Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zondag 20 oktober 2013

Een nieuwe klantenkaart bij AH

Ik had altijd een anonieme klantenkaart. Vanaf de komende week heeft AH een nieuwe klantenkaart en daarbij is anonimiteit niet meer mogelijk. Je moet je klantgegevens prijsgeven, anders kun je geen gebruik maken van aanbiedingen. Ai, dat is een teer punt. Ik maak altijd graag en enthousiast gebruik van aanbiedingen! Vooral hamsterweken zijn bij mij favoriet.
Toch vind ik het heel ver gaan, dat je alleen gebruik kunt maken van aanbiedingen als je in ruil daarvoor je privégegevens aanlevert. Kun je fake gegevens aanleveren? Misschien kan ik Zuinigaan heten? Ik heb 2 anonieme mailadressen, daar kan ik ééntje van gebruiken. Dan zijn de gegevens niet direct tot mij herleidbaar.
Andere supermarkten vragen niet om privégegevens. Wat vinden jullie van deze handelswijze?

22 opmerkingen:

 1. Dit vind ik niet kunnen. Alleen als ik dat wil lever ik mijn volledige gegevens aan. Kijk soms moet het, bijv bij een aanvraag voor paspoort of lening, maar anders krijgen ze van mij zo maar iets ingevuld. Kijk ik zal geen gegevens opgeven welke echt niet bestaan, maar bij mijn adresgegevens krijgen ze van mij het adres van het gemeentehuis. Kunnen ze daar gaan vragen waar ik woon:)))

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor zo ver ik weet is ie nog gewoon anoniem te gebruiken. Maar als je gebruik wilt maken van een aantal extra opties, zoals gepersonaliseerde aanbiedingen, dan moet je inderdaad wél je persoonsgegevens doorgeven.... Maar dat is dus niet verplicht. De gewone, landelijke aanbiedingen blijven op dezelfde manier gaan als altijd en daar hoef je dus niet je gegevens voor door te geven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vraag me af hoe dat gaat met die persoonlijke aanbiedingen. Gaat dat via de mobiele telefoon? Of moet je de aanbieding uitprinten? We hebben een printer noch een mobieltje. Dus zullen we er geen gebruik van kunnen maken, al zouden we willen, ben ik bang.
  Geartsje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je de kaart niet activeert werkt ie als een anonieme kaart. Pas als je de kaart activeert via internet, moet je een aantal gegevens invullen en sturen ze je mailtjes met gepersonaliseerde aanbiedingen. Althans zo lees ik de info op de AH-site.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kwam er vorige week achter op de site van AH dat mijn koopgedrag al veel langer wordt geregistreerd, dus AH verzamelt al langer gegevens van klanten.
  Ik vind het niet fijn dat men precies weet wat ik koop en ga daarom maar niet meer gebruik maken van mijn bonuskaart en zeer zeker niet de nieuwe kaart die ik per post kreeg toegestuurd.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maakt mij allemaal niet zo heel veel uit hoor. Ik heb hem geactiveerd, tevens mij airmiles eraan gekoppeld. Ik zie in de toekomst wel wat ze me toe willen sturen. Als dit aanbiedingen zijn die betrekking hebben op de artikelen die ik vaak koop, dan mogen ze dat van mij doen! En de nieuwe kaart hoef je niet te activeren om gebruik te maken van de bonuskorting hoor. En je kunt altijd je airmiles pas los overhandigen aan de kassa. Dus in principe verandert er niets als je dat niet wilt.

  Gr,. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor Zonnatura producten ging ik nog naar AH, maar nu verkoopt Bas van der Heijden die ook, scheelt al gauw 15 cent per product minder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Elke winkel geeft alleen maar klantenkaarten om te kunnen volgen wat je koopt, dat is al altijd zo geweest. Ik heb er geen probleem mee. Margay

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mij boeit het eigenlijk helemaal niet. Als ik nu aanbiedingen krijg op mij afgestemd, dan zelfs graag.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tja, dat is altijd de afweging die je moet maken: hoeveel van jezelf wil je blootgeven om gebruik te kunnen maken van extra korting?
  Concerns betalen bakken met geld om te kunnen achterhalen hoe en waaraan een consument zijn zuurverdiende centjes wil uitgeven.
  AH springt daarop in met de mogelijkheid tot persoonlijke aanbiedingen. Het is maar net hoeveel jij jezelf wil blootgeven.
  Ik persoonlijk hoop dat er een paar knappe koppen bij elkaar komen en al die persoonlijke aanbiedingen op de een of andere manier aan een (anonieme) kaart kunnen koppelen: dat zou helemaal geweldig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb in de winkel gevraagd en je kunt gewoon "anoniem" boodschappen doen. Als je de kaart activeert krijg je persoonlijke aanbiedingen, maar je bent niets verplicht.
  Ik schrijf anoniem tussen haakjes, want wie is er tegenwoordig nog anoniem?? Ze weten eigenlijk alles van je en dat is niet alleen via een bonuskaart bij AH.

