Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 12 oktober 2013

Besparen door overstappen

Besparen kan je op veel manieren:

>minder verbruiken, van bijvoorbeeld energie of water
Daarover een andere keer weer meer. Wil je nu meer weten? Klik dan hier.

>goedkoper inkopen door
   - goedkopere artikelen te kopen
   - grotere hoeveelheden ineens te kopen

>meer zelf doen, waardoor je op de kosten van het maken bespaart. Geen pizza's laten bezorgen, maar helemaal zelf klaar maken. Geen fiets naar de fietsmaker brengen, maar zelf een band plakken.Zo zijn er legio mogelijkheden. Één nadeel, ze kosten tijd en voor sommige mensen is tijd geld, maar als je genoeg tijd hebt, dan is het een goede manier om te besparen.

>goedkopere keuzes maken. Geen vakantie in Turkije, maar heerlijk relaxen in je eigen achtertuin. Je ziet wat minder van de wereld, maar via een tv- of computerscherm heb je desgewenst ook de hele wereld binnen handbereik. Daar hoef je je tuinstoel niet voor uit.

>er voor kiezen bepaalde goederen niet te bezitten: ik noem maar wat boot, auto, 2e huis

Je maakt dus andere keuzes en daardoor blijft er meer geld over.

Wat je ook kunt doen, en daar wilde ik het vandaag over hebben, is overstappen naar een andere leverancier, zodat je minder hoeft te betalen.
Waar is overstap mogelijk?
Energie -
TV/bellen/internet -
Schade Verzekeringen -
Zorgverzekering -

Er bestaan een heleboel vergelijkingssites waar je kunt vergelijken.
Een waarschuwing is hierbij op zijn plaats. Bijna alle vergelijkingssites hebben commerciële banden met de bedrijven waarvan ze een vergelijking aanbieden. Als jij bijvoorbeeld op vergelijkingssite XX in zee gaat met aanbieder AA, dan ontvangt de vergelijkingssite van bedrijf AA daar geld voor. Die vergelijkingssite heeft er namelijk voor gezorgd dat jij klant bij het bedrijf AA wordt. Dus de vergelijkingssite heeft belang bij jouw overstap en is niet geheel onafhankelijk.

Hoe zit het bij mij?
Ik ben nog nooit overgestapt van zorgverzekeraar. Mijn werkgever heeft een mooi collectief contract wat mij nogal wat korting oplevert, namelijk €27,85 per maand. Dus waarom zou ik overstappen? Mogelijk heb jij ook recht op een collectiviteitskorting bij een verzekeraar. Op zorgverzekering.startpagina.nl kun je veel informatie vinden.

Ook mijn schadeverzekeringen heb ik sinds 1984 niet meer veranderd. Ik ben al bijna 40 jaar bij dezelfde verzekeraar. Ik heb een beetje koudwatervrees, maar eigenlijk wil ik mij er wel eens in verdiepen. Tijdens het schrijven van dit bericht kwam ik op de site van de Consumentenbond een mooie vergelijkingspagina tegen. Die ga ik gebruiken!

Bij de energieleveranciers ben ik goed bezig! Ieder jaar stap ik over naar een andere aanbieder en pak ik een leuke overstapbonus mee. Het heeft me al flink wat besparing opgeleverd. De laatste keren stapte ik via deze site over.

Voor TV/bellen/internet ben ik heel recent overgestapt. Het heeft me niet zozeer een besparing opgeleverd, maar wel een fijne tablet. Ik denk dat ik na dit jaarcontract weer overstap en ga profiteren van aanbiedingen.

Er is nog een sector waar je kunt overstappen en dat is de spaarrekening. Klik hier en hier.  Dan heb je het niet over besparen, maar over het iets betere rendement van je spaargeld. Ik weet het, de spaarrentes zijn erg laag, maar bij sommige banken zijn ze nog lager dan bij anderen. Mijn criteria zijn: redelijk wat rente en een eerlijke bank die mijn geld niet in wapenhandel of andere onverkwikkelijke zaken steekt.

5 opmerkingen:

 1. Mag ik vragen hoe/waar jij kijkt voor de goedkoopste energieleverancier? Bedankt voor al die jaren bloggen! Wilde ik zomaar even kwijt ;)
  Gr Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is nog vroeg, ik zie het al. Gr Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanaf 1984 is inderdaad nog lang geen 40 jaar ;)

   Verwijderen
  2. Oeps, dat klopt, dat is nog geen 30 jaar!

   Verwijderen
 3. Ik zelf ben ook al jaren bij dezelfde zorgverzekeraar, bevalt me goed en stap niet over. Heb al mijn verzekeringen bij dat bedrijf en ontvang dus collectieve korting! Dus hierin stap ik niet over. Ben zolang als ik op mezelf ben al bij Essent en stap ook hierin niet over. Mijn vriend stapt ook ieder jaar over, maar hij komt er nu van terug omdat het niet heel erg veel scheelt. De welkomstbonus wordt verrekend met de eindafrekening en hij heeft tot nu toe nog nooit het volle bedrag ontvangen, terwijl hij in het verleden nooit hoefde bij te betalen.... En ik heb geen zin om alles zo uit te pluizen hoeveel ik betaal per kuub etc. Ben vaak genoeg benaderd, zowel via de voordeur als telefonisch en als ik dan zeg hoeveel ik per jaar verbruik en wat mijn maandlasten zijn, dan moeten ze me gelijk geven dat zij niet goedkoper kunnen.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen