Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 25 september 2013

Nog weer een Dubbeltje (op zijn kant)

Daarstraks de aflevering van gisteren bekeken. Verbazend, dat is het eerste woord dat bij mij opkomt! Een jong stel dat totaal geen idee heeft van geld en ondanks enorme schulden vrolijk veel te veel geld uitgeeft.
Hun netto inkomen is €5095,- per maand (!!!) en hun uitgaven liggen €1735,- daarboven. Dan denk je, dat kan toch niet waar zijn? Maar ja, ze hebben een zeer riant inkomen en ondanks dat geven ze iedere maand ca een modaal maandsalaris te veel uit zonder dat ze er zelf enig zicht op hebben.
Tekenend is dat ze weinig benul hebben van bezuinigen. Maar toch, na enige opstartproblemen, leren ze snel bij en kunnen ze boodschappen doen met 80 euro per week. De einduitkomst is dat ze, als ze zo door gaan, over 1,5 jaar uit de schulden zijn. Dit is vooral dankzij hun riante inkomen.

Je zou bijna zeggen: waar hebben ze het aan verdiend!

Tenminste, als ik hen vergelijk met mensen met een armzalig uitkerinkje omdat ze echt niet kunnen werken en die buiten hun schuld een forse roodstand hebben, bijvoorbeeld door hoge medische kosten die nergens vergoed worden. Eigenlijk is deze uitzending voor zulke mensen in klap in het gezicht!

35 opmerkingen:

 1. Dat is ook wat, dat wij gelijktijdig een blog schreven hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hi, hi, ja! Kennelijk maakte de uitzending zowel bij mij als bij jou iets los waar we toch echt iets over kwijt wilden.

   Verwijderen
 2. En toch denk ik dat het een goed voorbeeld was.
  Ik denk dat dit stel lang niet niet de enigen zijn in zo'n soort positie. En ik denk dat het niet alleen jonge stellen zijn die het overkomt. Er zijn nog steeds mensen die een (heel) goed inkomen hebben in NL wat niet betekend dat ze geen schulden hebben en daar geen hulp bij nodig zijn.

  Als je altijd al je geld hebt uit kunnen geven toen je thuis woonde, zonder kostgeld oid.
  En het is wat de vrouw ergens halverwege de uitzending: hadden we dit zelf niet gekund. Nee, het lukte ze niet omdat ze in een vicieuze cirkel zaten waar ze nu uitgehaald werden.

  Ik blijf het jammer vinden dat (deze serie?) dubbeltjes zo weinig praktische tips geeft. Menigeen vind echt geen werk zonder hulp van camera's of bn-ers. Ik vind het een gemiste kans dat ze bijna alleen maar naar de hoofdsponsor van dit programma verwijzen. Hierdoor vind ik dat het onderdeel "leedvermaak" veel te hoog is.

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik hoop inderdaad dat mensen in zo'n zelfde situatie er iets van leren en dat ze zo op het goede spoor gezet worden. Volgens Opnieuw Beginnen zijn de kijkcijfers heel hoog. Dus ..... wie weet hoeveel positief effect het programma heeft.

   Verwijderen
 3. Ja verbazingwekkend hoe slecht mensen met een heel goed inkomen met hun geld omgaan. Ook in de laatste Genoeg staat zo'n verhaal, totale inkomsten bijna 6000 euro maar dan maar 216 euro overhouden om te sparen maar wel 1000 euro voor kleding cadeautjes e.d. per maand uitgeven. Zo kun je toch geen buffer opbouwen!
  Zuinigaan, altijd goed dat je van tijd tot tijd je tips herhaalt.
  In "Genoeg"" mis ik dat tegenwoordig een beetje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit verbaasde mij ook enorm, dat gezin in de Genoeg. En dan nog denken dat het heel goed gaat zo, vond het echt geen consuminder stel.

