Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

dinsdag 15 oktober 2013

Hergebruik waar dat mogelijk is

* Ik hergebruik alles waar dat kan: het bed van mijn vader van toen hij 18 was, het bed van mijn grootouders, oude meubels, oude gordijnen, een oude gereviseerde piano, tweedehands kleding. Veel zaken in mijn huis zijn eerst van iemand anders geweest en worden nu door mij gebruikt.
Voor mij is het dan ook heel normaal om orgaandonor te zijn. Dat ben ik al wel 30 jaar, eerst met een handgeschreven donorcodecil en sinds 1998 sta ik geregistreerd in het donorregister. Ik vind het namelijk van levensbelang om anderen te kunnen redden met mijn organen op het moment dat ik zelf niets meer aan die organen heb. Een tweedehands huid, lever of longen kunnen echt levensreddend zijn voor andere mensen. Wist je dat er per jaar kinderen onnodig sterven door een gebrek aan donoren? Op dit moment (half oktober 2013) staan er zo'n 1220 mensen op een wachtlijst voor een donororgaan.
Ik vind het een fijne gedachte dat ik ook na mijn dood nog iemand kan helpen die anders misschien zou overlijden.  Mijn dochters staan al heel lang als donor geregistreerd en ook mijn moeder stond geregistreerd als donor.

Deze week is het donorweek!
Op dit moment staat 40% van de Nederlanders geregistreerd, 20% met nee en 20% met ja.
Iedereen kan donor worden. Er zijn verschillende keuzes mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een aantal organen niet te doneren.
Sta jij al als donor geregistreerd?
Klik op deze site voor meer informatie en registratie.

* Dit is een bewerkte kopie van mijn bericht in oktober 2012. Ook hierbij is dus sprake van hergebruik ;-)

Hier kun je mijn blogje van 2011 lezen.

13 opmerkingen:

 1. Een mooie post! En de foto er bij vind ik prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je er weer eens aandacht aan besteed. Ik ben al vanaf mijn 18e donor en daarvoor had ik ook al een brief op zak. Wat was ik trots op het officiële papiertje! Dat is nu 27 jaar geleden. Mijn kinderen zijn ook donor. Op jonge leeftijd spraken we er al met ze over. Dus wij zijn al geregistreerd en ik hoop dat velen dat met ons doen. In ieder geval de registratie; ook als het een nee is.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben donor. Alleen mijn hoornvlies wil ik liever niet dat ze aanzitten (gevoelskwestie).

  Ik hoop dat er zich veel mensen zullen aanmelden...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ik ben ook al jaren donor, vind het een mooi idee dat ik na mijn dood nog iets kan betekenen voor iemand anders en vind eigenlijk ook dat als je zelf graag geholpen wilt worden in geval van nood dat je dan ook zelf verplicht bent om donor te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Strikt genomen gebeurd de donatie bij leven, anders zouden de organen niet meer bruikbaar zijn.

   Verwijderen
 5. Voor mij is dit geen keuze, maar een vanzelfsprekendheid.
  Daarom al jaren donor!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik heb ook al een donorcodicil sinds mijn 16e (ik ben nu 43). Ik heb jarenlang bloed gegeven totdat ik het niet meer mocht omdat ik zelf een bloedtransfusie had gehad. Ik sta ook geregistreerd als beenmerg donor. Inmiddels al 4 oproepen gehad, maar helaas nooit de juiste mach gehad.
  Waarom zou ik een ander niet blij maken met iets wat ik kan missen of toch niks meer aan heb als ik dood ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat ik mis dat je ook bij leven donor kan zijn. Vorig jaar 2juli heb ik het mooiste kado ooit gekregen . "Een nier van mijn zusje"".

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb maar eens gecheckt of mijn keuze juist geregistreerd stond. En ja,al vanaf 1998 en daarvoor had ik een donorcodicil. Maar aangezien ik nog een oud formulier had gebruikt, kon ik nu ook aangeven dat ze mijn darmen ook mogen gebruiken. Dus toch goed dat ik even gekeken heb. Dank voor de link!

  Greetz,
  Jacqueline

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goed dat je dit onder de aandacht brengt, Dankzij donors leven mijn kinderen alle 3 nog (zij hadden alle 3 bloeddonors nodig) en ook mijn beste vriendin die 13 jaar geleden een nieuwe nier nodig had.
  groetjes E

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Tis gewoon eeuwige zonde dat er elke dag goede organen begraven worden of bij crematie,ik zelf heb spontaan n nier gedoneerd ik kan jullie verzekeren das het mooiste wat er is ,dat voelt zo goed .

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Bericht op 20 oktober:
  Sinds de start op 14 oktober hebben 31.285 mensen aangegeven wel of geen donor te willen zijn.

  Van hen heeft 94 procent 'ja' gezegd en dat betekent dat er duizenden nieuwe donoren zijn bijgekomen. "Een fantastisch resultaat", zei een woordvoerster van het campagneteam zondagochtend.

  BeantwoordenVerwijderen