Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 25 september 2013

Zuinig met energie

Mijn energieverbruik gaat heel goed, ondanks het feit dat ik in de laatste verbruiksweek op een avond toch even de verwarming aan heb gehad. De woonkamer hoefde maar een beetje warmer te worden om aangenaam genoeg te zijn. In de winter, als het koud is, stook je veel meer gas om het warm te krijgen.
Ook mijn stroomverbruik is nog redelijk stabiel. Ik kan merken dat ik sinds de zomervakantie nu weer alleen woon, want mijn elektriciteitsverbruik is lager dan voordat oudste dochter verhuisde. En dan is ze in de afgelopen 2 weken zo nu en dan ook nog komen wassen omdat ze in haar eigen huis niet kon wassen. Haar badkamer en wc worden namelijk gerenoveerd. De woningcorporatie heeft wel een douche en 1 wc buiten geplaatst, maar geen mogelijkheid om ergens de vuile was te wassen. Voor 16 bewoners van de portiek waar gewerkt werd vind ik dit overigens heel minimaal. Dochter en haar vriend moesten 's nachts 3,5 verdieping naar beneden en door de buitenlucht om naar de toilet te gaan. En vooral niet vergeten de sleutel mee te nemen. Dochter heeft hier ook een aantal keren gedoucht. Maar goed, dat geheel terzijde, ik had het over mijn energieverbruik.

Zijn er ook lezers die niet hun energieverbruik noteren?
Bij mij werkte wekelijks noteren echt bezuinigend! Ik ben al weer jaren geleden begonnen en in het begin werd het echt een sport om steeds minder te verbruiken. Een spaarlamp hier, een spaarlamp daar. Goed zorgen dat de lampen uit zijn op plekken waar je niet bent, geen sluipverbruik door nutteloze opladers. Voor het slapen gaan de verwarming op 12 graden. In de winter (tussen)deuren sluiten om de kou buiten te houden. Koken met snelkookpan en hooikist. Allemaal manieren om te zorgen dat het energieverbruik binnen de perken blijft.

Mijn jaarverbruik nu (tussen week 38 in 2012 en week 38 in 2013):
gas 714 m3
stroom 1345 kWh
In dat jaar werkte ik 4 dagen in de week en was ik op die dagen tussen 8.00 - 17.00 uur van huis. Dan stookte ik overdag dus niet en was het stroomverbruik heel beperkt. En in dat jaar woonden mijn dochter en haar vriend in de weekenden bij mij, vaak vanaf vrijdagavond tot zondagavond. In de weekenden verbruikten we dus aanzienlijk meer energie dan doordeweeks.

23 opmerkingen:

 1. Noteer het ook nooit als je weet wat de standen zijn kun je zelf wel kijken of het gelijk loopt met jaren ervoor.

  En geloof ook niet dat het zuiniger van wordt als ik wekelijks mijn standen noteer zie die relatie niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe het niet, maar zou het eigenlijk eens moeten doen. Wij letten eigenlijk veel te weinig op ons energieverbruik, en met de baby is het er niet beter op geworden. We hebben wel nieuwe ramen en buitendeuren laten steken afgelopen zomer, en dat hopen we te merken. Maar eerlijk: ik snap de energierekening voor geen meter, en heb nog nooit uitgeplozen welke leverancier voor ons de beste oplossing zou zijn. Misschien maar eens werk van gaan maken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik woon sinds 7 maanden op mezelf en noteer elke maand mijn verbruik. Mijn vader deed dit ook altijd al. Zo kwam ik er afgelopen maand achter dat mijn gasverbruik enorm gedaald is. Bij mijn energieleverancier kan ik ook mijn vebruik invullen. Dan zie je het heel mooi in een grafiek en kan je vergelijk met vergelijkbare huishoudens.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vergelijkbare huishoudens en verbruik loopt ook vaak mank net als de standaard verbruikscijfers.

   Verwijderen
 4. Ik noteer de standen ook niet. Omdat ik heel bewust leef is er niks waarmee ik (nog) meer energie zou kunnen besparen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik gebruik jouw staat wel eens om te vergelijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik houd het al lang niet meer bij, want dat zie ik toch alleen maar zelf. Wel houden we elkaar scherp door bv. erop te letten dat de koelkast niet te vaak, te lang en daarna goed dicht zit, lampen niet onnodig branden, de douchetijden beperkt worden, apparaten niet onnodig lang elektra tanken, de kachel 's nachts wat lager etc. De grote hoeveelheid stroom, gas en water die er in het gezin doorheen gejaagd worden zijn toch wel hoog, maar je moet ook een beetje ontspannen kunnen leven.
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ...dat de koelkast niet te lang openstaat bedoelde ik natuurlijk.
   Ankie

   Verwijderen
 7. Ik houd de standen wekelijks bij en vergelijk met voorgaande jaren. Bij ons was het gevolg een lager energieverbruik. En ook heel handig was het feit dat ik er achter kwam dat onze vrieskist een stroomslurper was geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik gebruik ook jouw standen om te vergelijken. Kloppen ook redelijk met de mijne, ik verbruikte volgens de laatste jaarrekening 750 gas en 1500 elektriciteit. In dat jaar was ik altijd thuis. Het zal nu minder worden omdat ik weer werk heb. Ik schrijf elke dag de stand op en vul de weekstand in bij Energiemanager.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij nemen de standen ook iedere week op. Toch goed om bij de les te blijven! Ik zit alleen wel een stuk hoger dan jij met mijn stroomverbruik. Nu toch weer zo wekelijks op de 44. Misschien toch maar eens een fluitketel aanschaffen ipv de stroomslurpende waterkoker!?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik gebruik al jaren de waterkoker niet meer maar een fluitketel. Alleen als ik onder het koken kokend water nodig heb, gebruik ik hem soms als alle pitten bezet zijn. Geartsje

   Verwijderen
 10. Ik noteer het sinds juli ook wekelijks, als gezin met 2 kinderen verbruik ik qua stroom het dubbele van jou en qua gas +/- 25 % meer. We hebben wel een nieuwbouwhuis. Gelukkig nog geen verwarming aan,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is leuk vergelijken met Zuinigaan :)

  Stroom verbruiken wij 500 Kw/h meer en gas 200 M3 minder :)

  Maar wij wonen in een woning met 3 woonlagen en met 6 personen :) en iedere dag zijn hier 3 personen aanwezig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 6 personen en dan 200m3 minder, hoe flik je dat????
   Linda

   Verwijderen
  2. Lukt met niet te oude Hr- ketel maar wel juist ingeregeld naar de woning. Onze situatie tapwater op 65 graden en cv op slechts 55 graden omdat woning goed geïsoleerd is krijgt hij die vlot warm en Hr-ketel stookt slecht op 30% van zijn vermogen.
   Radiatoren waterzijg inregelen, zorgen voor een goede lage retour temperatuur.

   Verwijderen
 12. Wij gebruiken veel elektriciteit, dit komt voornamelijk omdat we een elektrische boiler hebben voor het warme water, douchen en keuken, we hebben wel nachtstroom, we douchen na 10 uur en dan zet ik ook de wasmachine aan, in de zomer verbruiken we veel minder ook omdat ik dan de elektrische kachel in de badkamer niet aan heb. Ik noteer wel altijd de standen, meestal eens in de week. Het kost ons ongeveer 780 euro per jaar. We stoken op hout we hebben 3 houtkachels, het hout is gratis, het komt hier uit het bos waar we elk jaar een perceel krijgen met gemerkte bomen die we omzagen, in stukken van een meter zagen, in augustus naar huis brengen dit kost 90 euro en vervolgens thuis gaan zagen in stukken van 33 of 50 cm. Allemaal heel veel werk , maar wel heel fijn werk en het geeft een heel fijn gevoel als alles gezaagd is en netjes in de schuur ligt, ongeveer 40 kub. Ik kook op gas en gebruik ongeveer 4 gasbommen per jaar 100 euro. We zijn wel veel goedkoper uit dan in Nederland.
  Groet Adriana Dijkland
  ,

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik noteer de standen niet. Wel voer ik de standen eens in de zoveel maanden in om te zien of ik nog goed zit met mijn voorschot. Ik let er wel op dat de deuren gesloten zijn wanneer de cv aan is, dat er niet te lang gedoucht wordt, nergens onnodig lampen branden, heb ook spaarlampen. Ik denk dat ik peu nerveu word als ik alles wekelijks bij moet gaan houden. Maar dat is voor een ieder weer anders. Ik hoef niet te bezuinigen op wat dan ook, maar het is ook niet zo dat ik alles maar klakkeloos aanneem en ik kijk heus wel goed uit wat ik doe met alles wat geld kost.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik houd ook al jaren mijn verbruik bij. Zeker nu we recent verhuisd zijn is het weer extra interessant. Ik zie het stroomverbruik gewoon dalen, het gasverbruik was gedaald maar stijgt nu weer vanwege de kou.
  Wij verbruiken ongeveer 24 kWh per week, hoewel ik afgelopen week slechts 20,7 kWh had! Water houden we ook bij, helaas is die meter niet zo precies. Voorlopig zitten we rond de kuub per week.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Als je wekelijks de standen bijhoud dan merk je direct als er een apparaat hapert. Wij vertelden enkele jaren gelden tegen elkaar; wat maakt de vriezer een raar geluid.............! Na het noteren merkten we dat deze stuk was en een slurper was geworden. Na het kopen van een nieuwe waren we weer goedkoper uit. Een vriendin snapte haar waterverbruik niet meer, een ienemiene lekje net achter de meter. Het heeft dus wel degelijk zin om de standen te vergelijken eens per week..

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Normaal noteerde ik het iedere week maar sinds onze verhuizing heb ik het niet meer gedaan. Wacht nu even op de eind rekening, dat zal rond Nov zijn dan ga ik het wel weer bij houden.
  De rede was omdat ik eerst de oude bewoners tarief betaalde naar mijn inzien veel te weinig, daarna zijn we meer gaan betalen maar werd het zomer dus stookte we niet meer, denk we hier pas 4 weken totaal gestookt hebben.
  Ben dus erg benieuwd naar de afrekening.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Voorheen hield ik de standen zelf dagelijks bij; het werd een sport om per dag of per week minder te verbruiken. Nu hebben we een slimme meter die de standen ieder kwartier automatisch naar een internet database stuurt.. Het is alleen al slim om het bij te houden zodat je weet of je moet bijbetalen of niet.

  BeantwoordenVerwijderen