Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 21 augustus 2013

Poes gaat niet verhuizen

Poes van oudste dochter woont al weer bijna 2 jaar hier, ze kwam hier omdat dochter weer bij mij kwam wonen. Ondanks dat dochter een aantal weken geleden verhuisd is, blijft poes hier wonen. Daarvoor zijn verschillende redenen:
- Poes is een echte buitenkat geworden en kan waarschijnlijk niet zo goed wennen aan een flat.
- Poes en ik kunnen prima met elkaar overweg. Ik heb dat lang niet bij alle katten. Als kind was ik heel bang voor dieren en ook voor katten. Met sommige katten heb ik helemaal geen klik, met deze poes wel.
- Poes heeft één slechte gewoonte: ze plast op de bank(en), in de wasmand (het maakt poes niet uit of het wasgoed schoon is of vuil), in koffers en in tassen. Ook vaak op de kattenbak, maar soms ook weer op de plaatsen waar dat niet mag. Om te zorgen dat poes niet in de wasmand plast, zorg ik dat ze niet boven komt. Tassen hang ik op en op de banken leg ik een flinke laag kranten. Dagenlang gaat het goed, en dan ineens, zonder aanwijsbare aanleiding, ook nadat er een frisse "verse" kattenbak staat, liggen er natte kranten op een bank. Meestal op dezelfde bank. De urine dringt niet door tot de bekleding van de bank, daarvoor is de laag te dik, ik haal alle natte kranten weg en leg er schone voor in de plaats. Ik leef dus met kranten op de banken. Als er bezoekers komen gaan de kranten van de bank, maar als de kat in huis is en het bezoek is vertrokken, dan bedek ik de banken weer met kranten. Poes plaste in het vorige huis van dochter ook al op de banken. Dochter heeft er van alles aan gedaan, maar het is niet gelukt om het poes af te leren. In dochters nieuwe huishouding is poes niet gemakkelijk te plaatsen, ze gaat daar geheid weer op plaatsen plassen waar dat niet de bedoeling is.
Voor het "wildplassen" laten sommige mensen een dier afmaken. Dat vind ik veel te ver gaan, het is verder een schat van een poes. Dus mag poes hier blijven wonen, ze heeft gewoon zo nu en dan een "ongelukje"
Poes Juniper, kortweg: Juni


Juni op mijn bureau

23 opmerkingen:

 1. Wat een schattige poes en wat fijn dat je haar een thuis wilt bieden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat lief,dat jij zo tegen dat plas-probleem aan kijkt en de poes houdt.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is zeker een schattige poes, en wat een leuke zwarte vlek op haar neus!
  Fijn dat ze een tolerante huisgenoot in jouw gevonden heeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik heb geen verstand van poezen maar hebben ze een hekel aan een bepaalde geur, dan sproei je dit op de kranten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat ontzettend lief van je !! Zo hebben jullie veel aan elkaar ,poes en jij.
  Misschien kun je de volgende keer ook aluminium folie op de kranten leggen het schijnt dat de katten schrikken van het geluid als de plas erop komt en doen ze de volgende keer niet weer. Baat het niet schaad het ook niet ( lijkt mij)

  Saskia.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor de tip! Volgens mij heeft dochter dat in haar vorige huis al wel eens geprobeerd, maar ik ga het zeker proberen of het helpt! Misschien in combinatie met de tip van Jenneke om wat chloor te gebruiken in de kattenbak.

   Verwijderen
 6. Leuk beessie zo te zien! En wat fijn dat ze gewoon mag blijven ondanks 'ongelukjes'!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het is inderdaad een schatje!
  De kat van mijn ouders plaste in tassen e.d. als hij blaasontsteking had. Dan associeerde hij de kattenbak met de pijn bij het plassen en ging hij ergens anders proberen te plassen. Misschien heeft de kat last van blaasgruis?
  In ieder geval fijn dat ze gewoon lekker bij jou mag blijven.

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi dat je er zo mee om kunt gaan! Het helpt vaak ook om bakken neer te zetten waar ze hun 'ongelukjes' hebben, maar dat lijkt me op de bank weer niet zo handig. Die bakken verzet je dan langzaam weer richting een plekje dat praktischer is.

  De tip van aluminiumfolie is ook een goede, maar let wel heel goed op; van dat folie druipt de plas natuurlijk wel af, dus zorg ervoor dat je het goed kunt verwijderen en dat je daarbij niet alle plas weer op de bank kiepert ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een lieverd! Onze kat plaste na de verhuizing ook op verschillende plaatsen, dat is gelukkig weer over. Om hiervoor een kat of poes af te maken vind ik ook veel te ver gaan! Gelukkig denk jij er ook zo over.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Onze poes plaste ook op plaatsen waar het niet hoorde...tot..ik een tip van iemand kreeg.
  Katten zijn dol op de geur van gloor.
  Ik maakte de kattenbak schoon met gloor en op het grit deed ik nog wat druppels gloor.
  En je geloofd het of niet, maar onze poes deed alles weer netjes op de kattenbak.
  Misschien het proberen waard.

