Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 7 juni 2013

Minder bezuinigen vervolg

Als ik me buig over de vraag: Waar ga ik verder minder op bezuinigen, nu ik besloten heb dat het niet meer zo zuinig hoeft als in de afgelopen jaren?
Dan merk ik het volgende: na zo veel jaren heel zuinig, is het helemaal niet zo gemakkelijk om dat koopgedrag los te laten. Soms sta ik in de supermarkt met iets in de hand en dan denk ik: te duur en dan leg ik het weer weg. Thuisgekomen denk ik dan, misschien had ik het best kunnen kopen.
Mijn grondhouding is toch heel sterk: heb ik het echt nodig? Kan ik ook zonder?
Het is het omgekeerde van mensen die door omstandigheden moeten bezuinigen en dat gedrag eerst moeten leren. Misschien moet ik het zuinige weer een beetje afleren.
Maar ook komen gedachten op als: waarom nu eigenlijk minder zuinig, waarom zou ik eigenlijk meer uitgeven, ik vind het wel prima zo, het is wel genoeg.
In kleine dingen doe ik het nu wel anders: de Kiva leningen had ik anders nooit gedaan, de OV kortingskaart met gratis reisdagen voor 60+-ers had ik anders nooit gekocht. Het is allemaal toch extra geld dat uitgegeven wordt. Vroeger dacht ik vaak: de beste bezuiniging is geen geld uitgeven en dat is natuurlijk ook zo als je een heel smalle beurs hebt. Nu kan ik soms andere keuzes maken.

Misschien zijn dat soort kleine dingen vooreerst wel genoeg. Dan loop ik natuurlijk wel de kans om vrij veel te sparen. Maar is dat erg? Eventueel los ik nog een deel van de hypotheek af.
Ik wil in ieder geval sparen voor een leuke reis of evenement ter gelegenheid van mijn 65e verjaardag. Mijn oma (lees beppe) deed ook dat soort dingen, in ieder geval ter gelegenheid van haar 80e en haar 85e verjaardag, het was altijd heel leuk om met de hele familie iets te ondernemen. De feestjes van mijn beppe bestonden uit een dag op met Friese water met een boot en tijdens de boottocht een lekkere lunch en als afsluiting een etentje. Op haar 80e verjaardag in 1976 had ze niet alleen kinderen (2) en kleinkinderen (5) met aanhang en eventuele kinderen uitgenodigd, maar ook een nicht, een schoonzus, en de zoon van haar zus met vrouw. In totaal waren er ruim 20 gasten. Zij was in september jarig en beide keren was het prachtig nazomerweer. Helaas is er op 6 december geen kans op nazomerweer.

16 opmerkingen:

 1. Nu je niet meer gedwongen bent om zuinig te doen, kun je nog steeds kiezen waar je geld heen gaat. Nou, als jij liever een feest hebt ter ere van je 65e verjaardag, twv 1000 euro, in plaats van een jaar lang elke week voor 20 euro extra aan luxe-boodschappen, dan maak jij toch gewoon die keuze? Misschien weer eens aan tafel gaan zitten met pen en papier en nadenken over korte en iets langere termijn plannen met je inkomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je de rem eenmaal op je koopgedrag hebt gezet, krijg je hem er denk ik niet zo 1, 2,3 weer af. Maar dat lijkt me eigenlijk wel fijn. Ik kan me voorstellen dat je de behoefte iets te kopen minder voelt, en waarom zou je die weer aanwakkeren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je bent een bepaalde manier van leven gewend,die bij je past. Waarom loslaten?Een extra reis lijkt me een mooie uitgave. Dat zijn wij ook van plan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. je kan ook je verjaardag vieren als je 65 en een half word. In mei is het vaak wel mooi weer.
  Lin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik werd gisteren 60,5 jaar! Prima dag voor een feestje!