   Verwijderen
 4. Ik heb het ook gezien en helemaal in een deuk gelegegen! Hoe kun je deze mensen maar een centje serieus nemen? Onvorrstelbaar onbenullig! En als 'beloning' krijgen ze ook nog een luxe hotelovernachting cadeau. Omdat ze het zo zwaar hebben... Jammer dat dit programma zich richt op onbenullige mensen die helemal niet willen meeweken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach deze mensen waren nog heel jong, tuurlijk hadden ze het anders kunnen en moeten aanpakken maar ik denk en hoop dat ze er veel van geleerd hebben. Ik denk dat veel jongere te makkelijk met geld omgaan dus ik denk zeker dat deze uitzending juist goed was om te laten zien dat je met zoveel inkomen alsnog schulden kan opbouwen.
   Groetjes Esmee

   Verwijderen
  2. De man in de uitzending merkte op dat zijn vader al heel jong was overleden en dat zijn schoonvader middels een lening de bruiloft had bekostigd. Dat zie ik echt wel veel vaker, voor de bruiloft wordt een lening afgesloten.

   En de man kwam uit de scheepvaart. Tja, als schippersdochter ken ik die wereld wel. Er gaan honderdduizenden letterlijk het schip in, miljoenenhypotheken op vrachtschepen zijn heel normaal. Tegelijkertijd kan er in dat wereldje heel knieperig gedaan worden over kleine uitgaven die je niet van de belasting kan aftrekken..alles voor de belastingaftrek.

   ik begrijp dat dit punt voor het grote publiek niet interessant is, maar ik had dat inkomen van 4000 netto van die man die als schipper werkte, wel eens wat meer uitgediept willen hebben. Was dat na aftrek van hypotheeklasten op het schip? Voer hij in loondienst of voor eigen rekening? Daar kwam je niet achter en dat had verhelderend kunnen werken. Ook lag het erg voor de hand dat de vrouw door de week alleen was (man voer de hele week, en kwam echt 's avonds niet thuis) en haar eenzaamheid 'wegshopte'.

   Daardoor blijft het toch een wat oppervlakkig programma. Ik kijk trouwens alleen de herhalingen, die reclameblokken ertussen daar kan ik echt niet tegen.

   Verwijderen
 5. Voor deze uitzending was een aflevering van Uitstel van Executie. De vrouw waarom het draaide werkte 50 uur in de week voor 1.500,- netto om haar hypotheek te betalen. Haar man was overleden, ze had 6 zonen en leefde alleen maar om te werken.
  Erg schrijnend contrast met dat stel dat in Dubbeltje zat met 5.000 netto...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Eerlijk gezegd vond ik dit stel een verademing vergeleken met de andere afleveringen die ik had gezien. Eindelijk eens een man die zich wél verantwoordelijk voelde voor de schulden die waren gemaakt. In die andere afleveringen was het elke keer de vrouw die zich zorgen maakte en de man die er maar een beetje bijhing en eigenlijk niet veel wilde.... stelletje pipo's!

  Wel valt me op dat er altijd 1 persoon is die de kar wel wil trekken, maar dat de ander vaak dwarsligt.. Ook in dit geval weer, alleen was het dan deze keer de vrouw...

  Ik hoop dat ze het redden in die 1,5 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb de aflevering niet gezien, maar verbaas me zo ook al :-)

  Het maakt denk ik wel erg uit hoe je (financieel) opgevoed bent en wat voor voorbeeld je hebt gehad.

  Ik moest als puber met het kledinggeld al puzzelen en dat is dan op dat moment niet leuk, maar daar leer je wel van.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vond het ook fijn dat men ook eens laat zien dat niet alleen jan modaal in de problemen komt, maar ook grootverdieners. Het is alleen jammer dat ze niet meer tips geven en daadwerkelijk laten zien hoe je dan overgaat van big spender naar bespaarder en spaarder. Ook krijg ik steeds meer het idee dat men randstad een beetje als de redder in nood ziet. Beetje jammer, als je er normaal binnen loopt hebben ze geen baan 1.2.3. voor je. MIs goede bezuinigingstips, of zouden ze er die bewust uitlaten zodat iedereen zich moet registreren op sloop de crisis? Slim aangepakt van mw van Galen die op die manier goed weer verder kan met sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb er met verbazing naar zitten kijken. Heb me geërgerd aan die meid die maar niets leek te willen en dan ook nog eens zeggen dat het werk van haar man niet zoveel voorstelt?? Daar gaan mn haren recht van overeind staan. Ze moesten zich schamen. Geld lenen van schoonpa om zo een bruiloft ( van 15.000,00!!! ) te kunnen betalen terwijl schoonpa er ook voor moest lenen! Nee, hier heb ik geen begrip voor.
  En dan ook de reden van hun gedrag: ja, je wilt wel meedoen he, lekker uit eten, uitgaan, hier even heen, leuke kleding. Tja....dan kan ik ook elke maand wel veel meer uitgeven, maar dat heb ik niet. De tering naar de nering zetten, maar dat willen velen niet helaas...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat er ook bij allebei iets mis is gegaan bij de "financiele opvoeding".
  Die man werkte wel 80 uur in de week (geen idee wat voor werk hij deed..) ik wou die vrouw wel door elkaar schudden toen ze net deed alsof het niet veel voorstelde. Ergens had ik wel respect voor hem want hij toonde wel goede wil, er was een patroon ingeslepen in hun manier van geld uitgeven. Veranderingen zijn moeilijk. Zij komen er wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij werkte de hele week door als binnenvaartschipper. Kwam ''s avonds niet thuis, alleen in het weekeind. Vrouw was de week door alleen thuis en shopte ongezien het hele inkomen er door. Zie verder mijn stukje hierover boven.

