Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 3 oktober 2013

Compensatie eigen risico zorgverzekering

Uiterlijk 4 december ontvang ik 99 euro compensatie eigen risico. Dit is omdat ik in 2011 en 2012 bepaalde medicijnen heb ontvangen en/of in het ziekenhuis behandeld ben voor een bepaalde aandoening. Toch leuk dat ik nog wat terugkrijg van die 350 euro eigen risico in dit jaar.

Volgens mij is het de allerlaatste keer dat ik wat terugkrijg. Daarna mag ik alle medische kosten zelf ophoesten.
Het is lang zo geweest dat medische kosten aftrekbaar waren voor de belastingen en dat er geen eigen bijdrage werd geheven. Een aantal jaren terug zijn bijna alle aftrekbare kosten wegbezuinigd en ongeveer gelijktijdig kwam er een eigen risico.
Voor de aftrekbare kosten bij belasting kwam de Wet tegemoetkoming Chronisch Zieken en Gehandicapten (WTCG) in de plaats. Ik ontving daar jaarlijks een leuk bedrag van, ongeveer vergelijkbaar met wat ik eerst aan belastingaftrek had. Voor het eigen risico ontving ik jaarlijks ook enige compensatie. Over 2012 was het totaalbedrag van deze beide tegemoetkomingen: 391,-
Volgens mij ontvang ik dit jaar geen WTCG tegemoetkoming meer en is de 99 euro die ik binnenkort ontvang echt het allerlaatste geld. Daarna verdwijnt alles.
Klik ook hier. 
Gelukkig blijft de WTCG voor sommige mensen nog wel gelden, maar dan alleen voor de heel lage inkomens.

6 opmerkingen:

 1. Ik krijg dit jaar ook een tegemoetkoming van 99 euro. Voor mij de eerste en meteen de laatste keer omdat het wordt afgeschaft.
  Maar toch fijn dat ik het een keer krijg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel triest,wie iets mankeert wordt financieel afgestraft en mag in ruil voor thuiszorg straks gaan voorlezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alsof je voor thuiszorg niet een fikse eigen AWBZ-bijdrage moet betalen. Thuiszorg is absoluut NIET gratis.

   Verwijderen
  2. helemaal mee eens!!

   Verwijderen
 3. Wanneer heb jij de brief gekregen? Ik moet hem namelijk nog krijgen (voor astmamedicijnen)...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gisteren ontving ik de brief. Die van jou zal nog wel komen.

   Verwijderen