer kopen dan vandaan komen? Bovendien is dat de enige oplossing?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De regering bezuinigt? Volgens mij wentelt de regering de lasten af op de burgers, die het hierdoor twee maal zo moeilijk krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb de wijsheid niet in pacht ! Maar in de tachtiger jaren heeft de regering geld vrijgemaakt voor premiewoningen. Als de bouw weer begint=de vrachtauto's rijden weer=de vele belastingen op de benzine komen de staatskas weer in. En de bouwbedrijven kunnen weer aan de slag = minder werkeloosheid=loonbelasting komt binnen en BTW. Een huis moet worden ingericht=die bedrijven komen personeel te kort= loonbelasting en BTW. Het overschot aan woningen, de oudste slopen. Mensen die ervoor geleerd hebben schrijven dat je een oudere woning niet zo goed kunt isoleren en dat dit niet helpt voor minder energieverbruik. Maar als er weer geld in de kas komt dan is er ergens wel weer een potje waarmee ze gezinnen die naar een betere woning moeten verhuizen een verhuisvergoeding kunnen geven. En die gezinnen kunnen dan meer geld besteden aan consumptie. En LegeZakkenVrouw schrijft het goed. De bezuinigingen komen uit onze beurs. En de hypotheekrenteaftrek? Het geld komt met bakken in de staatskas. Nu nog maximaal 50% terug van de betaalde rente, over drie jaar nog 45%, dan weer over drie jaar nog 40%, enz.enz. De lagere inkomens hebben dan jaren om de bui te zien aankomen. Maar dit gebeurt niet, want snijden in eigen vlees doet zo'n pijn! Jan Boezeroen kunnen ze gemakkelijker in een hoek krijgen. Een zakenkabinet en dan nietsontziend, zelf met een bescheiden inkomen, de snoeischaar overhandigen. Want niet ieder kamerlid levert meer dan de helft van zijn salaris in om het land te dienen. Hulde voor die man die dit wel deed. Heb het goed.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Gerrie, het verschil tussen de crisis van de jaren 80 en die van nu heet: EU.
      Door Europese regelgeving mag de NL overheid geen staatssteun meer geven aan bedrijven, dat heet oneerlijke concurrentie. Ook in verhouding tegenover andere Europese bouwbedrijven (ja, die doen ook mee). We hebben geen nationale arbeidsmarkt meer, het is een Europese arbeidsmarkt geworden. Tijdelijke subsidie aan burgers (al dan niet op gemeentelijk niveau) mag wel.
      Daar gaan wij komende maand ook gebruik van maken: we kopen een zonneboiler (ons dak ligt heel gunstig daarvoor) en HR ++ ruiten. De glaszetter was ons zeer erkentelijk voor onze bestelling, in de bouw klotsen de opdrachten nu bepaald niet over de plinten heen..

      Verwijderen
  6. Tja. In het boek 'Alle dagen schuld' viel te lezen dat de personen in dat boek de Wajong beschouwde als het paradijs der vrijgestelden. Alleen sukkels zaten nog in de bijstand.
    De groei van de Wajonggerechtigden komt door de toename van het aantal 'rugzakjeskinderen' op school. En dat komt weer voort uit de verlengde leerplicht.
    Toegegeven, het is een karikatuur. maar ik ken persoonlijk ook wel mensen die wegens psychische en psychiatrische problemen in de Wajong zitten en daar echt niet beter van geworden zijn, integendeel ze zijn afgezakt. Kinderen gekregen die vervolgens weer uit huis geplaatst zijn, etc. Natuurlijk kunnen ze niet zomaar werken. Maar de Wajong is nu een levenslange uitkering tot de pensioendatum, en dat is ook niet goed. Maar ik ben het met bovenstaande reactie eens: als er al een streefgeval genoemd wordt, zal maatwerk nauwelijks mogelijk zijn. Dan zal het van dik hout gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In het boek beschouwen de mensen die in de bijstand zitten diegenen die door de sociale dienst gedwongen zijn gaan werken als sukkels. Die werkenden met een minimuminkomen hebben de strijd met de sociale dienst verloren.
      Ik ken via mijn kinderen verhalen van jonge mensen die in de Wajong terecht gekomen zijn. De Wajong lijkt me voor veel jongeren een fuik waar ze moeilijk weer uitkomen. Er moeten betere oplossingen zijn dan het toekennen van een Wajonguitkering. De Wajong is een doodlopende weg voor veel jonge mensen. Er zullen altijd uitzonderingen zijn, maar voor veel jongeren is de Wajong geen oplossing.