   Verwijderen
 11. Ik vond de man erg sympathiek en wilde echt actie ondernemen. Eigenlijk een goedzak want hij behandelt zijn vrouw als een prinsesje, dat werkt het wel in de hand. Ik vond ook dat hij haar heel positief stimuleerde om te bellen naar de schuldeisers. Heel rustig legde hij uit wat de stapjes waren die ze moest nemen en wat ze kon verwachten. Ze mag in haar handjes knijpen met zo'n vent. Ik hoop echt dat ze hem gaat waarderen, want dat verdient hij. Ze is ook pas 21, dan is je prefrontale cortex ook nog helemaal niet af en kun je lange termijn gevolgen nog niet zo goed inzien. Als hij het een beetje leuk blijft sturen en zij de ingeslagen weg aanhoudt (op het einde had ze ook ineens minder make-up en was haar houding ook echt anders) komt het echt wel goed met die twee. Ik vond het in elk geval een verademing om te zien dat deze mensen eens niet iets of iemand anders de schuld gaven maar gewoon eerlijk zeiden dat ze zelf domme fouten hadden gemaakt. Daar kunnen andere deelnemers aan de show wat van leren!
  Ik zou zo graag een update van een jaar later willen zien over alle stellen die meedoen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond haar ook een beetje een prinsesje, maar ik denk ook dat het komt omdat ze nog erg jong is.
   Ik maak me zorgen hoe lang hij het vol houd om 80 uur in de week te werken, ik wil niet bedenken wat er gebeurt als hij een burn-out krijgt!
   Hopelijk zal zij hem nu beter steunen, zodat hij niet het gevoel heeft alleen de kar te trekken!

   Verwijderen
 12. Ik was juist wel blij met zo'n extremer geval. In de hoop dat het ook anderen wakker schud, dat niet alleen de lage inkomens en/of uitkeringen in de problemen kunnen komen. Tuurlijk heb ik ook zo mijn twijfels over de aanpak, maar misschien is dit gewoon een heel toegankelijke manier om uit de schaamte te kunnen stappen en openheid van zaken te gaan geven. Dat zou al veel winst zijn voor vele mensen onder ons!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wat ik ook al bij consuminderen schreef:

  Ik vind het alleen al fijn om te kunnen kijken hoe het niet moet. Knap van die mensen om met de billen bloot te gaan. Ik hoop dat de programma makers ook een doel hiermee hebben om andere mensen in Nederland wakker te schudden.
  Al twee weken achter elkaar liggen de schulden bij het uitgavepatroon van de vrouw.
  Tjee, die knoppen moeten om en dat is blijkbaar erg lastig.
  EN dat die budgetcoach hun ervan laat doordringen dat je het na anderhalf jaar kunt ombuigen naar een dikke vette spaarrekening. Hopelijk komt het met deze mensen goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Even een ander aspect van het programma: je wordt steeds opgeroepen om zelf op de website van het programma na te gaan of je zelf ook nog kunt besparen op vaste lasten. Ook van Gaal herhaalt dit de hele uitzending door tot vervelens toe.
  Ik ben even naar die site gegaan, maar moet daar mijn adresgegevens achterlaten als ik een vergelijkend onderzoek met andere aanbieders van energie, telefonie en verzekeringen wil laten uitvoeren. Er wordt een beetje gesuggereerd dat er een soort collectieve veiling zal plaatsvinden voor de laatste prijs. Maar waarom moet ik dan mijn adresgegevens achterlaten? Op deze manier krijgen onbekenden heel wat persoonsgegevens in handen. Ik heb een sticker 'geen colportage aan de deur' op mijn voordeur en gebruik een prepaid telefoonkaart en anonieme OV chipkaart.. Ik krijg hier niet zo'n goede indruk van (of modern gezegd: geen goed gevoel bij). Hebben jullie wel je gegevens op dit site ingevuld om na te gaan of je nog meer kunt besparen? Wat zijn jullie ervaringen? (We zitten hier tenslotte als consuminderaars onder elkaar, toch?)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Valse naam en adres kan toch ook?!

