Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 2 oktober 2013

Genoeg nummer 98

Heel lang geleden las ik damesbladen. Best leuk, maar ik had ze altijd erg snel uit. Deze bladen bevatten weinig voor mij echt interessante artikelen. Dus heb ik zeker 9 jaar geleden alles stopgezet. Nu lees ik dergelijke bladen alleen in wachtkamers. Ik had toen ook al een abonnement op Genoeg. Alleen het abonnement op dit tijdschrift heb ik gehouden, gewoon omdat ik dit wel de moeite waard vind.
Afgelopen weekend viel er weer een nieuw nummer op de deurmat en dat lees ik van cover tot cover helemaal door. Zo'n nummer bevat ook enige reclame en zelfs die is vaak interessant, want ook die is gericht op duurzaam leven en consuminderen.
In nummer 98 van deze herfst vond ik de volgende artikelen zeer interessant:
>Het huishoudboekje van een gezin. Ditmaal een gezin met een relatief hoog inkomen. Altijd interessant om te kijken waar mensen hun geld aan besteden en waar hun prioriteiten liggen.
>Praktische tips, bijvoorbeeld een speciaal recept voor het het bakken van brood zonder het deeg te kneden. Net iets voor mij, luie donder die ik ben! Waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan?
>Tips over goedkoop mobiel bellen. 
>Over de gezondheidszorg. Over hoe je als "consument" de kosten in de hand kunt houden door in alle opzichten goed voor jezelf te zorgen en niet te gaan voor dure oplossingen. Goede voeding, bewegen, jezelf rust gunnen, slechte gewoontes, zoals roken en drankmisbruik afleren of gewoon zorgen dat je er niet aan begint. Kortom gezond leven kan al heel wat besparen. Waarom kiezen voor een dure operatie als het ook anders kan? Een voorbeeld uit mijn eigen leven: ik heb jaren veel last gehad (met ups en downs) van een peesschedeontsteking in mijn rechter middenvinger. Ik ben niet geopereerd, maar ik heb ongeveer 7 keer contact gehad met een handfysiotherapeut. Daar heb ik een aantal oefeningen geleerd en ik heb geleerd om mijn handpalm op die plek licht te masseren (dat is voor een betere doorbloeding) Ik doe regelmatig oefeningen en het gaat nog steeds goed. Resultaat: geen dure operatie en geen ziekte-uitval.

Wil je wel eens een recent nummer lezen? Klik hier voor het jubileumnummer van afgelopen winter. Toen bestond Genoeg 20 jaar.

Overigens, nieuws wat hier bij aansluit: komende zaterdag 5 oktober is het nationale kringloopdag


9 opmerkingen:

 1. Ik heb ook wel eens lui brood gebakken, het werkt op zich prima. Maar het brood zelf bevat veel water en wordt daarom snel oud. Ik ben toch weer terug naar de oude manier van bakken, dat vind ik toch lekkerder. Bovendien is het niet zo veel werk als je geoefend bent :)

  Verder ben ik ook fan van de genoeg, leuk tijdschrift!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Over zorgkosten gesproken. Ik ben gestopt met astmamedicatie omdat ik het idee had dat de astma daar erger van werd. Daarbij raakte ik enorm getstrest met een idioot hoge hartslag. Mijn hart is nu weer rustig, net zoals ik zelf rustiger werd. Met mijn longen gaat het beter, al heb ik soms wel wat last zoals bij mist of teveel inspanning.
  Ik heb het boek besteld 'Astma, de mythe'. Kon ik tweedehands kopen en daar staan nog meer tips en truuks in over hoe om te gaan met astma zonder medicatie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het lijkt me een leuk tijdschrift! Ik ga eens kijken of onze boekhandel hem ook verkoopt. Ik ben zelf lid van tijdschrift Radar+. Dat is het enige abo wat ik heb en ik zeg hem niet op. Vind het een interessant tijdschrift, maar genoeg lijkt me ook heel erg leuk om te lezen!
  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Worden alle consuminderbloggers benaderd om een recensie te schrijven ofzo?? Ik vind dat het een beetje begint op te vallen al die berichten over Genoeg... Blegh. Zou dat blad niet eens meer willen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet benaderd. Ik schrijf wel vaker over Genoeg. Gewoon omdat ik het een prima blad vind.

   Verwijderen
  2. Ik ben wel bijna 1,5 jaar geleden benaderd om een link op mijn weblog te zetten. Omdat ik helemaal achter het blad sta en ik niet de indruk heb dat er echt winst gemaakt werd, vind ik dat prima. De link linksboven doet het niet goed, daarom heb ik Genoeg gevraagd om een update.

   Verwijderen
  3. Is er weer een trol in consuminderblogland?

   Verwijderen
 5. Ik kreeg als kind de diagnose astma, of astmatische bronchitis, of CARA. Weet ik veel. Mijn ouders hoorden de klok wel eens luiden als ze bij de dokter vandaan kwamen. Ik moest vanaf mijn 3e jaarlijks een griepprik hebben. Ik herinner me het nog goed, die etherlucht in de spreekkamer van de huisarts. Brr. Vanwege allerlei verhuizingen liep ik vanaf mijn 8e de jaarlijkse griepprik mis, bovendien kwam ik in een minder rokerige en vieze omgeving te wonen. (mijn vader rookte stevig waar ik bij was). Ik heb altijd wel gevoelige luchtwegen gehouden, stoffige ruimten schoonmaken moet ik niet doen, maar medicijnen, inentingen etc, heb ik niet meer nodig. Wel heb ik gladde vloeren en meubels, goed wasbare gordijnen, geen wol en geen huisdieren in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik bak al jaren zelf brood, maar laat de broodbakmachine het kneedwerk doen. Na het kneden doe ik het in een bakblik en in de oven. Een idee die ik bij Teunie Luijk opdeed.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen