Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 13 oktober 2013

De niks nieuws kopen maand

Deze maand is door iemand ooit uitgeroepen tot Buy Nothing New Month. In het verleden heb ik wel eens mee gedaan, maar dit jaar doe ik niet mee.
Waarom zou ik mee doen?
Om mensen er op te attenderen dat het beter voor je portemonnee én voor het milieu én ook nog voor een ruim huis is om minder te kopen?
Ik vind het onzinnig. Ik koop altijd al heel weinig, waarom zou ik mij in vredesnaam opleggen een hele maand niets nieuws te kopen? Ik ben dus net als Spaarcentje meer van het hele jaar door niets kopen dat niet nuttig is.
Maakt het uit als ik een maand lang niets nieuws koop?
Alle lezers weten toch wel dat ik verre van koopverslaafd ben.
Waarom zou ik dan een maand lang verslag doen van mijn niets nieuws kopen?

Ik heb dit jaar ook niet meegedaan aan de Earth Day. Dat vind ik trouwens iets nuttiger. Het is goed om een statement te maken en te laten zien dat je ook met minder stroom toe kunt. Maar die avond zat ik gewoon met een 20 watt spaarlamp in de woonkamer. Ik zat niet in het donker of brandde kaarsen, nee ik gebruikte op de plek waar ik was een energiezuinige lamp. Dat zouden alle mensen moeten doen.

Nog even terug naar niets nieuws kopen. Eigenlijk heb ik deze maand heel per ongeluk nog vrijwel niets gekocht, enkel een deodorant roller. Die zijn er ook niet tweedehands, dus misschien telt dat wel helemaal niet. Er was geen opzet in het spel, ik heb nog niets nodig gehad.

13 opmerkingen:

 1. Ik kocht deze maand vijf leggings en panty's, omdat ik er nog maar een van elk had, en toch graag mijn jurkjes en rokjes draag. Mijn eerste uitgave sinds juli, doe ik het toch netjes ;)
  Ben het met je eens, let de rest van het jaar gewoon op, in plaats van zo'n hyperig uurtje, of maandje....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Groot gelijk. Als je al heel bewust koopt is zo'n buy nothing new maand alleen maar heel onhandig. Want wij consuminderaars kopen meestal alleen iets nieuw als het echt nodig is en we dat artikel (bij voorkeur) ook nog eens met een goede prijs-kwaliteitsverouding tegenkomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met al blogs erover ben ik eens gaan denken. Ik ben niet heel consuminderig maar zelfs ik heb deze maand nog maar 1 nieuw artikel gekocht buiten levensmiddelen. Het blad Happifood namelijk. Best netjes zo bijna op de helft van de maand. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik koop eigenlijk nooit wat nieuws. Naarmate je langer consuminderd heb je ook steeds minder nodig. Ik heb alleen een pyjama gekocht, deze wilde ik al heel lang maar ik vond ze telkens te duur. Nu waren ze in de aanbieding voor €5,- per stuk, dat kon ik niet laten liggen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. deze maand is dochter jarig en schoonzusje, we kopen dus wel nieuwe dingen deze maand. letten altijd al op geld en aankopen maar met 2 jonge kids koop je regelmatig nieuwe dingen. dochter moet bijv nog laarzen hebben, ik wil nog een fietskar (wel 2e hands maar goed voor mij is het iets nieuws) voor mn oppaskindjes, voetenzakken voor mn duobuggy etc..
  Gretha

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik houd al een paar jaar een buy less year, dat betekend dat ik bewuster nadenk over een eventuele aankoop, ik stel mij eerst een paar vragen, heb ik de aankoop echt nodig? wil ik het echt perse hebben? kan ik het alleen maar nieuw kopen of is 2e hands ook de moeite van het overwegen waard? en als ik dan toch tot de aankoop over ga ,vraag ik mezelf waar kan ik het het beste kopen ,waar krijg ik de beste service en waar krijg ik waar voor mijn geld en waar hebben ze de beste dus de goedkoopste prijs, pas dan ga ik tot aanschaf over, zelf vind ik dit nuttiger en beter voor mijn portomonnee en het milieu

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Volgende keer de deo dan ook maar zelf maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik vind juist oktober daar niet geschikt voor. Verder een prima iets om mensen bewuster te maken. Maar juist deze maand vind ik echt een maand om nieuwe kleding te kopen voor de koude tijd Zelf heb ik echt een winterjas nodig bijvoorbeeld. Een maand als februari of maart is daar in mijn ogen veel geschikter voor. Dus daarom doe ik niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Als we met elkaar een hele avond geen stroom zouden afnemen als actie, zouden de stroomproducenten er niet blij mee zijn. Stroomproductie is gebaat bij regelmaat, daar kunnen ze de opwekking op afstemmen. Zo'n actie kost hen, en dus ook ons, alleen maar geld. Beter is om het hele jaar bewust met stroom om te gaan. Dit soort acties, zoals ook een maand van niets kopen heb ik nog nooit meegedaan. Het is symboolpolitiek. Als iedereen hier aan mee zou doen, krijgen de winkeliers er last van. Economie is gebaat bij regelmaat.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een deodorant hoort toch gewoon bij je dagelijkse verzorgingsprodukten, net als doucheschuim, bodymilk,shampoo en een eau de toilette.
  Adriana van de Vrie

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Koop alleen kleding ect als ik heb echt nodig heb en niet voor de heb..

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ja, het hele jaar bewust zijn van je koopgedrag is beter maar misschien hebben mensen, in het algemeen gesproken, zoiets nodig om wat bewuster te worden van hun uitgavebeleid. Denk eens aan de mensen die we zien op TV in een dubbeltje.... of over lezen in Genoeg. als dergelijke mensen een maand niets nieuws zouden kopen, zouden ze opeens geld overhouden die maand ipv tekort komen

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Voor mensen die toch al heel weinig kopen, uit noodzaak of uit principe, is zo'n idee van een maand niets kopen een beetje onzin. Voor anderen kan het misschien een verandering te weeg brengen in hun koopgedrag. Er zijn toch wel veel mensen koopverslaafd, met een huis vol spullen waarvan de helft overbodig is.

  BeantwoordenVerwijderen