   Verwijderen
  2. Dat kan. Maar dan wordt misschien iemand anders 'lastig gevallen' omdat ik zijn adres heb ingevuld. Misschien is dat een afwijking van mij, maar dat vind ik geen sympathiek idee.

   Verwijderen
  3. ik gebruik een adres van monopoly...dorpsstraat ons dorp bijvoorbeeld
   en ooit hoorde ik bij een quiz iemand zeggen dat hij Pietje Puk uit de Zandsteeg was....heb ik ook wel eens gebruikt en er nooit last mee gehad of commentaar op gekregen

   Berber

   Verwijderen
  4. Je moet op www.sloopdecrisis.nl een huisnummer en postcode invullen, niet zozeer een echt adres (had ik misschien concreter moeten toelichten in mijn eerste bericht). Dat is op die manier vrijwel altijd een bestaand adres.
   Mijn dochter vult in zo'n geval wel altijd als mobiel nr. in: 06-123456789 Zelf heb ik als naam wel eens O.N.Zin of P.R. Uttel opgegeven. Maar met de koppeling huisnummer-postcode flik ik dat soort dingen toch minder graag.

   Verwijderen
  5. Aanvuling: ik heb inmiddels de indruk gekregen dat je op www.sloopdecrisis.nl je huisnummer en postcode moet invullen om de aanbieder van goedkope alles 3 in 1 pakketten na te laten gaan of die jou op jouw adres ook zo'n 3 in 1 pakket aan kan bieden. Het zou zomaar eens T.elford of een vergelijkbare maatschappij kunnen zijn. Dit denk ik omdat ik vanochtend van E.uroClix ook zo'n aanbieding van T.elfort kreeg. Helaas, hier heeft U.PC de markt in handen, geen glasvezel nog, dus geen 3 in 1 pakket leverbaar. T.elfort kan mij dus geen 3 in 1 pakket leveren. Wel internet en groedkoop vast bellen. Maar de internet die zij ons hier kunnen bieden is echt te traag. Wij gebruiken internet ook veel zakelijk.

   Kortom, ik denk dat je daarom je huisnummer en postcode in moet voeren op www.sloopdecrisis.nl. Wij hebben al de goedkoopste zorgverzekeraar en de goedkoopste woon- en autoverzekering. Tja, 3 in 1 van UPC is niet de goedkoopste.

   Verwijderen
 15. Herstel: laatste prijs moet natuurlijk zijn: laaGste prijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vertel er wel bij dat die gast 80 uur werkt en zijn vrouw 32 uur. Dat zijn 3 fulltime salarissen. Je doet een beetje afgunstig naar hun inkomen. Ze verdienden uiteraard nog steeds een schop onder hun kont en de meeste kunnen niet zo'n inkomen vergaren.

  Maar zo'n situaties heb je ook in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Even avocaat van de duivel spelen. Ik ben chronisch ziek en heb een uitkering, maar ik vind dit voorbeeld op tv geen klap in mijn gezicht. Beide mensen zijn nog erg jong. Hij werkt ruim 70 uur per week en wilde op vrijdagavond nog meer werken zei hij in het programma. Met andere woorden, die Henk is nooit thuis. Dus ik kan me voorstellen dat als je dan eenmaal thuis bent je niet gelijk aan de administratie denkt of er überhaupt zin in hebt om het te doen.
  Zijn vrouw werkt 32 uur, dat is bijna fulltime, in vergelijking met andere uitzendingen van Dubbeltje, zijn dit voorbeelden voor anderen. Het enige is dat ze, ondanks hun riante inkomen, nog royaler leven. Dat komt, denk ik, voornamelijk door haar, want hij is altijd weg.