   Verwijderen
 5. zuinig aan doen is niet erg, je moet ook van het leven genieten en soms kost dat geld. Volgens mij heb je daarin de balans wel gevonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn moeder viert in febr. haar 75e verjaardag en dan gaan we met 30 personen een kookworkshop doen. Ideetje? Leuk, omdat je bezig bent en toch voldoende gelegenheid hebt om te praten. De iets minder validen kunnen ook prima mee doen én mee eten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Beste Zuinigaan,
  ik bewonder je zuinigheid, het inspireert me. Ik begrijp waarom je zuinig bent, door je verleden en voor de toekomst. Maar je leeft wel nu. Vergeet niet ook nu te genieten en verwen jezelf af en toe. Dat hoeft niet eens geld te kosten. Ontneem jezelf dat niet.
  Lisse

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zou denk ik inderdaad vooral de keuzemogelijkheden waarderen. En dat je uiteindelijk nog steeds even veel (of weinig) uitgeeft, dat is bijzaak. Zo zou het met geld ook moeten zijn; je kijkt naar waar je écht plezier van hebt of wat je écht nodig hebt en dat koop je, maar verder draait het niet om geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie traditie vind ik dat, mijn oma (uh ja gewoon oma) doet dat ook altijd met haar verjaardag. Elk jaar komt de familie samen en doen we iets samen, bijvoorbeeld midgetgolf of een boswandeling met picknick. Dit jaar wordt ze over een maandje 93 en ik ben benieuwd wat ze dit jaar heeft verzonnen. In de 'kroonjaren', de laatste daarvan was toen ze 90 werd, is dat uitgebreider. We zijn toen naar Vorden geweest waar ze een groot deel van haar leven heeft gewerkt (als tandarts) met een heel programma van twee dagen. Met klootschieten, een historische wandeling (ieder familielid had een deel samen met oma voorbereid), diner, overnachting (niet in de geplande tenten met onweer maar in alle haast geregelde hotelkamers en deels thuis als dat kon), familie-fotoshoot (door bevriende fotograaf) en een heerlijke hightea als afsluiting.
  Normaal zijn alleen de kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind (2 jaar) en aanhang aanwezig (totaal 18) maar voor een kroonjaar gaat het 'grote register' open, dan zijn ook de nog levende neven, nichten en vrienden die ze al haar hele leven heeft (oa. buurmeisje uit haar jeugd) uitgenodigd. Hoewel de meesten daarvan met haar 90ste zo wijs waren alleen aan het diner deel te nemen want ook zij zijn intussen op leeftijd.

  Groetjes Lily

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Waarom zou je jezelf verplichten geld uit te geven? Als je iets heel erg graag wilt, merk je dat zelf wel - net zoals met dat OV (llekker dingen ondernemen - fijn genieten!)
  En jarig ben je een heel jaar eigenlijk, kies gewoon een geschikte dag en vier het leven :-)
  Loonlijstmama

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik bezuinig niet alleen uit financiele overwegingen ,maar met het oog op het milieu, waarom iets kopen alleen omdat je het geld hebt?, natuurlijk zijn we allemaal anders en dit is maar goed ook, mocht ik in de toekomst meer geld tot mijn beschikking krijgen , dan wil ik toch graag bescheiden blijven in mijn uitgaves en dan liever eens iets weggeven dan zomaar iets kopen .

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Alsof je geldrem vastgeroest zit :),
  't Gaat erom dat te doen waar jij je goed bij voelt,
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
 13. ......ik kan geen kleding in een gewone winkel kopen. Vind alles te duur of van slechte kwalitieit. Ik koop al zeker 15 jaar tweedehands (merk)-kleding hoewel ik me best nieuwe kleding kan veroorloven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik let ook nog steeds op alleen koop ik sinds ik Aowster ben mooie Scandinavische kleding of in Scandinavische stijl. Dat heb ik mijn hele leven zo mooi gevonden en nu kan het. Maar verder koop ik nauwelijks iets en een bijpassend shirtje mag dan weer heel goedkoop zijn. Het is wel een stijl van kleden waar ik heel wat jaartjes mee vooruit kan. Er is een kledingstuk dat ik 2 jaar geleden heb gekocht en waarvan iemand laatst zei: "Wat een leuk ding is dat"' alsof ik het voor het eerst aanhad.:-) Nee deze kleding zal ik niet snel afdanken en dat is weer zuinig, ook is het vaak duurzaam geproduceerd en bio.

  BeantwoordenVerwijderen