      Verwijderen
  7. Het is moeilijk om weg te blijven van al het negatieve nieuws. Ook ik zak weleens af naar negatieve gedachten. Maar hoop (en zie!) ook en vooral het tegenovergestelde. Het feit dat er meer mensen nu opletten dat ze minder weg gooien, minder verspillen. Meer voor elkaar klaar staan en meer genieten van de gratis geneugden van het leven. Ik geniet van mijn belegde boterham en van het feit dat manlief nog zijn baan heeft. We proberen wel voorbereid te zijn om mindere tijden waardoor ook wij weer goed hebben moeten kijken naar ons eigen gedrag. Ik kijk uit naar volgende week, wanneer we een BBQ hebben en niemand zich schaamde om uit te spreken dat we de boodschappen gezamenlijk doen. Steeds meer mensen durven toe te geven dat ze het wat minder hebben en dat brengt mensen tot elkaar!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. ,mijn dochter gaat ook een wajong uitkering aanvragen ,niet omdat dat haar wel makkelijk lijkt ,maar omdat ze klaar is met haar studie, die ze begonnen is op aanraden van het CWI, met deze studie op niveau 3 zou ze meer kansen hebben op de arbeidsmarkt werd haar voorgeschoteld met veel tegenslagen en met een rugzakje is het haar gelukt om haar diploma te halen en nu op zoek naar werk, tja welk werk? want de banen liggen niet echt voor het oprapen. als je haar vraagt wat wil jij nu graag ,dan is het antwoord simpel, gewoon een leuke baan die aansluit op haar opleiding en dan lekker een eigen huisje , maar ja zoals ik al zei er zijn niet zoveel banen en voor een huisje staat ze al vanaf haar negentiende ingeschreven en nu ruim 6 jaar later heeft ze nog steeds geen eigen plekje en urgentie is er niet ,want je woont toch bij je moeder, dus woonruimte heb je al.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik snap dat je dochter een eigen plekje wil, maar is dat de verantwoordelijkheid van de maatschappij? In Spanje wonen hele families bij elkaar, er is gewoon geen geld. Wij zijn veel luxe als gewoon gaan zien, en we zullen er erg aan moeten wennen, dat als we iets willen we daar zelf voor moeten zorgen. Julia

      Verwijderen
    2. ik werk in de schoonmaak en zorg al 18 jaar alleen voor mijn dochter , wij zijn inderdaad veel dingen als luxe gaan zien, maar dan luxe die wij niet hebben ,wij leven heel sober, gaan nooit op vakantie ,hebben geen auto ,wonen in een klein huurhuis en bijna al onze spullen zijn 2ehands , hoe bedoel je luxe? mijn dochter is haar studie op aandringen van het CWI gaan doen omdat ze dan meer kans maakt op de arbeidsmarkt en wij hebben veel moeten laten om haar die studie te laten volgen, geen probleem mee,maar dan is het wel jammer dat zij ondanks onze enorme inzet nu niet verder kan.

      Verwijderen
    3. Het was geen persoonlijke aanval, met luxe bedoel ik het sociale vangnet zoals die was.
      Ik begrijp dat jij en je dochter het altijd al zwaar hadden, en dan wordt het alleen maar erger. Maar urgentie voor woonruimte krijgt zelfs een gescheiden moeder met kleine kinderen niet meer. Hopelijk vind je dochter toch gauw een baan, en kan ze haar leven gaan opbouwen. Julia

      Verwijderen
  9. Vrees het ergste door deze maatregel. Nog meer jongeren die thuis "gehouden "gaan worden .En als slaafjes in gezet gaan worden voor familie en vrienden. Zie het al om me heen gebeuren
    Aan de andere kant zie ik ook veel ouders nu (soms moeten )leven van de uitkering van hun kinderen.
    Bijvoorbeeld een autistisch jongen die op zolder "gehouden wordt. Zo schokkend om te zien.
    Groet Maamke

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.