Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 3 oktober 2013

Vrijwilligerswerk in ruil voor zorg?

De Volkskrant gaat vandaag in op de conceptwet WMO 2015. Daarin staat dat hulpbehoevende mensen van hun gemeente een dringend verzoek krijgen iets terug te doen voor de zorg die ze ontvangen. Lees ook hier en hier op nu.nl
Volgens de staatssecretaris valt het allemaal wel mee en wordt van het wetsontwerp een karikatuur gemaakt.
Maar als ik deze passage in de Volkskrant lees: Niettemin krijgen gemeenten de ruimte van het kabinet om ouderen, zieken en gehandicapten op indringende wijze voor te houden dat zij in ruil voor de zorg die ze ontvangen best iets terug mogen doen voor de samenleving,
dan krijg ik toch wel een beetje de griebels. Het hangt dus van je gemeente af in hoeverre je iets terug moet doen voor de maatschappij.
Kernpunt in het hele verhaal is het terugdringen van de kosten van de zorg, terwijl er steeds meer ouderen komen. Dus er is minder geld voor zorg, en er is meer vraag. De spoeling wordt dun, volgens mij.

9 opmerkingen:

 1. Kinderen vanaf VIJF jaar aan de poets en de afwas? Dat kan, onder meer in Rotterdam, Gouda en Den Helder. Ja echt. Lees & huiver.
  http://www.denhelder.nl/foto/verordeningen/Protocol-gebruikelijke-zorg-en-richtlijnen.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. een boodschap doen ?? mn dochter mag met 5 echt never niet alleen naar de supermarkt?? en dan woon ik nog in een rustige vinex wijk van een dorp en is de winkel op 800 m afstand oid.. bizar wat daarin wordt genoemd.. dreigende overbelasting.. te bizar voor woorden.. mnoet er toch niet aan denken.. over ene jaar wordt mn dochter 5, maar elke dag de afwas doen, een boodschap doen etc.. ? met 5 jaar ? sorry ergens anders mag t dan normaal zijn.. maar ik zie mn dochter dat echt niet doen.. bekaf van school omdat er daar al zoveel van ze verwacht wrodt en dan thuis ook nog van alles extra moeten.. en ik vind het ze leren wat anders dan moeten omdat 1 van de ouders ziek is bijv. als ze het leren ,krijgen ze als het goed is wel de nodige aandacht van de ouder(s) terwijl als een ouder ziek is en daarom hulp nodig heeft, mist het kind al genoeg.. geen aanval op jou hool valhalla...;) maar wel op die bizarre pdf.... :S
   Gretha

   Verwijderen
  2. Hond, kat en kanariepiet kunnen ook best meehelpen. Hond haalt krant en post uit de brievenbus en poes kan met de staart best de vensterbank en de badkamer schoonpoetsen. De kanarie kan vervolgens getraind worden door met de snavel op de juiste toetsen te tikken mail op te halen en te telebankieren.

   Sorry voor deze galgenhumor, ik word echt heel melig van dit soort strapatsen van politici.

   Verwijderen
  3. Kinderarbeid dus..... Kinderen lekker kind laten zijn lijkt me veel belangrijker.

   Verwijderen
  4. Ik had het nog niet gelezen, maar wat ERG dit stuk!!! Is dit écht normaal? En misschien wel in meerdere gemeenten? Ik vind het echt een ziek stuk. Iets waar de media weleens op in mag springen en tegen mag ageren!

   S.

   Verwijderen
 2. Ik moet al blijven werken tot na mijn 66e. Ik heb een fulltime baan in het onderwijs. Jaren voor mijn ouders gezorgd en voor mijn kinderen. Mag ik nu ook eens een tijdje gewoon niets? Gewoon in mijn eigen huis blijven wonen (want ik hoorde net dat ouderen bij de hand genomen moeten worden om te verhuizen, omdat de jongeren "onze" huizen nodig hebben), en geen vrijwilligers werk doen? Banen hebben we nodig, betaalde banen, geen vrijwilligers die het werk onbetaald gaan doen.
  Merel

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik voorzie een hele rompslomp om mensen te keuren die dan een taak kunnen doen in ruil voor zorg. Want de een is de ander niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gelukkig is er geen verplichting. Ik ken een aantal mensen met thuiszorg,die qua energie net zo'n beetje de rest van hun bedoeninkje kunnen redden. De overheid weet van gekkigheid niet meer,wat ze bedenken. Een schande!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toch bizar als je zelf zorg nodig hebt dat je wel geschikt zou zijn om anderen te helpen. En nog erger: ze mogen best iets terug doen. Dat deden ze toch altijd al? Nu hebben ze juist rust.

  BeantwoordenVerwijderen