  Ze zijn nog enorm jong, vooral zij. Hoe zit het met de financiele opvoeding van hen? Hebben ze geleerd om met geld om te gaan? Zijn vader is jong overleden, haar vader leent zomaar 15000 voor hun huwelijk, ook geen goed voorbeeld. Had hun huwelijk goedkoper gekunt, natuurlijk en als ze 10 jaar ouder waren hadden ze het misschien ook goedkoper laten zijn.

  Je kan wel gemakkelijk vanaf de bank commentaar gaan geven, maar behalve dat ze teveel uitgaven, deden ze het niet slecht. Ze werken allebij, hij enorm hard. Het enige is dat ze geen overzicht hadden, maar zoveel andere, veel ouder, hebben dat ook niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. @Tabitha, ik ben het helemaal met je eens. Ik voel van binnen ook wel weerstand tegen het gemakkelijk als een Farizeeer met het vingertje wijzen naar anderen. Daarbij is alles wat je stelt correct: de man had geen voorbeeld gehad door het overlijden van de eigen vader en de schoonvader wilde kennelijk iets compenseren? (en verstrekte een lening die hij zelf ook beleend had). De man was echt een varensman in hart en nieren, dat zag je aan de emoties die hij had toen de plezierboot weggevoerd werd. Als schippersdochter weet ik dat schippers vaak toch met het hoofd op het water blijven. Vaak na pensionering er een bootje bijnemen of vrijwilliger op een veerpontje worden. Die vrouw had niets met die plezierboot en liet dat nadrukkelijk steeds weten, ook niet zo subtiel. Als er echt kinderen komen zal die man w.s. niet meer 70 uur kunnen werken en zal het inkomen w.s. veranderen. Als ze tenminste bij elkaar willen blijven.

   Verwijderen
  2. @Tabitha je hebt het helemaal juist verwoord. Ik denk dat een groot deel ook in de aflossing zit. Ze betaalde nu al ruim 2000 euro aflossing per maand aan schulden.

   Verwijderen
  3. Tabitha, heb je helemaal gelijk in. Eens gevaren, altijd gevaren. Wie weet kunnen ze over twee jaar weer een boot kopen. Van harte gegund.

   Verwijderen
 18. Voor het eerst gekeken naar dit programma omdat er op zoveel over geblogd wordt. De jonge vrouw gedroeg zich zoals de meeste "kinderen" op die leeftijd. Alhoewel de meeste 21-jarigen nog afhankelijk zijn van ouders en studiefinanciering!
  32 uur werken, de hele week alleen thuis, er komt veel geld binnen.
  Goed dat ze nu inzien dat er minder uitgegeven moet worden en volgens mij lukt ze dat best! Petje af voor de vrouw om vakantiepark- huisjes schoon te maken. Vreselijker werk bestaat niet en ik ken diverse mensen die dat weigeren......

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik vind het wel opvallend dat in iedere uitzending mensen zomaar 'hoppa' aan werk komen. Met dank aan de sponsor die 'het randje van de stad' heet.

  Ik ben 50 en krijg net weer de zoveelste afwijzing binnen. dit keer na een gesprek gehad te hebben. Dat is heel lang niet voorgekomen. Het was weer een oproepcontract..

  Ik ben dus heel benieuwd of er ook stel van 50 of 60 aan werk geholpen gaat worden. En dan wel duurzaam werk, dus geen contract voor 3 maanden, he..

  BeantwoordenVerwijderen
 20. 'Armzalig uitkeringje' Die woorden prikkelen mij. Ik leef al 20 jaar noodgedwongen van een uitkering en vind dat ik er een prima leven mee van kan leven. Okee, ligt eraan wat je eisen zijn wat je ermee wilt doen, maar voor mij voldoet de uitkering prima.
  En een klap in het gezicht? Nee hoor. Ik denk dat het eerder voor dit jonge stel zelf een klap in het gezicht was dat ze zo diep in de schulden zitten en voor hun doen de komende jaren op een houtje moeten gaan bijten. Wat Tabitha zegt is zeker waar, maar lieve help: als je met een inkomen van ruim 5000 euro per maand nog niet weet rond te komen en je tot je nek in de schulden weet te steken, dan ben je toch niet echt helemaal snugger.
  Laat mij maar gelukkig en tevreden zijn met mijn 'armzalige uitkeringje' zonder schulden. Dat heb ik veel liever dan in hun schoenen te staan.

  BeantwoordenVerwijderen