  Groet jenneke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat klopt ja, onze kat ging ook opeens op andere plaatsen plassen. En ik alles maar schoonmaken met chloor. Totdat de dierenarts zei dat ik beter geen chloor kon gebruiken, omdat ze dat inderdaad lekker vinden. Sindsdien geen problemen meer gehad.

   Anne

   Verwijderen
  2. @Jenneke: dit is inderdaad de moeite van het proberen waard!

   Verwijderen
  3. Zeker het proberen waard. Mijn kat wordt ook helemaal opgewonden als ik eens chloor gebruik.

   Verwijderen
 11. sommige katten hebben een hekel aan de geur van kamfer spiritus ,verkrijgbaar bij drogist en apotheek misschien kun je dat eens proberen, de kat van mijn dochter is dement en plast en poept ook overal behalve in de kattenbak ,vervelend maar het beestje is 18 jaar bij haar helpt het geurtje niet ,maar je kunt moeilijk kwaad worden op zon dier, als je haar betrapt kijkt ze je heel zielig aan alsof ze zeggen wil ,ik weet het het mag niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. zo heb ik een hond van vier jaar, hij plast tegen de bank of tegen de tafelpoot zodra ik mijn hielen heb gelicht, of naar bed ben. ben ik thuis en in de buurt, dan is er geen probleem. de tafelpoot vind ik nog niet zo erg, maar de bank dat is minder. ik heb er het volgende op gevonden. ik maak onderaan de bank een rij met vuilniszakken vast en daar plast hij dan tegenaan en de vuilniszakken die beplast zijn, gooi ik weg. wel een beetje een vreemd gezicht, maar zo blijft de boel wel schoon. de vloer dweil ik met bleek of dettol. ik heb er ondanks mijn moeite om het hem af te leren, de moed om hem echt helemaal zindelijk te krijgen maar opgegeven. het is niet anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ja dat lekker vinden van chlorr herinner ik mij, ooit hadden wij ook een poes en die ging de gootsteen uitlikken als ik die met wat chloor had schoongemaakt.
  Trouwens deze poes ging ook aan je tenen likken als je gedoucht had met een lekker geurtje.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuke kat! Het plassen kan een gezondheidsprobleem zijn, zoals iemand al heeft opgemerkt. Het is wel verstandig om dat te checken. Als dat niet het geval blijkt te zijn, zou je ook contact op kunnen nemen met een kattengedragstherapeute. Ik heb zo'n therapeute in de arm genomen omdat mijn katten (ik heb er 2) met elkaar begonnen te vechten wanneer ze ergens van schrokken, terwijl ze normaal gesproken altijd lief voor elkaar zijn. Dankzij de therapeute is het probleem nu een stuk minder en beter hanteerbaar geworden. Gelukkig maar, anders hadden we 1 kat moeten weg doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat een prachtige lapjesdame!
  Als er uitgesloten is dat ze lichamelijk iets mankeert is het toch een gedragskwestie. Met mijn huis, tuin -en keukenkattenkennis kan ik je niet veel verder helpen dan dat je misschien de Feliway stekker/ spray kan gebruiken. Vaak is het een kwestie van stress en wij kunnen niet altijd goed inschatten wat bij een kat wel of geen stress veroorzaakt.
  Hier zou poes niet meer in de huiskamer mogen wanneer ik niet thuis zou zijn. ( begrijp me niet verkeerd, ik geef 100 euro per maand uit aan 2 katten)

  Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Je kunt ook een groot stuk plastic op de bank leggen, dat kun je kopen bij de doe het zelf winkels, gaat de plas er ook niet door heen.

  Dat van de chloor klopt inderdaad daarom moet je een plas ook nooit schoonmaken met chloor dan blijven ze er plassen, zelf maak ik er ook altijd de bakken mee schoon.
  Mocht je nu onverwachts toch een ongelukje ergens hebben, schoonmaken met wat soda en citoënel

  Wij hebben trouwens zelf ook een poes die van klein af aan in de nacht plast, ze doet alleen in de nacht.
  Ooit kwam ze op 1 jarige leeftijd bij ons (ze was volwassen maar precies haar leeftijd is een ??) zwaar mishandeld en een fikse trauma, ze wilde niets van mannen weten en was altijd op haar hoede... het is de liefste kat van de wereld geworden maar dat bang zijn in de nacht is er nooit uitgegaan.
  En dus hebben we haar van jongs af aan in een bench laten slapen.
  Tegen 23.00 gaat ze zelf al naar de bench daarin staat een kattenbak met een dekentje en krijgt ze haar eten, als ze mij in de ochtend naar beneden hoort komen zit ze al klaar om weer uit de bench te komen.

  Laatst dachten we "misschien gaat het nu beter?"
  Maar nee hoor, meteen de eerste nacht had ze weer geplast in de huiskamer, dus maar weer in de bench waar ze zich blijkbaar ook het prettigste voelt.
  Ze is inmiddels (denken we) 15 jaar

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Wat een schat om te zien en lief dt ze bij je mag blijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Een lapjeskat van vrienden deed dit ook, blijkbaar omdat ze dan regenend van geschrokken of bang was. Van de dierenarts krijgt ze nu pilletjes tegen de stress en dat helpt. Ze plast niet meer op de bank. Wellicht iets om na te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen