zaterdag 28 september 2013

Zuinig met kleding

Gisteren publiceerde ik mijn uitgaven voor kleding in de afgelopen jaren. Vandaag wil ik graag wat bezuinigingstips geven.

KOPEN
- koop geen kleuren en modellen die (erg) aan mode onderhevig zijn, die kledingstukken zijn gegarandeerd volgend jaar helemaal uit, met niet zo modegevoelige modellen doe je veel langer
- koop als basis kledingstukken die goed bij elkaar passen
- koop ook eens 2e hands op Marktplaats, op rommelmarkten en in de kringloopwinkel; je zult verbaasd zijn wat er allemaal voor een prikje te koop is. Dat prikje is overigens wel een valkuil: je koopt al snel dingen die het nét niet helemaal zijn. Koop ook 2e hands alleen kledingstukken die echt goed zitten en waar je je in thuis voelt.
- koop in de uitverkoop. Hierbij geldt hetzelfde als bij 2e hands: pas op voor miskopen.
- doe het zelf: leer naaien en kleding repareren. Hierdoor kun je kapotte kleding herstellen en kleding veranderen. Ook kun je zelf kleding leren maken van een mooie lap stof.
- leer door voelen aan stoffen kwaliteit te beoordelen en koop alleen goede kwaliteit stoffen, ook bij kleding die je koopt
- koop geen merkkleding, merkkleding is geen garantie voor kwaliteit, wel een garantie voor vette winsten bij de producent

- ruil kleding met vrienden en vriendinnen
 
SCHOON EN MOOI HOUDEN

- wees zuinig op je mooie spullen en verkleed je als je thuis komt. Ik draag thuis vaak oude kleding af. In het weekend loop ik regelmatig rond in een oude trui.
- bescherm kleding bij klussen en koken door schort of overal, of, in geval van kinderen, slab of een theedoek

- was zo weinig mogelijk, van wassen en vooral van de wasdroger slijt je kleding enorm. Als het mogelijk is, lucht je kleding en borstel kledingstukken af. 
- als er ondanks bescherming toch een vlek in je kleding komt: direct verwijderen, oude vlekken zijn véél moeilijker te verwijderen dan verse vlekken
- gebruik sousbras als je veel zweet. Mijn oma had sousbras, di
t zijn een soort "zweetlapjes" voor onder je armen, en daardoor hoefde ze haar blouses en japonnen veel minder vaak te laten wassen. Ze waste gewoon haar sousbras Klik hier voor meer informatie. 
En hier is ook een filmpje over

Alle bovenstaande tips gelden natuurlijk ook voor kinderkleding.
Aanvullende tips voor kinderkleding:
- koop kleding op de groei, maar overdrijf niet
- wissel kleding uit met andere ouders

13 opmerkingen:

  1. En pas je kleding aan,als je dieren hebt. Ik zal nooit een witte broek kopen met onze enthousiaste hond. Of met een lichte jas aan naar de dijk gaan,waar andere honden tegen je op springen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sous bras, me altijd afgevraagd of je die dingen dan uit je shirt moest halen,om ze apart te wassen.

    Gisteren met een nieuwe stagiar de heer B uisman stagebegeleider besproken.

    Dat product gebruikten we thuis om de koffie mee te versterken. De koffie was duur, werd slap gezet en buisman aan toegevoegd.
    Had hij nooit van gehoord, maar gelukkig was daar Wikipedia.

    Zouden we nu nooit meer doen, maar wat klagen we.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet of anderen de sousbras wasten, maar mijn oma haalde ze regelmatig uit haar kledingstukken en verving ze door "verse" schone. De bezweette sousbras werden door haar uitgekookt, gewassen en dan werden de okselstukjes opnieuw gebruikt.

