Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 1 oktober 2013

Al wéér duurdere postzegels

Per 1 augustus dit jaar werden de postzegels 6 cent per stuk duurder. Maar als je nou denkt dat het daar bij blijft, nee, dat blijkt niet het geval te zijn! Per 1 januari 2014 komt er nog weer wat bovenop. Vier cent om precies te zijn. Klik hier voor het bericht op NOS.nl. Dat is dus 10 cent binnen een half jaar. Dat is een prijsverhoging van 18,5 % binnen een half jaar. De decemberzegels worden ook een stuk duurder.  Vergeleken bij de decemberzegels in 2012 komt daar 15 cent bij. Volgens PostNL zijn de verhogingen noodzakelijk omdat er steeds minder post wordt verzonden. Misschien is dat wel zo, maar ik stel me zo voor dat het omgekeerd ook zo is dat mensen minder post verzenden omdat de portokosten zo snel hoger worden.
Ik heb in juli dit jaar nog 20 "goedkope" postzegels gekocht. Daar heb ik nog weinig van gebruikt. Wat zal ik doen? Nog maar wat postzegels bijkopen om de nieuwe prijsverhoging vóór te zijn?

26 opmerkingen:

 1. Die post NL prijst zichzelf gewoon uit de markt. Ik stuurde nog wel eens een kaartje, maar tegenwoordig echt alleen maar als ik het e-mailadres niet heb. Het is me gewoon te duur!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ongeveer de helft van de postzegels wordt niet afgestempeld en kan dus zo weer opnieuw gebruikt worden. Als ze daar iets aan doen, zijn die verhogingen misschien niet eens nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. HIer zet de postbode er netjes met een pen een krul door zodat ie niet meer bruikbaar is.

   Verwijderen
 3. Toen die nieuwe zegels kwamen met een 1 en een 2 erop had ik al zo'n verwachting van hoge prijsstijgingen.
  Ik stuur ook minder kaarten en ik stop met de kerstkaarten. Doen er meer in mijn familie. Ik heb ook niet zoveel met die kerstkaarten want we vieren geen kerst.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik vind die verhogingen elke keer echt belachelijk! ik verstuur echt helemaal geen post meer... wat mij betreft zoekt post.nl het maar lekker uit. Enige keren dat ik wat verstuur is als ik iets verkoop via MP, en dan verreken ik de verzendkosten met de koper....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik stuur al weinig post, alleen met verjaardagen die te ver weg zijn, dat zijn er een paar per jaar. Voor de rest bel ik (onbeperkt bellen) of mail ik. Het is belachelijk dat de postzegels zo duur worden en de oude Nederlandse zegels niet meer geldig zijn binnenkort.

  De post plaats zichzelf zo uit de markt, het is tijd dat er een mogelijkheid komt voor de burgers of via Sandd en Selectvracht post te gaa. n versturen. Dat is er nu nog niet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ter aanvulling, met Kerst verstuur ik ook steeds minder, als de kerstzegels dit jaar nog duurder worden stop ik waarschijnlijk helemaal met de Kerstkaarten.

   Verwijderen
 6. Wat stom toch. Nu zullen noge meer mensen mailen of sms-sen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vind die prijsstijgingen ook fors. Vooral omdat de service niet bepaald fors is! Gelukkig stuur ik zelden post, dus ik ga niet bijkopen. Maar als je vaak dingen verstuurd zou ik misschien inderdaad een voorraadje inslaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb toch nog maar wat extra zegels gehaald, net als in de zomer ook al. Ik stuur best regelmatig kaarten, omdat ik het een stuk leuker vind dan een mail. Ik bezoek niet vaak mensen, dus ben ook minder kwijt aan reiskosten, denk ik dan maar. Maar het word wel echt een dingetje nu. Ik denk zelf ook dat er steeds minder mensen zullen zijn die nog kaarten sturen op deze manier. Helaas!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, bij de invoering van de 1 aanduiding kostte een postzegel nog 44 cent en sindsdien is het bijna elk half jaar raak geweest. Alsof de consument het dan niet merkt en de moeite niet zal nemen om postzegels in te slaan.
  En als de post dan nog juist bezorgd zou worden, maar dat is helaas niet zo. Ik woon als laatste van een blok en bij mij worden alle 'vergeten' brieven gedumpt. Dat is al het geval zolang we hier wonen, dus bijna 20 jaar. En alle postbodes doen het, ook de 'oudjes' die er nog voor opgeleid zijn!
  Ankie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mijn dochter werkt bij de post en kan hele andere verhalen vertellen over het werken bij de post. Ik ga dus niet mee in alle negatieve verhalen over postbezorger (dat zijn dus andere dan postbodes, die vliegen er binnen een aantal jaren allemaal uit). Postbezorgers werken op tijdelijke contracten tegen het minimumloon en dat maar voor hooguit 15 uur per week. Dus geen salaris waar je van kunt leven en het verloop aan personeel is dan ook hoog. En dat zie je weer terug in de kwaliteit van de bezorging. Het is of uit de lengte of uit de breedte. Evengoed ben ik ook verontwaardigd over de stijgende tarieven van de postzegels. Ik stuur nu echt geen decemberkaarten meer, wel weer jammer voor de werkgelegenheid van de postbezorgers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet negatief over postbezorgers. Ik heb al heel veel postkleding en fietstassen geherbergd. Jongste heeft als postbezorger gewerkt en mijn oudste dochter werkt al weer jaren als postbezorger en sinds ongeveer een jaartje doet haar vriend dat ook. Ze gaan door weer en wind en doen goed hun best om kwaliteit te leveren.