  gr. Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Duidelijk dat ze mijn adres niet hebben, ik weet niks van een nieuwe bonuskaart! Zelf heb ik er geen problemen mee, maar eerlijk gezegd is het wel onzin. Kan je me volgen ;)?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Via de Appie App (op je smartphone) kun je mooie lijstjes maken, zien wat je vorige week of eerder kocht of wat je het vaakst koopt. Daardoor gaat het allemaal wat sneller.

  Wat is nu het ergste dat ze van je zien... dat je 5 liter melk koopt? Dat je teveel snoept? Dat je een healthfreak bent? Ik zou me er niet zo druk om maken.

  Het is goed om bewust te zijn, maar dat hysterische gedoe is niet nodig. Met euroclix en dat soort dingen moet je vaak al meer gegevens prijsgeven en heb je er ook nog last van door later lastiggvallen te worden met belletjes.

  S.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Als ik de uitleg op Albert-Heijnwebsite goed begrijp, dan is anonimiteit ook met de nieuwe klantenkaart mogelijk. Om gebruik te kunnen maken van de gewone bonusaanbiedingen is het namelijk niet nodig om de kaart te activeren, en dan is het ook niet nodig om je privégegevens af te staan. Met een niet-geactiveerde klantenkaart loop je alleen de 'welkomstdeals' en de gepersonaliseerde bonusaanbiedingen mis; niet de gewone bonusaanbiedingen.

  Albert Heijn kan dan nog wel registreren wat er allemaal gekocht wordt met een niet-geactiveerde klantenkaart, en op basis daarvan een anoniem klantenprofiel opstellen. Je zou daarom kunnen overwegen om meerdere niet-geactiveerde klantenkaarten naast elkaar te gebruiken, dan maak je het Albert Heijn lastig om een goed profiel van jou als anonieme klant te maken.

  Moraal van het verhaal: ook met de nieuwe bonuskaart is anonimiteit mogelijk, mits je de kaart niet activeert.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het gaat misschien wat ver, maar Euroclix dan? Als we er zelf aan kunnen verdienen is het wel oke ??

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Dan activeer je niet je bonus kaart en ben je anoniem.. geef je je airmiles kaart en hup, ze hebben je gegevens weer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik had een anonieme kaart maar die is vandaag bij ah ingenomen en kreeg ik een nieuwe. Maar hoe anoniem is anoniem? Als je pint dan zijn je gegevens toch gekoppeld en altijd contant betalen is soms niet mogelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Waar ik bang voor ben is dat de gegevens gekoppeld worden.
  B.v. ah verkoopt de gegevens aan de ziektekostenverzekeringen. Ze zeggen natuurlijk dat ze dat niet doen maar stel je voor.
  Aan je koopgedrag is te zien dat je niet erg gezond eet. De ziektekostenverzekering zou dan je ziektekosten verhogen omdat je niet gezond leeft.
  Verder heb ik zelf geen behoefte aan extra aanbiedingen. Je wordt toch gestimuleerd om te kopen. Ik heb ook een nee sticker op de deur omdat je door reclame toch aangezet wordt meer te kopen.
  Jootje

  BeantwoordenVerwijderen
 19. als de kassa medewerkster naar mijn bonnuskaart vraag vertel ik altijd dat ik hem niet bij me heb(wat ook zo is) daarop gebruiken ze hun eigen bonnuskaart en krijg ik de korting.dus waarom een bonnuskaart meenemen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dat is wel mooi , doen ze hier echt niet !

   Verwijderen
 20. Ik verwacht veel taal en spellingsfouten in teksten die mensen intypen op de computer (achteloosheid, snelheid, weet het niet, ...).
  Bijna iedereen doet dat, van hoog tot laag opgeleide mensen.
  Die fouten zijn hier (bijna) niet te vinden.
  Hoe komt dat (of ben ik nu zo argwanend te denken dat iemand die teksten heeft verzonnen)?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Mensen, mensen, wat een complottheorieën (zonder spelfouten) Als je niet wil dat iemand je koopgedrag of surfgedrag, of wat dan ook, volgt, moet je in een hutje op de hei gaan zitten, zonder telefoon of internet, je hoogstnoodzakelijke boodschapjes op de markt doen, zonder gebruik te maken van de pin. Ik wil maar zeggen...wij leven in een gedigitaliseerde wereld en er is niemand die de trein kan stoppen.

  BeantwoordenVerwijderen