      Verwijderen
  3. Regelmatig de kleidingkast evenopruimen en kijken wat er allemaal in ligt en hangt - mentaal bijhouden wat begint te slijten en welke stukken er ontbreken. Als de nieuwe collecties er zijn kijk ik dan of er iets is van mijn "ontbreekt"lijst. Dat koop ik dan nieuw. Is er niks van mijn gading, dan ga ik ook zeker niet in de uitverkoop kijken. Mijn uitgangspunt: wat me voor 150 euro niet flatteert, staat me ook niet voor 5 tientjes. Vul je kast niet met met-nietjes, zoals Zuinigaan schreef

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En kijk eens goed welke kleuren je nou echt flateren en welke niet. Waar je er beter in uit ziet.
    Ook kan een nieuwe (tweedehands mag natuurlijk ook) sjaal je kleding enorm ophalen. Of leuke oorbellen.

    Dan heb je ook maar een kleine collectie nodig om er telkens goed uit te zien. En je goed te voelen.

    Thuis een oude trui aan doen, doe ik alleen als ik in de tuin werk. Ook thuis wil ik me prettig voelen. Ik zou inderdaad thuis niet mijn werkcolbertjes aan doen, dus misschien toch wel vergelijkbaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn 'nette' kleding zit toch lang niet zo lekker als ik lekker op de bank zit of aan het schoonmaken ben. Daarom vind ik het helemaal niet erg om thuis in wat oudere kleding te lopen. Ik voel me net zo prettig, misschien wel lekkerder doordat het comfort gehalte hoger is :)

      Verwijderen
  5. Thuis heb ik makkelijk zittende kleren aan, meestal een trainingsbroek met een tshirt. Ik heb een aardige stapel huiskleren ! Zo blijven mijn gewone kleren veel langer mooi en zonder vlekken. In de uitverkoop koop ik weleens goede schoenen of een enkele keer een mooie tas. Eigenlijk koop ik weinig. Wat er in de winkels te koop is vind ik meestal niet mooi, van slechte kwaliteit ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Mijn kleding komt nooit in de droger!! Dat scheelt al een heleboel ergernis van te klein geworden of dat ze zijn gaan slijten. Ik heb altijd basisshirtjes in allerlei kleuren en die draag ik dan of met een vestje, of een leuke ketting of een giletje. Zo kun je eindeloos varieren en het kost niet veel. Broeken kan ik helaas niet goed vinden en heb niet zo heel veel en de broeken die ik koop liggen toch rond de 70 a 80 euro. Wanneer ze op een afprijstafel liggen loer ik er tussen, maar het zijn helaas alleen maar de minimaatjes, dus die vlieger gaat voor mij ook niet op. Kringloop vind ik heerlijk om rond te struinen, vooral voor de kids die toch al zo snel uit hun kleding groeien. En ik koop veel in de aanbieding hoor.

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik koop meestal merkkleding (wel tweede-of derdehands) Vaak is de kwaliteit toch een stuk beter (sand wich, esp rit, mex x, cor akem.perman e.d.) maar de merken die ik koop zijn maatvast. De ene maat 40 is net zo lang en breed dan de volgende. Bij kleding van Di.di , H + M, C + A is 44 soms nog te klein.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het merendeel van mijn kleding is tweedehands of zelfgemaakt. Vooral op rommelmarkten koop ik erg graag kleding die vaak voor 1 à 2 euro aangeboden wordt en daar zit heel vaak merkkleding tussen. Zelf ben ik wel een fan van Esprit omdat de kleding mooi blijft, maar ik heb nog nooit iets nieuws van Esprit gekocht.
    De kleding die ik zelf maak varieert van basics tot nette kleding. Kleding maken doe ik omdat het een hobby is, maar als ik iets leuks maak van een goedkoop lapje is dat natuurlijk wel eg leuk, toch zeker als je veel complimenten krijgt..

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Een vriendin van mijn dochter gebruikt in sommige kledingstukken
    waar ze erg in zweet inlegkruisjes om het zweet op te vangen!
    Je ziet het niet en het werkt echt!
    liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Het is juist zo leuk om bijzondere stukken met bijzondere kleuren te kopen, veel kleding is zo verschrikkelijk saai. En de mode? Die lap ik aan mijn laars, dat is toch alleen maar marketing, Ik heb dingen die ik al 15 jaar draag.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Ik zoek altijd op google naar "webwinkel kinderkleding" en dan kijk ik even rond bij een aantal webshops en kijk ik waar ze de leukste en goedkoopste kinderkleding hebben.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.