   Verwijderen
 11. Voor de vorige tariefsverhoging heb ik meteen in bulk ingeslagen: een rol van 200 postzegels voor het oude tarief. Daar doe ik nog wel een aantal jaar mee. Ik zou zeggen: als je weet dat er een prijsverhoging aan zit te komen, groots inslaan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Eerst gebruikten we nog oude gulden postzegels, die kon je met aantrekkelijke korting kopen. Maar ook dat is nu pas de nek omgedraaid en alle gulden postzegels zijn ongeldig!

  Ik zou nu ook groot inslaan, het kost even wat, maar uiteindelijk bespaart het toch weer...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het feit is gewoon dat steeds meer per mail gaat. 5 jaar terug gingen alle offerten hier nog per post de deur uit. Nu gaat een offerte hier per mail de deur uit, tenzij er geen mailadres bekend is.

  Rapporten hetzelfde. Rapporten worden hier steeds meer digitaal verzonden en niet meer als hardcopy. En dit komt echt niet alleen doordat het duurder wordt, dit komt vooral omdat digitaal sneller is. Je kan een overeenkomst lekker snel regelen.

  Ik zie daarom alleen maar minder toekomst weggelegd voor de traditionele post, maar aan de andere kant meer toekomst in pakketten e.d.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Verkoop via MP wordt op die manier ook minder aantrekkelijk. Ik krijg de laatste tijd steeds vaker biedingen waarbij mensen het in het midden laten of hun bod incl. verzendkosten is. Terwijl de verzendkosten duidelijk in de advertentie zelf staan. Reageer ik positief op hun bod, maar wel met de mededeling dat de verzendkosten er nog bij komen, dan hoor ik niets meer.

  Natuurlijk ligt dit niet alleen aan de prijsverhoging van de porti, sommige mensen op MP zijn nu eenmaal altijd zo, of de porti nu goedkoop of duur. is. Vooral sinds er Smartphones bestaan reageren mensen heel vluchtig op MP advertenties. Vaak hebben ze dan de advertentie niet goed gelezen.
  Ik werkte gisteren als surveillant bij een tentamen op een universiteit, opvallend hoezeer je nog 1 minuut voor aanvang van het tentamen de studenten hoogstpersoonlijk moet vermanen dat ze nu toch echt hun Smartphone moeten opbergen, omdat dat tijdens het tentamen niet toegestaan is.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik deel jouw mening dat zij zichzelf in de vingers snijden. Juist doordat de prijs hoger wordt zullen minder mensen post versturen. Ik kan me best voorstellen dat ze steeds meer moeite hebben in de huidige markt, ik snap eigenlijk ook niet waarom dit een open markt is en niet gewoon een staatsbedrijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Post sturen? Ja naar een antwoordnummer.. De post kan de boom in, pakje via Kiala.

  Het afgelopen jaar is de post die ik verstuurde vaker kwijtgemaakt dan aangekomen..
  Ik krijg voor de helft van de tijd wel een aanmaning maar geen rekening. En het toppunt een deurwaarder aan de deur zonder ooit post te hebben gehad.. Voor een rekening van twee tientjes. Ik heb geklaagd en bij het sorteercentrum lagen: de rekening, vijf aanmaningen, een aankondiging dat er een deurwaarder werd ingeschakeld, drie brieven van de deurwaarder... En een briefje dat de bezorger het huis niet kon vinden.. Euh in het rijtje tussen nummer 30 en 34.. Mooi wel dat de post heeft betaald, en ja ook de kosten van het proces.

  Het ligt niet altijd aan de bezorger, maar er gaat grondig iets fout bij de post.. Aan de top zoals gewoonlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk dan maar eens naar http://nieuwsuur.nl/live
   Daar zie je dat medewerkers van de sociale werkplaatsen tegenwoordig ingezet worden als postbezorger. Met subsidie en begeleiding vanuit de sociale werkplaats.

   Verwijderen
 17. Gelukkig had ik ze nog ingekocht voor 50 cent en kan nog even vooruit maar behalve de gewone postzegels gaan ook de kerstzegels met 15 cent!!!!! omhoog!
  Nu stuurde ik die al niet zo veel maar dit jaar gebruik ik de oude van vorig jaar (heb er nog zo'n 10 liggen) en de rest gaat mooi digitaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hier bij ons heb je nog streekpost. De post die dus in de omgeving bezorgd moet worden wordt verzorgd door een apart bedrijf. Ideaal want het is goedkoper. Met kerst verstuur ik amper kaarten omdat ik de meeste hier gewoon zelf bezorg. Denk dat er een stuk of 4 met de post gaan. Mijn ouders daarentegen versturen ongeveer een kaart of 80, die krabben zich nu ook wel ff achter de oren óf ze uberhaupt weer kaarten gaan versturen. De kaarten kosten geen drol, maar de zegels maken het weer duur zodat het niet leuk is om nog heel veel te moeten versturen....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ja, ik merk het vooral bij Marktplaats. Ik verkoop daar geregeld maar het is toch niet leuk als mensen voor een 1 euro boekje € 2,40 porto moeten betalen. Ik pas zelfs de prijzen van mijn boeken wat aan aan de hoge port.
  Alle zegels waar alleen december opstaat kun je nog gebruiken. Laat Post.nl de zegels wat goedkoper houden en dan geen agenda of andere kadootjes erbij doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij postzegelsmetkorting kun je tot 20% besparen op de verzendkosten. Als je die mensen belt staan ze je keurig netjes te woord.

   Verwijderen
  2. voor de zekerheid het telefoonnummer: 0186 74 60 20

   Verwijderen
 20. Ik koop al jaren postzegels bij postzegelsmetkorting. Tot 20% korting op de frankeerwaarde. Dit zijn wel guldenpostzegels die na 1 november niet meer te gebruiken zijn. Gelukkig gaat dat bedrijf verder met europostzegels met korting.

  BeantwoordenVerwijderen